Hydrolat lawendowy 100% |
||
| Nazwa wg. INCI: | Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Water | ![]() |
| Synonimy: | Lavandula officinalis, True Lavender, Prawdziwa lawenda, Lawenda wąskolistna | |
| Funkcja: | substancja aktywna, substancja aromatyczna | |
| Pochodzenie: | materiał roślinny z upraw w Hiszpanii | |
| Metoda otrzymywania: | destylacja z parą wodną kwiatów lawendy wąskolistnej z rodzaju Lavandula angustifolia P.Miller | |
| Postać: | bezbarwny, przezroczysty płyn | |
| Zapach: | charakterystyczny dla lawendy - kwiatowo-ziołowy, świeży | |
| Typowy zakres pH: | 5.0 - 6.0 | |
| Substancje aktywne: | taniny (garbniki), flawonoidy (luteolina), kwasy fenolowe (kwas rozmarynowy), terpenoidy (kwas karnozowy, kwas ursolowy, karnozol), olejek eteryczny do 1% (alfa-pinen, octan linalolu, linalol, lavandulol, terpineol) | |
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 5 - 100% | |
| Rozpuszczalność: | w wodzie, alkoholu, glikolach | |
| Dodatkowe składniki: | Małe ilości konserwantów: Sodium Methylparaben (0.1%), Sodium Benzoate (0.2%) | |
Lawenda uprawiana była już od czasów starożytnych. Słowo Lawenda pochodzi od rzymskiego słowa ‘lavera’, które oznaczało myć/prać. Rzymianie używali kwiatów lawendy w kąpieli. Właściwości gojące lawendy odkrył przypadkiem ojciec ‘aromaterapii’ francuski chemik Gatefosse. W czasie pierwszej wojny światowej opatrując rannych żołnierzy z braku środków dezynfekcyjnych zastosował olejek lawendowy, okazało się, że olejek działa nie tylko antyseptycznie, ale także przyśpiesza gojenie ran i oparzeń. Hydrolat lawendowy dzięki zawartości kwasu rozmarynowego polecany jest również w pielęgnacji włosów. |
||
| Składnik obecny w następujących produktach: | ||
Płyn wzmacniający do włosów Tonik z kwasami AHA/BHA 10% Tonik z kwasem BHA 2% |
||
| Literatura: | ||
1. 'The illustrated encyclopedia of Essential Oils' Julia Lawless, 1995 |
||