Oferta sklepu => Masła i oleje roślinne


Olej arganowy 100% EKOLOGICZNY


15 ml / Cena: 10.80 zł Kupuj
50 ml / Cena: 36.00 zł 28.50 zł Kupuj

Nazwa wg. INCI: Argania Spinosa (Argan) Nut Oil
Pochodzenie: MAROKO
Metoda otrzymywania: mechaniczne wytłaczanie na zimno świeżych orzechów drzewa arganowego z rodzaju Argania Spinosa pochodzącego z ekologicznych upraw; olej nierafinowany
Postać: płynny olej o jasno-żółtym kolorze, przechowywany w lodówce - lekko tężeje
Zapach: charakterystyczny dla naturalnych orzechów arganowych
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

Właściwości i działanie produktu:

Drzewo arganowe (Argania Spinosa) - to krzewiaste, cierniste, wiecznie zielone drzewo, charakterystyczne wyłącznie dla półpustynnych rejonów Maroko. Drzewo arganowe żyje od 125 do 450 lat. Pierwsze owoce zaczyna wydawać w wieku 40-60 lat. Owoc arganowy przypomina z wyglądu oliwki, jest jednak większy, z zewnątrz pokryty grubą, gorzką skórką, która otacza słodko pachnący, ale nieprzyjemny w smaku miąższ. W środku owocu znajduje się twardy orzech, z którego wytłacza się cenny olej arganowy. Aby otrzymać 1 litr oleju arganowego potrzeba zużyć ok. 30 kg owoców, czyli roczny plon z 6-7 drzew.

Historia Berberów, rdzennej ludności terenów Maroka, jest nieodłącznie związana z drzewem arganowym, określanym przez tubylców, jako drzewo życia, które dając pożywienie, pozwala przeżyć w pustynnym klimacie wielu stworzeniom, w tym ludziom. Najcenniejszym bogactwem drzewa arganowego był od wieków olej, wykorzystywany przede wszystkim jako pożywienie, a następnie w celach pielęgnacyjnych.

! Do celów spożywczych stosuje się olej z prażonych orzechów arganowych, który posiada niższe wartości pielęgnacyjne i nie jest polecany jako składnik kosmetyków. Naturalny olej arganowy otrzymywany jest wyłącznie z nieobrabianych chemicznie, świeżych orzechów arganowych, dlatego różni się on zapachem od oleju arganowego spożywczego, a jednocześnie zawiera dużo więcej cennych składników odżywczych.

Proces otrzymywania naturalnego oleju arganowego był bardzo czasochłonny i pracowity i do niedawna przeprowadzany wyłącznie ręcznie. Obecnie proces samego tłoczenia na zimno oleju odbywa się mechanicznie, w warunkach zachowujących wszystkie właściwości oleju. Natomiast rozłupywanie twardych skorup, w celu wydobycia orzechów arganowych nadal jest wykonywane ręcznie.

Oferowany zimnotłoczony, nierafinowany olej arganowy ze świeżych orzechów, jest nazywany "płynnym złotem" i zaliczany do jednych z droższych olejów na świecie, głównie ze względu na jego ograniczoną dostępność (wyłącznie tereny Maroko) oraz pracochłonny proces pozyskiwania.

Olej arganowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie kwasy omega-6 i omega-9. Poza tym zawiera dużą dawkę witaminy E, w postaci kompleksu tokoferoli. Ilość witaminy E w oleju arganowym jest wyższa aniżeli w oliwie z oliwek.
Jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych, wynikających z wysokiej zawartości witaminy E oraz dodatkowo związków fenolowych w tym kwasu ferulowego i karotenoidów - w postaci żółtych ksantofili. Dzięki antyoksydantom, olej chroni strukturę skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi.
Olej wykazuje również działanie przeciwzapalne, łagodzące i sprzyja gojeniu, dzięki obecności fitosteroli, w tym głównie spinasterolu. Skwalan i nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w skórze, w tym cennych ceramidów stanowiących cement komórkowy. Dzięki temu olej wykazuje skuteczne działanie przeciwstarzeniowe, wpływając na odpowiednie nawodnienie, elastyczność, odżywienie i odnowę komórkową oraz złagodzenie procesów zapalnych.
Zgodnie z badaniem z 2007r., olej arganowy wspomaga również regulację pracy gruczołów łojowych.

