Oferta sklepu => Hydrolaty


Hydrolat z róży stulistnej 100%

200 ml / Cena: 18.90 zł Kupuj

Surowiec kosmetyczny
Nazwa surowca wg. INCI:
Rosa Centifolia (Rose) Flower Water
Pochodzenie: MAROKO
Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną kwiatów marokańskiej róży stulistnej z rodzaju Rosa Centifolia
Postać: bezbarwny lub słomkowy, przezroczysty płyn, z możliwym osadem
Zapach: charakterystyczny dla róży stulistnej - kwiatowy
pH: 4.5 - 5.0
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

Właściwości i działanie produktu:

Róża - królowa kwiatów, symbol miłości, siły i piękna. Nazwa 'Rosa' czyli róża, wywodzi się od greckiego słowa 'roden' - czerwony, uważa się bowiem, że róże w starożytnych czasach miały wyłącznie kolor karmazynowy, czyli barwę głębokiej czerwieni. Kolebką róż była starożytna Persja, stamtąd róże rozprzestrzeniły się po całym świecie. Obecnie znanych jest ponad 10 tys. odmian róż, z których od strony aromatycznej najbardziej znane to Róża stulistna (Rosa centifolia) i Róża damasceńska (Rosa damascena).

Róża stulista (Rosa centifolia) - to krzew z rodziny różowatych, o pachnących różowych lub purpurowych kwiatach, uprawiany głównie w Maroko lub we Francji. Kwiaty róży zbiera się ręcznie przed otwarciem i pełnym rozkwitem, zawsze o świcie, wtedy bowiem płatki są najbardziej bogate w aromatyczne związki lotne.

Hydrolat z róży stulistnej posiada świeży, kwiatowy zapach, charakterystyczny dla róży. Aromat tego hydrolatu jest określany jako lżejszy i mniej słodki w porównaniu z Hydrolatem z róży damascena.

Najważniejsze substancje aktywne w płatkach róży to olejek eteryczny oraz flawonoidy z rodzaju antocyjanin, które nadają płatkom róży charakterystyczną, mocną barwę. Antocyjaniny posiadają silne właściwości przeciwrodnikowe, dodatkowo wzmacniają ściany naczyń krwionośnych oraz działają antyzapalnie.

Stosowany zewnętrznie na skórę Hydrolat z róży:
- Działa odświeżająco i aromatycznie.
- Delikatnie nawilża.
- Działa gojąco, przeciwzapalnie i łagodząco.
- Posiada właściwości
antyseptyczne, antybakteryjne i lekko ściągające; polecany jest przy drobnych ranach i poparzeniach oraz w formie okładów na podrażnione i zmęczone powieki.
- Dzięki antocyjaninom i olejkowi eterycznemu obecnym w płatkach róży - reguluje krążenie i wzmacnia naczynka krwionośne.
- Wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe, poprawia elastyczność i gładkość skóry.

Od strony aromaterapeutycznej, zapach różany wpływa relaksacyjnie i rewitalizacyjnie na cały organizm oraz poprawia samopoczucie.

» Hydrolat z róży polecany jest dla cery suchej, naczynkowej, dojrzałej, wiotkiej, podrażnionej, także tłustej i trądzikowej (w tym z trądzikiem różowatym).

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.

Zastosowanie produktu:

# Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100%

# Jako faza wodna w recepturach kosmetycznych.

# Jako codzienny tonik do twarzy, stosowany po umyciu rano lub/i wieczorem (zwilżonym płatkiem kosmetycznym przecierać twarz, włącznie z okolicami oczu oraz szyję i dekolt).

# Jako płyn łagodzący stosowany w postaci kompresu na zmęczone i zaczerwienione okolice oczu (nawilżyć hydrolatem 2 płatki kosmetyczne, położyć się i nałożyć na 5-10 minut na zamknięte powieki, kompres można zastosować jednocześnie z dowolną maseczką na twarz).

# Do rozrabiania peelingów lub maseczek w proszku.

# Jako woda perfumowana do ciała.

# Można nim skropić poduszkę przed snem, aby złagodzić stres i ułatwić zasypianie.

# Do rozcieńczania szamponów do włosów w stosunku 1:1, aby złagodzić ich działanie i jednocześnie wygładzić włosy i odżywić skórę głowy (do plastikowego kubeczka nalewamy odrobinę szamponu i dolewamy drugie tyle hydrolatu, mieszamy i stosujemy bezpośrednio na włosy).

# Jako lekko nawilżająca i aromatyczna mgiełka do włosów.

# Odrobinę hydrolatu można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, w przypadku tłustej skóry zmniejsza to możliwość "zatykania" porów, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu, a jednocześnie dodaje walorów pielęgnacyjnych (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać kilka kropli hydrolatu, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Rosa Centifolia (Rose) Flower Water



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>