Masło SHEA (karite) 100% |
|||||||||||||||||||||||
| Nazwa wg. INCI: | Butyrospermum Parkii (Shea) Fruit Butter | ||||||||||||||||||||||
| Synonimy: | Butyrospermum paradoxum, Vitellaria paradoxa, Masłosz | ||||||||||||||||||||||
| Funkcja: | emolient, antyoksydant | ||||||||||||||||||||||
| Pochodzenie: | roślinne - Ghana, zachodnia Afryka | ||||||||||||||||||||||
| Metoda otrzymywania: | tradycyjne, ręczne wytłaczanie nasion owoców drzewa Shea z rodzaju Vitellaria paradoxa, nierafinowane | ||||||||||||||||||||||
| Postać: | twarde, żółto-beżowe masło, topi się przy kontakcie ze skórą |
|
|||||||||||||||||||||
| Zapach: | wyraźny, charakterystyczny dla naturalnego masła shea, lekko orzechowo - drzewny | ||||||||||||||||||||||
| Substancje aktywne: | kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone (stearynowy, oleinowy, linolowy), witaminy A i E, polifenole (kwas galowy, gallotaniny, kwercytyna, kwas trans-cynamonowy, naturalne filtry UV), frakcja niezmydlająca się - trójterpenoidy (alfa-amyrin, butyrospermol, lupeol, parkeol), fitosterole (campesterol, stigmasterol, beta-sitosterol, alfa-spinasterol, delta-7-awenasterol), węglowodory (kariten), alkohole terpenowe | ||||||||||||||||||||||
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 5 - 100% | ||||||||||||||||||||||
| Rozpuszczalność: | w tłuszczach | ||||||||||||||||||||||
Masło shea (czyt. szi), zwane też z języka francuskiego masłem karite, było od wieków znane i stosowane do pielęgnacji skóry w krajach afrykańskich. Do Europy masło shea dotarło w XVIII wieku, dzięki szkockiemu podróżnikowi i botanikowi - Mungo Park. Od jego nazwiska wywodzi się łacińska nazwa masła Butyrospermum parkii. Obecnie masło shea jest bardzo powszechnym surowcem, stosowanym zarówno w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i przede wszystkim kosmetycznym. Najczęściej spotykaną i stosowaną w produkcji kosmetyków formą masła shea, jest masło oczyszczone, czyli rafinowane, mające postać białej, bezzapachowej masy tłuszczowej. Jednak najbardziej wartościowym pod względem działania i zawartości cennych składników, jest naturalne masło shea, pozyskiwane do dziś na terenie Afryki, tradycyjną metodą, ręcznego wytłaczania owoców drzewa shea. Naturalne masło she posiada beżowo-żółty, czasem zielonkawy kolor, który może różnić się w zależności od danej partii masła oraz charakterystyczny lekko orzechowo-drzewny zapach.
|
|||||||||||||||||||||||
| Składnik obecny w następujących produktach: | |||||||||||||||||||||||
Masło shea 100% |
|||||||||||||||||||||||
| Literatura: | |||||||||||||||||||||||
1. Dane techniczne producenta |
|||||||||||||||||||||||