| Oferta sklepu => Masła i oleje roślinne | ||||
|
Masło JOJOBA |
|||
| 50 g / Cena: 16.90 zł | ||||
Nazwa wg. INCI: Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil; Hydrogenated Vegetable Oil |
||||
| Właściwości i działanie produktu: | ||||
Jojoba (Simmondsia Chinensis) - (czyt. hohoba lub żożoba) to wiecznie zielony krzew pochodzący z Ameryki Środkowej. Ziarna krzewu jojoba składają się w 50% ze składników tłuszczowych, które po wytłoczeniu na zimno dają żółty olej o delikatnym zapachu. Od strony chemicznej olej jojoba jest w rzeczywistości jedynym w swoim rodzaju płynnym woskiem, który dla ułatwienia jest nazywany olejem. W odróżnieniu od typowych olejów roślinnych, olej jojoba charakteryzuje się zupełnie odmiennym składem kwasów tłuszczowych oraz specyficznymi właściwościami. Masło JOJOBA - oparte jest na naturalnym, zimnotłoczonym, nierafinowanym, złotym oleju jojoba połączonym z utwardzonym, neutralnym olejem roślinnym. Masło jojoba ma postać wygodnej w użyciu, żółto-złotej, miekkiej masy tłuszczowej o aksamitnej i jednolitej konsystencji. Łatwo wsmarowuje się w skórę i szybko wchłania, bez poczucia tłustości. Masło jojoba jest dużo lżejszym produktem w porównaniu do Masła shea. Ze względu na szybką wchłanialność w skórę, nie jest polecane do masażu. Podobnie jak olej, masło jojoba charakteryzuje się niezwykle wysoką stabilnością i odpornością na utlenianie. Zastosowane jako dodatek, stabilizuje i przedłuża trwałość innych, delikatnych olejów i maseł roślinnych. Dzięki wysokiej zawartości estrów woskowych, bogatych zwłaszcza w kwas eikozenowy, zbliżonych budową do naturalnych wosków obecnych w skórze, masło jojoba szybko wchłania się w skórę penetrując do głębszych warstw naskórka. Chroni skórę przed nadmierną utratą wody, pozostawiając aksamitne i nietłuste wykończenie. Masło jojoba odznacza się wysoką zawartością witaminy E (tokoferoli), dzięki temu wykazuje własności regeneracyjne i antyoksydacyjne. Masło polecane jest zarówno do skóry suchej, o uszkodzonej warstwie lipidowej naskórka, jak również do cery przetłuszczającej się i mieszanej. Efektywnie nawilża i zmiękcza skórę, reguluje produkcję sebum, działa łagodząco na stany zapalne skóry, zmiany łuszczycowe lub egzemę, odżywia i wygładza, chroni przed działaniem wolnych rodników, sprzyja redukcji zmarszczek powodowanych suchością skóry. Może być także stosowane do pielęgnacji okolic oczu, na dłonie i paznokcie. Masło jojoba jest również polecane do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Zastosowane jako maska na włosy, chroni włókno włosa przed czynnikami zewnętrznymi, nawilża, zapobiega łamliwości i dodaje włosom blasku. Wmasowane w skórę głowy, wnika w cebulki włosa, rozluźnia utwardzoną warstwę łoju w torebkach włosowych umożliwiając ich prawidłowe funkcjonowanie, działa przeciwłupieżowo, łagodząco i wspomaga zmniejszenie łojotoku skóry głowy. Czytaj więcej >> » Sprzedawane w plastikowym słoiku. |
||||
| Zastosowanie produktu: | ||||
Masło JOJOBA stosuje się bezpośrednio na skórę i włosy. » Polecane zwłaszcza dla skóry tłustej i mieszanej, jak również dla skóry suchej, łuszczącej się, z egzemą oraz do pielęgnacji włosów i skóry głowy skłonnej do łupieżu i łojotoku. » Może być stosowane w pielęgnacji twarzy i okolic oczu. » Do pielęgnacji spierzchniętych ust, dłoni i paznokci. » Jako preparat pielęgnujący końcówki włosów, odpowiedni do stosowania zarówno na suche i mokre włosy, bez spłukiwania (nabrać odrobinę masła, następnie wmasować w końce włosów, nie spłukiwać). Używać masło oszczędnie, aby nie przetłuścić i zbytnio nie obciążyć włosów. » Jako maska do włosów i skóry głowy, w przypadku łupieżu i łojotoku, stosowana przed umyciem (w suche, nieumyte jeszcze włosy i skórę głowy wmasować masło, zawinąć włosy w foliowy czepek i/lub ręcznik, trzymać na włosach przez ok. półgodziny do godziny i następnie umyć włosy szamponem. W przypadku problemów ze zmyciem oleju, wylej porcję nierozcieńczonego szamponu na dłonie, rozetrzyj i wmasuj w suche włosy i następnie zmocz włosy wodą i umyj jak zwykle).
|
||||
| Skład produktu: | ||||
Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil; Hydrogenated Vegetable Oil |
||||
|
||||
<< Powrót do oferty sklepu |
Do góry >> | |||