Hydrolat geraniowy 100% |
||
| Nazwa wg. INCI: | Pelargonium Graveolens (Geranium) Plant Water | |
| Funkcja: | substancja aromatyczna, antybakteryjna, antyoksydant | |
| Pochodzenie: | materiał roślinny - MADAGASKAR | |
| Metoda otrzymywania: | destylacja z parą wodną ziela Geranium z rodzaju Pelargonium Graveolens L. | |
| Postać: | bezbarwny, przezroczysty płyn | |
| Zapach: | kwiatowo-ziołowy, świeży, lekko miętowy | |
| Typowy zakres pH: | 4.5 - 6.5 | |
| Substancje aktywne: | polisacharydy, olejek eteryczny do 1% (citronellol, geraniol, octan geranylu, linalol, menton) | |
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 5 - 100% | |
| Rozpuszczalność: | w wodzie, alkoholu, glikolu propylenowym | |
| Dodatkowe składniki: | Małe ilości konserwantów: Sodium Methylparaben (0.1%), Sodium Benzoate (0.2%) | |
Geranium zawitało do Europy z Afryki w XVII wieku. Nazwa rodzajowa Pelargonium wywodzi sie z greckiego słowa „pelargos” oznaczającego „dziób bociana", do którego podobne sa owoce tej rośliny. Gatunek P. graveolens odnosi sie do silnego zapachu liści, ponieważ „graveolens” po łacinie oznacza nic innego jak „silnie pachnący”. Znanych jest ponad 700 gatunków geranium, ale tylko rodzaj Pelargonium Graveolens wykorzystywany jest do produkcji olejku eterycznego i hydrolatu. Działanie hydrolatu geraniowego: Hydrolat geraniowy jest polecany dla cery naczynkowej, zaczerwienionej, podrażnionej, tłustej, trądzikowej, dojrzałej, wrażliwej i suchej. Od strony aromaterapeutycznej, zapach geranium wpływa na organizm uspokajająco, harmonizująco, antydepresyjnie, równoważy zmienność emocji, poprawia samopoczucie i kondycję psychiczną. |
||
| Składnik obecny w następujących produktach: | ||
|
||
| Literatura: | ||
1. 'The illustrated encyclopedia of Essential Oils' Julia Lawless, 1995 |
||