Masło JOJOBA |
|||||||||||||||||||||||
| Nazwa wg. INCI: | Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil; Hydrogenated Vegetable Oil | ||||||||||||||||||||||
| Funkcja: | emolient, substancja regulująca | ||||||||||||||||||||||
| Pochodzenie: | roślinne | ||||||||||||||||||||||
| Metoda otrzymywania: | zimnotłoczony, nierafinowany, złoty olej z ziaren jojoba (Simmondsia Chinensis) połączony z utwardzonym olejem roślinnym | ||||||||||||||||||||||
| Postać: | miękkie, kremowe masło, o żółtym kolorze i jednolitej konsystencji (topi się w temp. 40-60°C) |
|
|||||||||||||||||||||
| Zapach: | delikatny, lekko orzechowy | ||||||||||||||||||||||
| Substancje aktywne: | płynne estry woskowe bogate w kwas eikozanowy i erukowy, skwalen, witamina E (tokoferole), wolne, niezmydlające sterole | ||||||||||||||||||||||
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 5 - 100% | ||||||||||||||||||||||
| Rozpuszczalność: | w tłuszczach | ||||||||||||||||||||||
Jojoba (Simmondsia Chinensis) - (czyt. hohoba lub żożoba) to wiecznie zielony krzew pochodzący z Ameryki Środkowej. Ziarna krzewu jojoba składają się w 50% ze składników tłuszczowych, które po wytłoczeniu na zimno dają żółty olej o delikatnym zapachu. Masło JOJOBA - oparte jest na naturalnym, zimnotłoczonym, nierafinowanym, złotym oleju jojoba połączonym z utwardzonym, neutralnym olejem roślinnym. Masło jojoba ma postać żółto-złotej, miekkiej masy tłuszczowej o aksamitnej i jednolitej konsystencji. Łatwo wsmarowuje się w skórę i szybko wchłania, bez poczucia tłustości. Masło jojoba jest dużo lżejszym produktem w porównaniu do Masła shea. Ze względu na szybką wchłanialność w skórę, nie jest polecane do masażu. Podobnie jak olej, masło jojoba charakteryzuje się niezwykle wysoką stabilnością i odpornością na utlenianie. Zastosowane jako dodatek, stabilizuje i przedłuża trwałość innych, delikatnych olejów i maseł roślinnych. Dzięki wysokiej zawartości estrów woskowych, bogatych zwłaszcza w kwas eikozenowy, zbliżonych budową do naturalnych wosków obecnych w skórze, masło jojoba szybko wchłania się w skórę penetrując do głębszych warstw naskórka. Chroni skórę przed nadmierną utratą wody, pozostawiając aksamitne i nietłuste wykończenie. Masło jojoba odznacza się wysoką zawartością witaminy E (tokoferoli), dzięki temu wykazuje własności regeneracyjne i antyoksydacyjne. Masło polecane jest zarówno do skóry suchej, o uszkodzonej warstwie lipidowej naskórka, jak również do cery przetłuszczającej się i mieszanej. Efektywnie nawilża i zmiękcza skórę, reguluje produkcję sebum, działa łagodząco na stany zapalne skóry, zmiany łuszczycowe lub egzemę, odżywia i wygładza, chroni przed działaniem wolnych rodników, sprzyja redukcji zmarszczek powodowanych suchością skóry. Może być także stosowane do pielęgnacji okolic oczu, na dłonie i paznokcie. Masło jojoba jest również polecane do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Zastosowane jako maska na włosy, chroni włókno włosa przed czynnikami zewnętrznymi, nawilża, zapobiega łamliwości i dodaje włosom blasku. Masło jojoba może być stosowane bezpośrednio na skórę i włosy. |
|||||||||||||||||||||||
| Składnik obecny w następujących produktach: | |||||||||||||||||||||||
Masło JOJOBA |
|||||||||||||||||||||||
| Literatura: | |||||||||||||||||||||||
1. Dane techniczne producenta |
|||||||||||||||||||||||