Jest to olej polecany głównie w pielęgnacji cery dojrzałej, z oznakami starzenia, przede wszystkim cery suchej i odwodnionej wymagającej regeneracji, regulacji pracy gruczołów łojowych i wzmocnienia bariery lipidowej oraz skóry podrażnionej i zniszczonej np. działaniem słońca.

Olej arganowy polecany jest również w pielęgnacji włosów, zarówno do wcierania w skórę głowy, jak i do nacierania końcówek włosów w celu ochrony przed działaniem słońca oraz do pielęgnacji zniszczonej skóry rąk i paznokci.

Jest to olej szybko wchłaniający się w skórę. Obecność kwasu oleinowego sprzyja penetracji w głąb skóry składników aktywnych naturalnie obecnych w oleju, jak i tych dodanych w formulacjach z użyciem oleju arganowego. Czytaj więcej >>

» Produkt posiada certyfikat organizacji ECOCERT potwierdzający jego czystość ekologiczną.

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.

Zastosowanie produktu:

» Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100%

» Jako faza tłuszczowa w recepturach kosmetycznych.

» Jako pielęgnacyjny olejek do twarzy stosowany samodzielnie (przetrzyj skórę wybranym Hydrolatem, odrobinę olejku rozgrzej między palcami i aplikuj na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu, delikatnie wklepując).

» Jako Dwufazowy nawilżacz w połączeniu z wybranym Żelem hialuronowym. Dwufazowy nawilżacz można według upodobania aplikować w dwojaki sposób:

1 - Nałożyć na zagłębienie dłoni porcję Żelu hialuronowego, dodać kilka kropli olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę. Stosunek fazy olejowej do żelowej reguluje się w zależności od potrzeb i rodzaju cery. W przypadku cery tłustej dodajemy mniejszą ilość olejku, w przypadku cery suchej większą ilość olejku.
2 - Najpierw zaaplikować kilka kropli olejku, odczekać od kilku do 20 minut i dopiero następnie nałożyć warstwę Żelu hialuronowego, dobrze wmasowując i wklepując w skórę.

» Jako natłuszczająco-nawilżający olejek do ciała stosowany bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę.

» Porcję oleju można dodać do tradycyjnego balsamu do ciała tuż przed użyciem (mieszać małe porcje balsamu i olejku na dłoni i od razu aplikować na ciało).

» Odrobinę oleju można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości pielęgnujące preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać odrobinę olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

» Jako olejek pielęgnujący końcówki włosów, odpowiedni do stosowania zarówno na suche i mokre włosy, bez spłukiwania (nabrać odrobinę oleju, rozgrzać i rozetrzeć między palcami, następnie wmasować w końce włosów, nie spłukiwać). Używaj olejku oszczędnie, aby nie przetłuścić i zbytnio nie obciążyć włosów.

» Jako maska do włosów, stosowana przed umyciem (w suche, nieumyte jeszcze włosy i skórę głowy wmasować olej, zawinąć włosy w foliowy czepek i/lub ręcznik, trzymać na włosach przez ok. półgodziny do godziny i następnie umyć włosy szamponem).

» Jako dodatek do wzbogacenia porcji maseczek w proszku.

» Jako olejek pielęgnujący, wcierany w zniszczoną skórę rąk i paznokcie.

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Organic Argania Spinosa (Argan) Nut Oil, Mixed Tocopherols (wit. E)


Opinie naszych Klientów:

"Chciałabym polecić wam olejek arganowy jest bardzo wydajny i niezbyt tłusty przynajmniej dla mnie, ostatnio miałam problem ze skóra na rmionach była bardzo szorstka teraz po kilku aplikacja jest na powrót gładka."
-------------------------------------------------------------
"Olej arganowy EKOLOGICZNY- dla mnie numer jeden! Olej ciężki, o niezbyt przyjemnym zapachu, ale działanie bajeczne. Na twarz i szyję stosuję raz w tygodniu, wygładza, nawilża. Włosy- robię z niego wcierki, zostawiam na noc, włosy przestały wypadać i łamać się, gorąco polecam!"
-------------------------------------------------------------
"Olejek argonowy to rewelacja.Smarowałam się nim przed i po opalaniu.Tylko ja nie byłam spieczona , obolała i nie schodziła mi skóra.Nawet mój mąż uwierzył w ten olejek, gdyż uśmierzył mu ból po kąpieli słonecznej."
-------------------------------------------------------------

Więcej opinii >>


<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>