Mleczko oliwkowe |
||
| Nazwa wg. INCI: | Water; Olea Europaea (Olive) Leaf Extract; Olea Europaea (Olive) Fruit Oil; Propylene Glycol; PEG-60 Hydrogenated Castor Oil; Glyceryl Stearate | |
| Funkcja: | emolient, antyoksydant, substancja antybakteryjna | |
| Postać: | beżowo - mleczna, płynna, gęsta emulsja, o delikatnym zapachu | |
| Typowy zakres pH: | 5.5 - 6.5 | |
| Substancje aktywne: | oleuropeozyd, oleuropeina, hydroksytyrozol, flawonoidy (luteolina, oliwina, apigenina), związki fenolowe, kwasy tłuszczowe (linolowy, oleinowy), witamina E, sterole, skwalen, trójterpenoidy (kwas oleanolowy), cukry, sole mineralne | |
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 5 - 100% | |
| Rozpuszczalność: | rozprasza się w wodnych emulsjach | |
| Dodatkowe składniki: | Konserwanty: Phenoxyethanol (0.85%), Potassium Sorbate (0.2%), Sodium Benzoate (0.2%); Antyoksydanty: Rosmarinus Officinalis Extract, Helianthus Annuus Seed Oil (olejowy ekstrakt z rozmarynu - 0.05%) |
|
Mleczko oliwkowe jest ekstraktem w postaci beżowej, płynnej emulsji z owoców i liści drzewa oliwkowego z rodzaju Olea europaea L. Formuła mleczka łączy w sobie składniki o charakterze tłuszczowym i substancje rozpuszczalne w wodzie, tym samym umożliwa łatwe i bezpośrednie zastosowanie mleczka w pielęgnacji skóry. Drzewo oliwkowe to wiecznie zielone drzewo, rosnące w tropikalnych rejonach. Po osiągnięciu wieku 10 lat, drzewo zaczyna owocować wydając charakterystyczne owoce zwane oliwkami, wykorzystywane do produkcji znanej na całym świecie oliwy z oliwek. Owoce drzewa oliwkowego, czyli oliwki - są bogate w nienasycone związki tłuszczowe, głównie kwasy Omega-6 (kwas linolowy) i Omega-9 (kwas oleinowy) oraz skwalen, związek występujący naturalnie w ludzkiej skórze, który wraz z kwasami tłuszczowymi wspomaga regenerację bariery hydrolipidowej skóry, uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze i tym samym zwiększa nawodnienie i nawilżenie warstw skóry. Oliwki wykazują również wysoką zawartość fitosteroli zaliczanych do tzw. frakcji niezmydlającej, które stanowią roślinny odpowiednik naturalnych steroli występujących w skórze. Sterole wzmacniają barierę naskórkową, dzieki czemu hamują utratę wody ze skóry, działają przeciwzapalnie, łagodząco, przeciwalergicznie, immunostymulująco oraz pobudzają regenerację i gojenie naskórka. Fitosterole wpływają również na poprawę elastyczności i spójności skóry, wykazując działanie przeciwzmarszczkowe oraz normalizują pracę gruczołów łojowych, regulując nadmierne przetłuszczanie skóry. Liście drzewa oliwkowego - zawierają znacznie wyższe aniżeli owoce, stężenie antyoksydantów charakterystycznych wyłącznie dla drzewa oliwkowego typu oleuropeina i oleuropeozyd oraz związków fenolowych (głównie hydroksytyrozol) i flawonoidów (luteolina, oliwina, apigenina). Ekstrakt z liści oliwkowych: - Chroni przed efektami działania promieniowania słonecznego, zwłaszcza z zakresu UVB, potrafi cofać już zaistniałe zniszczenia posłoneczne, zmniejsza zaczerwienienie i odwodnienie skóry. - Działa łagodząco i przeciwzapalnie; oleuropeina i hydroksytyrozol hamują aktywność prozapalnych enzymów, które inicjują stany zapalne w komórkach skóry; kwas oleanolowy zmniejsza produkcję histaminy i innych czynników pro-zapalnych generowanych przy odczynach alergicznych i podrażnieniach, dzięki temu zmniejsza zaczerwienienie i nadwrażliwość skóry. - Posiada silne właściwości antybakteryjne, wspomaga gojenie drobnych uszkodzeń skóry i wyprysków trądzikowych. - Poprawia cyrkulację krwi, udrażnia naczynka krwionośne, jest polecany w przypadku cery naczynkowej, skłonnej do czerwienienia oraz w przypadku trądziku różowatego. - Wykazuje działanie tonizujące i ściągające. Dzięki zastosowaniu ekstraktu zarówno z oliwek i liści drzewa oliwkowego, mleczko łączy w sobie intensywne właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i łagodzące z działaniem regulującym, odżywczym, uszczelniającym i nawilżającym barierę lipidową naskórka. Mleczko oliwkowe polecane jest w pielęgnacji cery tłustej, zanieczyszczonej, lekko przesuszonej, podrażnionej, naczynkowej, z trądzikiem różowatym, skóry zniszczonej działaniem słońca oraz jako naturalny dodatek chroniący przed niekorzystnymi efektami działania promieniowania słonecznego. |
||
| Składnik obecny w następujących produktach: | ||
Serum oliwkowe RENEW z retinolem |
||
| Literatura: | ||
1. Dane techniczne producenta |
||