Oferta sklepu => Masła i oleje roślinne


Olej z pestek opuncji 100% EKOLOGICZNY


10 ml / Cena: 45.50 zł *Limitowana edycja* Kupuj

Nazwa wg. INCI: Opuntia ficus-indica (Prickly Pear) Seed Oil
Pochodzenie: MAROKO
Metoda otrzymywania: ręczne wytłaczanie na zimno drobnych pestek owoców opuncji z rodzaju Opuntia ficus-indica L. Mill pochodzącej z ekologicznych upraw, nierafinowany
Postać: płynny olej o żółto-zielonym kolorze i delikatnym, charakterystycznym zapachu
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

Właściwości i działanie produktu:

Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) - to roślina z rodziny kaktusowatych, osiągająca do 5 m wysokości, występująca w gorących rejonach krajów Ameryki Łacińskiej oraz w tropikalnych rejonach Europy, głównie w Maroko. Opuncja była świętą rośliną Azteków, rdzennej ludności terenów Meksyku, wykorzystywaną zarówno jako pokarm, jak i jako lekarstwo. Do Europy owoce opuncji dotarły już w XV w. dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba.

Owoce opuncji mają postać kolczastych, gruszkowatych jagód o soczystej, jadalnej pulpie i licznych, drobnych nasionach, z których wytłacza się cenny olej.

Olej z pestek opuncji jest aktualnie najdroższym olejem roślinnym na rynku!

Proces otrzymywania oleju z pestek opuncji jest bardzo czasochłonny i pracowity oraz mało wydajny ze względu na niską zawartość oleju w pestkach opuncji. Bardzo drobne pestki z owoców opuncji zawierają tylko 5% składników tłuszczowych, dla porównania pestki słonecznika zawierają 50% składników tłuszczowych.

Aby otrzymać 1 litr oleju z pestek opuncji potrzeba zużyć 1 milion pestek opuncji, żmudnie wydobywanych z pulpy 470 kg świeżych owoców opuncji.

Oferowany olej z pestek opuncji powstał z roślin pochodzących z kontrolowanych, ekologicznych upraw i został wyprodukowany ręcznie, a nie maszynowo, na zamówienie. Jest to naturalny, nierafinowany olej otrzymywany w wyniku ręcznego tłoczenia w odpowiednio niskiej temperaturze, ze świeżych, suszonych na słońcu pestek owoców opuncji, które nie były poddawane obróbce chemicznej, ani prażeniu.

Ze względu na wysokie koszty oleju z pestek opuncji, na rynku można spotkać tańsze pseudo oleje z opuncji, rozcieńczane mniej kosztownymi olejami lub oleje z opuncji będące w rzeczywistości maceratami z kwiatów opuncji, które nie mają nic wspólnego z cennym olejem otrzymywanym z pestek owoców opuncji o zupełnie innych właściwościach i składzie chemicznym.

Olej z pestek opuncji EKO wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe, zwiększające nawodnienie i odporność skóry oraz antyoksydacyjne, zapobiegające fotostarzeniu skóry.

Olej z opuncji charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego - Omega-6.

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), do których zaliczany jest kwas linolowy (Omega-6), stanowią główny składnik płaszcza lipidowego skóry, który odpowiada za właściwe nawilżenie skóry i chroni ją przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Lipidowe struktury skóry ulegają zniszczeniom pod wpływem działania promieniowania słonecznego, wolnych rodników, nikotyny, alkoholu i innych czynników, a ponieważ kwasy NNKT nie są produkowane przez nasz organizm, dlatego muszą być stale dostarczane z zewnątrz w postaci odpowiednich preparatów kosmetycznych. Objawem niedoboru kwasów tłuszczowych w skórze jest osłabienie bariery ochronnej skóry, spowolniony proces gojenia, suchość naskórka, marszczenie i wiotczenie skóry, dermatozy, łuszczenie, stany zapalne, zwiększona skłonność do zaskórników i wyprysków oraz częste podrażnienie i zaczerwienienie skóry.
Dzięki dużej zawartości kwasu linolowego, ponad 60%, olej z opuncji uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze, w tym cennych ceramidów, wspomaga regenerację bariery lipidowej skóry, tym samym wpływa na odpowiednie nawodnienie, elastyczność i napięcie skóry.

