Hydrolat rumiankowy 100% |
||
| Nazwa wg. INCI: | Anthemis Nobilis (Roman Chamomile) Flower Water | |
| Synonimy: | Chamaemelum Nobile, Rumianek szlachetny, Rumianek rzymski, Rumianek prawdziwy, True Chamomile | |
| Funkcja: | substancja aktywna, gojąca, łagodząca | |
| Pochodzenie: | materiał roślinny z upraw w Hiszpanii | |
| Metoda otrzymywania: | destylacja z parą wodną kwiatów rumianku rzymskiego z rodzaju Anthemis nobilis L. | |
| Postać: | słomkowy, przezroczysty płyn | |
| Zapach: | charakterystyczny dla rumianku, lekko kwiatowy, słodki, świeży | |
| Typowy zakres pH: | 5.0 - 6.0 | |
| Substancje aktywne: | flawonoidy (flawony-luteolina i apigenina, flawanony-kwercetyna, mirycetyna), kumaryny, alfa-bisabolol, olejek eteryczny do 1% (estry kwasu angelikowego, nobilina, nerolidol, azulen, farnezol) | |
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 5 - 100% | |
| Rozpuszczalność: | w wodzie, alkoholu, glikolu propylenowym | |
| Dodatkowe składniki: | Małe ilości konserwantów: Sodium Methylparaben (0.1%), Sodium Benzoate (0.2%) | |
Rumianek szlachetny (Anthemis nobilis) - to roślina należąca do rodziny astrowatych, wywodząca się z krajów śródziemnomorskich, obecnie rozpowszechniona w całej Europie, także w Polsce. W odróżnieniu od rumianku pospolitego, rumian rzymski jest częściej spotykany w uprawach niż jako dziko rosnąca bylina. Rumianek posiada charakterystyczne, drobne, białe kwiaty, o słodkim aromacie. W aromaterapii wykorzystywane są tylko koszyczki kwiatowe rumianku. Rumianek to jedno z bardzo popularnych ziół, o ogromnych tradycjach zastosowania w lecznictwie i pielęgnacji już od ponad 2000 lat. W medycynie herbatki z rumianku są wykorzystywane jako środek polepszający trawienie, rozkurczowy, stosowany przy bólach brzucha i kolkach. Jest to na tyle łagodne zioło, że jest ono aplikowane zewnętrznie i wewnętrznie także w przypadku dzieci i niemowląt. Główne składniki aktywne kwiatów rumianku to: - Flawonoidy - zwłaszcza apigenina i luteolina, o właściwościach przeciwzapalnych, blokujących reakcje alergiczne oraz zmiatających wolne rodniki. Działanie hydrolatu rumiankowego: Hydrolat rumiankowy jest polecany dla cery wrażliwej, delikatnej, podrażnionej, naczynkowej, zaczerwienionej, trądzikowej (w tym z trądzikiem różowatym), zniszczonej oraz po goleniu i depilacji. Od strony aromaterapeutycznej, zapach rumianku działa na organizm antydepresyjnie, łagodzi napięcia nerwowe, pomaga przy bezsenności i migrenie. |
||
| Składnik obecny w następujących produktach: | ||
|
||
| Literatura: | ||
1. Dane techniczne producenta |
||