Oferta sklepu => Hydrolaty


Hydrolat z kwiatu kocanki 100% EKOLOGICZNY

200 ml / Cena: 19.90 zł Kupuj

Nazwa surowca wg. INCI: Helichrysum Italicum (Immortelle) Flower Water
Pochodzenie: materiał roślinny ekologiczny
Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną kwiatów kocanki włoskiej z rodzaju Helichrysum Italicum pochodzącej z ekologicznych upraw
Postać: jasno żółty, przezroczysty płyn, z możliwym osadem
Zapach: charakterystyczny dla kwiatów kocanki - wyrazisty, ciepły, słodko-miodowy, ziołowy, lekko korzenny
pH: 5.0 - 6.0
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

Właściwości i działanie produktu:

Kocanka włoska (Helichrysum Italicum) - to krzew o drobnych żółtych kwiatach, charakterystyczny dla terenów Europy. Kwiatostany kocanki wykazują niezwykłą trwałość. Jeszcze kilka miesięcy po zasuszeniu utrzymują intensywną żółtą lub rdzawą barwę, dlatego są chętnie wykorzystywane w kompozycjach suchych bukietów. Z tego też faktu potoczna nazwa kocanki to nieśmiertelnik (ang. everlasting). Oprócz celów ozdobnych, kocanka była od kilkuset lat wykorzystywana w medycynie ludowej w leczeniu zapaleń, kaszlu, gorączki, bólu mięśni i stawów, w zapaleniu żył, chorobach wątroby i dróg moczowych oraz w zwalczaniu reakcji alergicznych i leczeniu astmy.

Kocanka to również istotny składnik w pielęgnacji skóry. Spotykanych jest kilka odmian kocanki, z których najcenniejsze własności kosmetyczne wykazuje oferowana kocanka włoska (Helichrysum Italicum = Helichrysum Angustifolium).

W kosmetyce kwiat kocanki spotykany jest przede wszystkim w formie olejku eterycznego oraz hydrolatu. Olejek eteryczny z helichrysum italicum należy do grupy najdroższych olejków. Hydrolat z kwiatu kocanki jest rzadko spotykanym i trudnym do zdobycia rodzajem hydrolatu, który stanowi bardziej przystępną opcję w stosunku do olejku eterycznego. Jako składnik kosmetyczny, kocanka nie jest zbyt popularna w Polsce, jest to natomiast nieodzowny składnik, który powinna wypróbować każda osoba mająca problem z naczynkami.

Zapach hydrolatu z kocanki odpowiada aromatowi olejku eterycznego i jest trudny do opisania. Jest to dość mocny aromat, który przy pierwszym zetknięciu nie jest zawsze dobrze odbierany. Kwiat kocanki posiada wyrazisty zapach kojarzony z łąką, ciepłym letnim dniem, o słodko-miodowym zabarwieniu, z lekko korzenną nutą. Cenne wartości pielęgnacyjne kwiatu kocanki, przewyższają i wynagradzają jej walory aromatyczne.

Hydrolat z kocanki jest najbardziej ceniony za dwa unikalne kierunki działania:

1 - Posiada korzystny wpływ na naczynka, działa obkurczająco oraz zmniejsza opuchnięcia, sprzyja szybkiemu zanikowi siniaków, obtłuczeń i zaczerwienień skóry, przyśpiesza wchłanianie i niwelowanie wybroczyn oraz krwiaków powstałych po urazach, zabiegach medycznych i kosmetycznych. W przypadku drobnych zranień, hamuje krwawienie i uśmierza ból. Jednocześnie wykazuje intensywne działanie przeciwzapalne i łagodzące. Przypomina działaniem witaminę K, od której w zastosowaniu zewnętrznym jest skuteczniejszy oraz pozbawiony skutków ubocznych istniejących w przypadku witaminy K stosowanej na skórę. Jest polecany w przypadku cery z poszerzonymi naczynkami, z trądzikiem różowatym, skóry podrażnionej, na okolice oczu w przypadku cieni, obwódek i opuchnięć.

2 - Posiada intensywne właściwości regeneracyjne, sprzyja gojeniu i zabliźnianiu ran pourazowych, minimalizuje tworzenie blizn, sprzyja również redukcji już istniejących blizn, rozstępów i śladów potrądzikowych. Stosowany zewnętrznie stymuluje odbudowę naskórka i tworzenie nowych, zdrowych komórek skóry, jest polecany w sytuacjach wymagających regeneracji skóry, np. po zabiegach złuszczających.

Dodatkowo Hydrolat z kwiatu kocanki:
- Wykazuje własności antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki, przyczyniające się do przedwczesnego niszczenia skóry.
- Działa antybakteryjnie, antyseptycznie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. W badaniach wykazuje aktywność przeciwko bakteriom i drożdżakom z rodzaju Staphyllococcus aureus, Candida albicans i Mycobacterium phlei.
- Redukuje zapalenia i stany alergiczne skóry.