Olej ten jest również bogaty w fitosterole zaliczane do tzw. frakcji niezmydlającej, które stanowią roślinny odpowiednik naturalnych steroli występujących w skórze. Sterole wzmacniają barierę naskórkową, dzieki czemu hamują utratę wody ze skóry, działają przeciwzapalnie, łagodząco, przeciwalergicznie, immunostymulująco oraz pobudzają regenerację i gojenie naskórka. Fitosterole wpływają również na poprawę elastyczności i spójności skóry, wykazując działanie przeciwzmarszczkowe oraz normalizują pracę gruczołów łojowych.

Olej z pestek opuncji EKO to także bogate źródło witaminy E, w postaci kompleksu tokoferoli, w tym również unikalnej formy witaminy E - gamma-tokoferolu, dzięki temu wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, chroniące przed działaniem wolnych rodników, powodujących przedwczesne niszczenie i starzenie komórek skóry. Ilość witaminy E w oleju z opuncji jest wyższa aniżeli w oleju arganowym. Witamina E to naturalny i najskuteczniejszy antyoksydant i wymiatacz wolnych rodników rozpuszczalny w tłuszczach. Forma gamma-tokoferolu, chroni dodatkowo przed bardzo reaktywną formą rodnika, zwaną nadtlenoazotynem, z którym nie radzi sobie popularny alfa-tokoferol. Witamina E w naturalnej formie aplikowana zewnętrznie, wnika głęboko w skórę, chroniąc przed stresem oksydacyjnym składniki tłuszczowe skóry. Zapobiega fotostarzeniu, czyli przedwczesnemu starzeniu skóry powodowanemu niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Działa regenerująco, nawilżająco, przeciwzapalnie oraz sprzyja gojeniu i łagodzeniu rumienia posłonecznego. Stosowana na skórę wspomaga ochronę przeciw promieniowaniu UV oraz podwyższa wartość faktora SPF. Gamma-tokoferol zapobiega także tworzeniu przebarwień.

Dodatkowo olej zawiera specyficzne betalainy - pigmenty o działaniu przeciwrodnikowym.

Cechą charakterystyczną dla oleju z pestek opuncji EKO są właściwości immunostymulujące, czyli wzmocnienie układu odpornościowego skóry.

Opuncja figowa należy do sukulentów, czyli roślin, które przystosowały się do życia w trudnych warunkach klimatycznych, w gorącym i suchym klimacie, o obniżonej dostępności do wody, w których większość innych roślin obumiera. Stało się to możliwe dzięki wytwarzaniu przez owoce opuncji unikalnych substancji chroniących roślinę przed niekorzystnymi warunkami zewnętrznymi. W organizmie człowieka zanotowano podobny mechanizm. W sytuacjach stresogennych produkowane są niewielkie cząsteczki zwane białkami szoku termicznego - białka HSP (Heat Shock Protein), które tworzą ochronną barierę oraz indukują odpowiedź immunologiczną.

Substancje aktywne obecne w oleju z opuncji, zastosowane na skórę stymulują aktywność białek szoku termicznego (HSP), dzięki temu zwiększają zdolności komórek skóry do walki z niekorzystnymi czynnikami środowiska zewnętrznego, takimi jak: promieniowanie UV, wolne rodniki, zanieczyszczenia powietrza, szok termiczny, stres emocjonalny, metale ciężkie, chemiczne toksyny, dym papierosowy itp. Wraz z wiekiem następuje zmniejszenie aktywności i produkcji białek HSP, co z kolei wpływa na osłabienie zdolności obronnych skóry.
Olej z opuncji dzięki wysokiej zawartości substancji aktywujących białka HSP, fitosterolom oraz dodatkowo cynkowi, zwiększa odporność i pobudza naturalne procesy naprawcze skóry, dzięki temu skóra lepiej radzi sobie z nieuniknionym wpływem czynników zewnętrznych, staje się mniej podatna na podrażnienia, stany zapalne i lepiej się regeneruje. Czytaj więcej >>

Olej z pestek opuncji EKO:

- ekskluzywny i luksusowy olej roślinny, o gwarantowanej, wysokiej jakości,

- 100% czysty i naturalny olej otrzymywany z pestek ekologicznych owoców opuncji z terenów Maroko,

