Olej (macerat) z drzewa sandałowego |
||||||||||||||||||||||||||
| Nazwa wg. INCI: | Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil; Pterocarpus Santalinus Wood Extract | |||||||||||||||||||||||||
| Synonimy: | Red sandalwood, Sandałowiec czerwony, Drzewo santalinowe, Drzewo sandałowe | |||||||||||||||||||||||||
| Funkcja: | emolient, substancja aktywna | |||||||||||||||||||||||||
| Pochodzenie: | roślinne - Gabon | |||||||||||||||||||||||||
| Metoda otrzymywania: | maceracja kory drzewa sandałowego Pterocarpus Santalinus L. w bazie zimnotłoczonego oleju słonecznikowego | |||||||||||||||||||||||||
| Postać: | płynny olej o żółto-rdzawym kolorze |
|
||||||||||||||||||||||||
| Zapach: | drzewny, ziołowy , delikatny | |||||||||||||||||||||||||
| Substancje aktywne: | 80-90% nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E, fitosterole (kampesterol, stigmasterol, beta-sitosterol), minerały (selen, cynk, miedź, żelazo), żywice, garbniki, trójterpenoidy, olejki eteryczne (santalol, santanon, pantalon, pterocarpol, cedrol) | |||||||||||||||||||||||||
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 5 - 100% | |||||||||||||||||||||||||
| Rozpuszczalność: | w tłuszczach | |||||||||||||||||||||||||
| Dodatkowe składniki: | Antyoksydanty - Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Ascorbyl Palmitate (wit.C - 0.01%), BHT (0.03%) | |||||||||||||||||||||||||
Drzewo sandałowe (Pterocarpus Santalinus) - zwane jest też Sandałowcem czerwonym, ze względu na żywice o czerwonym kolorze wyciekające po nacięciu kory drzewa. Jest do drzewo charakterystyczne dla południowych, ciepłych rejonów Indii, obecnie porastające także tereny Afryki, Sri-Lanki, Filipin. Kora sandałowca czerwonego była wykorzystywana zgodnie z indyjskimi tradycjami lecznictwa - Ayurweda, jako środek napotny, antyseptyczny i tonujący. Pasta ze sproszkowanej kory była aplikowana zewnętrznie na stany zapalne skóry, jako okłady przy bólach głowy i gorączce. Ze względu na obecność czerwonego barwnika - santaliny, sproszkowana kora była stosowana jako naturalny barwnik w kosmetyce, do farbowania włosów i tekstyliów. Oferowany olejowy ekstrakt powstał w wyniku maceracji kory drzewa sandałowego w bazie zimnotłoczonego oleju słonecznikowego. Otrzymany w ten sposób olej (macerat), ma postać płynnego oleju o miedzianym kolorze i delikatnym, drzewno-ziołowym aromacie. Macerat łączy w sobie właściwości bazowego oleju słonecznikowego oraz ekstraktu roślinnego. Olej słonecznikowy jest chętnie wykorzystywany jako olej bazowy maceratów, ze względu na dobrą tolerancję, delikatne, a jednocześnie skuteczne działanie (zgodnie z badaniami, wzmacnia barierę ochronną skóry już w kilka godzin po nałożeniu). Jest to olej odpowiedni zarówno do pielęgnacji skóry suchej i delikatnej, jak i skóry tłustej, gdyż zaliczany jest do olejów niekomedogennych (nie zatykających porów), które wręcz wspomagają regulację cery tłustej i trądzikowej. Ekstrakt z kory drzewa sandałowego jest bogaty w związki o charakterze trójterpenoidów, żywice, garbniki i przede wszystkim olejki eteryczne o intensywnym działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym, antyseptycznym i przeciwzapalnym. Działa przeciwko szczepom bakterii z rodzaju Staphylococcus, Enterococcus, Micrococcus oraz przeciwko drożdżakom z rodzaju Candida, które stanowią problem w przypadku stanów zapalnych skóry, łojotoku, trądziku różowatego i pospolitego. Olej (macerat) z drzewa sandałowego polecany jest do pielęgnacji cery skłonnej do zanieczyszczeń i stanów zapalnych, tłustej i trądzikowej. |
||||||||||||||||||||||||||
| Składnik obecny w następujących produktach: | ||||||||||||||||||||||||||
Serum-olejek regulujący LEMON |
||||||||||||||||||||||||||
| Literatura: | ||||||||||||||||||||||||||
1. Dane techniczne producenta |
||||||||||||||||||||||||||