Właściwości kwiatów kocanki wynikają z zawartości licznych, specyficznych związków chemicznych, zwłaszcza diketonów, charakterystycznych tylko dla Kocanki (Helichrysum italicum). Czytaj więcej >>

» Hydrolat z kwiatu kocanki wykazuje synergię działania z Hydrolatem z kwiatu lipy, zastosowane łącznie posiadają intensywne działanie łagodzące i przeciwzapalne.

» Hydrolat z kocanki EKO stanowi również zgraną parę z Olejem tamanu, zastosowane łącznie wykazują zintensyfikowane działanie gojące i regenerujące, sprzyjające redukcji blizn i śladów potrądzikowych.

» Hydrolat z kocanki EKO polecany jest dla cery naczynkowej, zaczerwienionej, delikatnej i podrażnionej, zasinionej, z wybroczynami podskórnymi, dojrzałej, zniszczonej, z trądzikiem różowatym i pospolitym, z bliznami pourazowymi i potrądzikowymi.

» Od strony aromaterapeutycznej, zapach kwiatów kocanki wpływa na organizm uspokajająco, antydepresyjnie i oczyszczająco na drogi oddechowe.

» Produkt posiada certyfikat organizacji ECOCERT potwierdzający jego czystość ekologiczną. Konserwanty użyte w celu przedłużenia trwałości i zachowania czystości mikrobiologicznej produktu znajdują się także na liście dopuszczonej do użytku przez organizację ECOCERT.

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.

Zastosowanie produktu:

# Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100%

# Jako faza wodna w recepturach kosmetycznych.

# Jako codzienny tonik do twarzy, stosowany po umyciu rano lub/i wieczorem (zwilżonym płatkiem kosmetycznym przecierać twarz, włącznie z okolicami oczu oraz szyję i dekolt).

# Do stosowania kilkakrotnie w ciągu dnia jako gojący i łagodzący okład w przypadku lekkiego oparzenia lub skaleczenia skóry, wybroczyn, zasinień, krwiaków, ran pourazowych lub po zabiegach. Im wcześniej zastosowany, tym szybsze efekty gojące oraz większe szanse na brak pojawienia się blizn. Może być również stosowany w formie mgiełki, do częstego spryskiwania ran i urazów.

# Do rozrabiania peelingów lub maseczek w proszku - zwłaszcza w przypadku skóry naczynkowej i podrażnionej.

# Jako płyn łagodzący stosowany w postaci kompresu na opuchnięte okolice oczu, skłonne do cieni i obwódek (nawilżyć hydrolatem 2 płatki kosmetyczne, położyć się i nałożyć na 5-10 minut na zamknięte powieki, kompres można zastosować jednocześnie z dowolną maseczką na twarz).

# Jako płyn łagodzący stosowany przed i po goleniu lub depilacji (zapobiega stanom zapalnym).

# Jako środek wzmacniający regenerację i formowanie się zdrowego naskórka, po zabiegach złuszczających.

# Jako kuracja redukująca także stare blizny pourazowe i potrądzikowe oraz rozstępy - polecany zwłaszcza w połączeniu z Serum-olejkiem na blizny i Żelem hialuronowym z pantenolem, stosowany wytrwale i regularnie przez kilka miesięcy.

# Odrobinę hydrolatu można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, w przypadku tłustej skóry zmniejsza to możliwość "zatykania" porów, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu, a jednocześnie dodaje walorów pielęgnacyjnych (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać kilka kropli hydrolatu, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Organic Helichrysum Italicum (Immortelle) Flower Water + konserwant ECOCERT: Dehydroacetic Acid (0.06%), Benzyl alcohol (0.54%)


Opinie naszych Klientów:

"Chciałabym potwierdzić niesamowitą skuteczność hydrolatu z kwiatu kocanki. Od wielu lat borykałam się z kompleksem na tle rozszerzonych naczynek , a co za tym idzie wiecznie czerwonej twarzy. Od kilku miesięcy zamiast toniku używam hydrolatu z kocnaki i jestem pod wielkim wrażeniem  ! Ten hydrolat zdziałał więcej niż drogie zabiegi w Salonie Kosmetycznym i jest skuteczniejszy niż drogie kremy do cery naczynkowej. Wierzcie mi wiele tego w swoim życiu wypróbowałam ! Mogę jednoznacznie stwierdzić , iż nic nie działa tak dobrze na naczynka i wszelkie podrażnienia, jak ten hydrolat. Odkąd go używam skończyły się moje probelmy z nadwrazliwością skóry, teraz nawet po siłowni nie jestem czerwona.Załuję tylko jednego, że nie odkryłam Waszego sklepu wcześniej !"
----------------------------------------------------------------

Więcej opinii >>


<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>