- posiada neutralny, delikatny zapach,

- wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe, poprawia napięcie, koloryt i nawilżenie skóry przesuszonej i odwodnionej,

- przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry,

- działa antyoksydacyjnie, wspomaga ochronę przeciwsłoneczną,

- wzmacnia i uszczelnia barierę lipidową naskórka, uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze,

- zwiększa odporność skóry na czynniki zewnętrznie, która spada wraz z wiekiem,

- łagodzi procesy zapalne, podrażnienia, stymuluje regenerację skóry,

- odpowiedni w pielęgnacji delikatnej skóry oczu, poprawia mikrocyrkulację krwi,

- polecany do pielęgnacji cery dojrzałej, odwodnionej, suchej, wymagającej regeneracji, zniszczonej np. działaniem słońca, łatwo ulegającej podrażnieniu, ze zmarszczkami, o obniżonej elastyczności, do delikatnych okolic oczu, wokół ust, szyi i dłoni, czyli miejsc, gdzie objawy starzenia pojawiają się najwcześniej.

» Olej z pestek opuncji EKO dostępny w ofercie jest olejem całkowicie naturalnym, zimnotłoczonym, nierafinowanym, pozyskanym bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych. Ze względu na wysoką zawartość substancji o działaniu przeciwrodnikowym, należy on do olejów dość stabilnych, może być przechowywany w temperaturze pokojowej, jednak nie powinien być podgrzewany do wysokich temperatur, gdyż obniża to jego właściwości i stabilność. W celu zagwarantowania trwałości i świeżości, olej z pestek opuncji EKO zawiera dodatek witaminy E w postaci kompleksu wszystkich rodzajów tokoferoli.
» Olej z pestek opuncji EKO pakowany jest w elegancką butelkę ze szkła w stylowym kolorze szafirowo-niebieskiem, z białą nakrętką z kroplomierzem oraz kolorową etykietą, wykonaną z wodoodpornej i tłuszczoodpornej, profesjonalnej folii.
» Produkt dostępny do wyczerpania zapasu.
» Produkt posiada certyfikat organizacji ECOCERT potwierdzający jego czystość ekologiczną.
Zastosowanie produktu:

Olej z opuncji EKO można stosować bezpośrednio na skórę twarzy.

» Jako pielęgnacyjny olejek do twarzy stosowany samodzielnie (przetrzyj skórę wybranym Hydrolatem, odrobinę olejku rozgrzej między palcami i aplikuj na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu, delikatnie wklepując).

» Jako Dwufazowy nawilżacz w połączeniu z wybranym Żelem hialuronowym. Dwufazowy nawilżacz można według upodobania aplikować w dwojaki sposób:

1 - Nałożyć na zagłębienie dłoni porcję Żelu hialuronowego, dodać kilka kropli olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę. Stosunek fazy olejowej do żelowej reguluje się w zależności od potrzeb i rodzaju cery. W przypadku cery tłustej dodajemy mniejszą ilość olejku, w przypadku cery suchej większą ilość olejku.
2 - Najpierw zaaplikować kilka kropli olejku, odczekać od kilku do 20 minut i dopiero następnie nałożyć warstwę Żelu hialuronowego, dobrze wmasowując i wklepując w skórę.

» Odrobinę oleju można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości pielęgnujące preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać odrobinę olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

!! Reakcja na dany kosmetyk jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Organic Opuntia ficus-indica (Prickly Pear) Seed Oil, Mixed Tocopherols (wit. E)


Opinie naszych Klientów:

"Na wstępie zaznaczę, iż jestem posiadaczką tłustej cery. Już po kilku dniach stosowania, skóra stała się wyraźnie gładsza, miękka i rozświetlona. Pory znacznie zwężone. Skóra uspokoiła się. Olej stosuję najczęściej na twarz przemytą hydrolatem aloesowym wzmocnionym olejkiem cytrynowym i geraniowy (na noc, gdyż olejek cytrynowy jest fotouczulający) lub na dzień 3krople oleju pod krem z filtrem 30. Uważam, że olej z pestek opuncji jest niedoceniany. Owszem, jest drogi, ale jest też wydajny. Naprawdę warto spróbować."
- wizaz.pl
-----------------------------------------------------------------

Więcej opinii >>


<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>