Ekstrakt z soi 40% |
Ekstrakt z soi fermentowanej |
||
| Nazwa wg. INCI: | Glycine Soja (Soybean) Extract | Nazwa wg. INCI: | Glycine Soja (Soybean) Fermented Powder |
| Funkcja: | substancja aktywna, przeciwzmarszczkowa, antyoksydant | Funkcja: | substancja aktywna, przeciwzmarszczkowa, antyoksydant |
| Pochodzenie: | roślinne | Pochodzenie: | roślinne |
| Postać: | beżowy, drobny proszek | Postać: | kremowy, drobny proszek |
| Substancje aktywne: | izoflawony sojowe 40% (genisteina, daidzeina, glicyteina, genistyna, daidzyna, glicytyna), białka, cukry, witaminy: E, B1, B2, B3, B5, B6, minerały: potas, magnez, wapń, żelazo, cynk | Substancje aktywne: | izoflawony sojowe w formie aglikonowej (genisteina, daidzeina, glicyteina), proteiny, tłuszcze, witaminy i minerały, szczepy bakterii: L.acidophilus, L.plantarum, S.thermophilus, Bifidobacterium, L.bulgaricus |
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 0.5 - 2% | Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 0.5 - 1% |
| Rozpuszczalność: | w wodzie | Rozpuszczalność: | w wodzie |
| Dodatkowe składniki: | Piper Nigrum (Black Pepper) Fruit Extract (ekstrakt z pieprzu) | Dodatkowe składniki: | brak |
Soja (Glycine Soja) - roślina strączkowa, odkryta i ceniona zarówno za wartości odżywcze i medyczne głównie w krajach azjatyckich (Chiny i Japonia). Zainteresowanie soją wynikło z udokumentowanych badań, które powiązały dietę bogatą w soję i jej przetwory ze zmniejszonym ryzykiem występowania chorób sercowo-naczyniowych, osteoporozy, nowotworów piersi, skóry, płuc i innych oraz łagodniejszymi objawami menopauzy. |
|||
Za charakterystyczne właściwości soi, odpowiadają izoflawony sojowe. Izoflawony to substancje zaliczane do tzw. fitoestrogenów, czyli roślinnych odpowiedników hormonów kobiecych. Fitoestrogeny sojowe, zwłaszcza genisteina i daidzeina pod względem budowy i działania przypominają żeński hormon - estradiol, dzięki temu aplikowane zewnętrznie, mają zdolność wiązania się z receptorami estrogenowymi w skórze i tym samym wykazują bezpośredni wpływ na przemiany zachodzące w komórkach skóry. Jednocześnie, izoflawony sojowe są bezpieczną i łagodniej działającą opcją, bez skutków ubocznych, możliwych w przypadku wewnętrznej lub zewnętrznej terapii hormonalnej. Estrogeny, czyli kobiece hormony płciowe decydują o różnicach w wyglądzie i budowie skóry u mężczyzn i kobiet. Skóra kobiet jest bardziej miękka i delikatniejsza niż u mężczyzn. Oddziaływanie estrogenów na skórę jest związane z obecnością specjalnych receptorów w naskórku i skórze właściwej. Wpływ hormonów kobiecych na kondycję skóry jest zwłaszcza widoczny u kobiet w w okresie menopauzy. Zaburzenia hormonalne związane z okresem menopauzalnym rozpoczynającym się w wieku 45-50 lat, są najważniejszą przyczyną wewnątrzpochodnego starzenia się skóry, czyli starzenia związanego z wiekiem, a nie czynnikami zewnętrznymi, zwłaszcza promieniowaniem słonecznym, które powoduje często przedwczesne tzw. fotostarzenie skóry. Wraz ze spadkiem hormonów kobiecych, w pierwszej kolejności dość gwałtownie pojawiają się zmiany starzeniowe na twarzy, gdzie receptorów estrogenowych w skórze jest nawięcej. Dochodzi do utraty elastyczności, bladości i suchości skóry. Ponieważ estrogeny wpływają na produkcję kolagenu i elastyny, białek odpowiedzialnych za prawidłowe rusztowanie i jędrność skóry oraz na podziały komórkowe, dochodzi z czasem do ścieńczenia i zaniku warstw skóry, zmniejsza się ilość kolagenu w skórze, co powoduje utratę gęstości i napięcia skóry. Gęstość kolagenu w skórze spada średnio o 2% rocznie, zwłaszcza w pierwszych latach okresu menopazualnego. Degeneracji ulegają również włókna elastyczne. Spada produkcja kwasu hialuronowego oraz łoju w zewnętrznej warstwie naskórka, co powoduje pogorszenie stanu nawilżenia i jędrności skóry. Pogłębiają się zmarszczki i zaciera się owal twarzy. Pojawia się bladość skóry i nierównomierna pigmentacja, w wyniku zmniejszenia liczby naczyń krwionośnych oraz zaburzeń w wydzielaniu melaniny, barwnika skóry. Pory skóry stają się bardziej widoczne, może również dojść do nadmiernego łojotoku skóry. Często dochodzi do objawów hirsutyzmu, czyli pojawienia się owłosienia w nietypowych dla kobiet miejscach. Największe nasilenie niechcianego owłosienia pojawia się na twarzy, zwłaszcza nad górną wargą i na podbródku. W przypadku pogorszenia stanu skóry związanego ze zmianami hormonalnymi, fitoestrogeny stanowią jeden z wartych uwagi składników kosmetycznych. Fitoestrogeny działają efektywnie i jednocześnie bezpiecznie. Izoflawony sojowe: - wplywają na produkcję kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego w głębszych warstwach skóry, których ilość jest regulowana przez hormony żeńskie i spada drastycznie w okresie menopauzy, dzięki temu poprawiają jędrność i nawilżenie skóry, - wpływają na pogrubienie i poprawę gęstości skóry, - wplywają na zwężenie porów skóry, które z wiekiem stają się bardziej widoczne, - stosowane są także w leczeniu trądziku oraz nadczynności gruczołów łojowych skóry w przypadku cery dojrzałej, - wykazują intensywne właściwości łagodzące i przeciwzapalne (stany zapalne w komórkach skóry ulegają nasileniu wraz z wiekiem i powodują niszczenie tkanek i komórek skóry); izoflawony sojowe polecane są również po zabiegach podrażniających skórę np. peelingach kwasami oraz w okresie kuracji retinoidami, - chronią także przed wolnymi rodnikami, są silnymi antyoksydantami, - chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promieniowanie słoneczne (zmniejszają rumień i podrażnienie posłoneczne), - hamują działanie enzymów z klasy metaloproteinaz (MMP-1 i MMP-3), które ulegają aktywacji pod wpływem promieniowania słonecznego. Metaloproteinaza MMP-1 - powoduje rozkład włókien kolagenowych, zaś MMP-3 - powoduje rozkład białek odpowiadających za prawidłowe rusztowanie i komunikację pomiędzy naskórkiem a skórą właściową, które z wiekiem ulega osłabieniu, przez co skóra staje się gorzej odżywiona i napięta, - poprawiają koloryt skóry, wpływając korzystnie na działanie naczyń krwionośnych i dotlenienie komórek skóry, - regulują i ujednolicają pigmentację skóry, - stosowane są w produktach opóźniających odrost włosów, wydłużają fazę telogenu, czyli fazę spoczynku we wzroście włosów (dotyczy to zwłaszcza owłosienia regulowanego przez hormony płciowe czyli zarost u mężczyzn, zarost na twarzy u kobiet na górnej wardze i podbródku, który może nasilać się w okresie menopauzy, owłosienie pod pachami, na nogach i łonowe; izoflawony sojowe nie mają żadnego niekorzystnego wpływu na rzęsy, brwi i owłosienie głowy). Aby izoflawony sojowe mogły efektywnie wniknąć w głąb skóry i skutecznie zadziałać, wymagają odpowiedniej formy. Oferowane izoflawony sojowe występują w dwóch, wzajemnie uzupełniających się formach: - wysoce skoncentrowanego ekstraktu z soi, standaryzowanego na 40% zawartości izoflawonów sojowych, wzbogaconego ekstraktem z pieprzu, który zwiększa wchłanianie izoflawonów w głąb skóry, Obie formy izoflawonów sojowych wykazują intensywne działanie regenerujące, odmładzające, przeciwzapalne i antyoksydacyjne, dodatkowo ekstrakt z soi 40% posiada silniejsze działanie rozjaśniające i redukujące niechciane owłosienie, natomiast ekstrakt z soi fermentowanej wykazuje bardziej intensywne działanie liftingujące i pogrubiające naskórek. |
|||
| Składnik obecny w następujących produktach: | |||
Krem sojowy |
|||
| Literatura: | |||
1. Dane techniczne producenta |
|||