Oferta sklepu => Masła i oleje roślinne


Olej TSUBAKI 100% NATURALNY


15 ml / Cena: 12.80 zł Kupuj
50 ml / Cena: 23.80 zł Kupuj

Surowiec kosmetyczny
Nazwa surowca wg. INCI:
Camellia Japonica Seed Oil
Pochodzenie: Japonia
Metoda otrzymywania: mechaniczne wytłaczanie na zimno nasion kamelii z rodzaju Camellia Japonica
Postać: płynny olej o jasno żółtym kolorze, klarowny, bez żadnych osadów
Zapach: delikatny, słabo wyczuwalny
Trwałość: podana na opakowaniu;
Warunki przechowywania: w temperaturze pokojowej; unikać bezpośredniego dostępu wilgoci i nasłonecznionych miejsc.

Właściwości i działanie produktu:

Olej TSUBAKI - sekret pięknej skóry i włosów japońskich gejsz!

Camellia japonica - Kamelia japońska - jest to krzew kamelii ozdobnej, którą uprawia się dla pięknych kwiatów, natomiast jej liście nie nadają się do wykorzystywania jako herbata. Jest to krzew znany w Japonii od historycznych czasów, nazywany również "drzewem wiosennym" co odzwierciedla znak dla słowa Tsubaki w japońkim jezyku. Z delikatnych nasion kwiatów kamelii japońskiej wytłacza się najbardziej wartościowy olej znany jako olej TSUBAKI wykorzystywany w kosmetyce. Najlepszej jakości olej Tsubaki zgodnie z japońskimi tradycjami, jest zawsze dokładnie filtrowany po wytłoczeniu, aby zapewnić jego idealną klarowność, brak jakichkolwiek osadów i delikatny zapach oraz jasno-żółty kolor. Taki właśnie oryginalny olej TSUBAKI znajduje się w naszej ofercie. Czytaj więcej >>

Tradycje zastosowania oleju TSUBAKI wywodzą się z krajów azjatyckich, gdzie olej ten był wykorzystywany od zamierzchłych czasów w kuchni oraz jako środek pielęgnujący. Japońskie gejsze stosowały olej kameliowy do pielęgnacji skóry i włosów.

Olej Tsubaki wyróżnia się wśród pozostałych olejów roślinnych bardzo wysoką zawartością kwasu oleinowego Omega-9 (ponad 80%), dzięki temu zaliczany jest on do lekkich olejów, które bardzo szybko wchłaniają się w skórę, bez pozostawiania poczucia tłustości i lepkości.

Olej Tsubaki dzięki bogactwu składników o działaniu przeciwrodnikowym (witaminy E, A, B, polifenole, kamelioferyna A) wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, chroniąc przed wolnymi rodnikami, przyczyniającymi się do przedwczesnego starzenia skóry. Dzięki obecności antyoksydantów olej ten charakteryzuje się wysoką stabilnością.

Oprócz własności antyoksydacyjnych, olej Tsubaki:

# zawiera frakcję niezmydlalną (fitosterole), dzięki temu posiada również silne właściwości nawilżające, gojące i regenerujące skórę, włosy i paznokcie (zgodnie z badaniami olej ten znacząco obniża TEWL, czyli przeznaskórkową utratę wody ze skóry i to już w stężeniu tylko 1%, jak również wykazuje silne działanie przeciwzapalne),

# jak potwierdzają nowe badania, wpływa on na produkcję prokolagenu typ I oraz hamuje enzym MMP-1, który powoduje rozkład kolagenu w skórze, dzięki temu jest olejem o działaniu przeciwzmarszczkowym, który zwiększa elastyczność i jędrność skóry oraz redukuje zmarszczki.

Olej Tsubaki jest również bardzo wartościowym składnikiem w pielęgnacji włosów. Ze względu na swoją lekkość i skład kwasów tłuszczowych, wyjątkowo dobrze współgra z włosami, dodaje im blasku i nawilża. Szczególnie sprawdza się w regeneracji zniszczonych , rozdwojonych końcówek i chroni przed wysuszeniem włosów. Wiele osób, które nie polubiło olejów w pielęgnacji włosów, zmieniło zdanie po zastosowaniu oleju Tsubaki.

Olej TSUBAKI polecany jest:
- do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, zniszczonej,
- również w przypadku skóry podrażnionej, wymagającej działania regenerującego i przeciwzapalnego,
- jako lekki olej o działaniu antyoksydacyjnym, wspomagającym ochronę anty-UV,
- ze względu na lekkość, jest odpowiedni jako olej letni,
- jako olej regenerujący zniszczoną skórę i paznokcie,
- jako dodatek zwiększający wchłanianie składników aktywnych,
- do pielęgnacji suchych, zniszczonych, skłonnych do rozdwajania włosów,
- do wstępnego demakijażu oczu, wspomaga usunięcie makijażu wodoodpornego.

W przypadku cery tłustej, skłonnej do wyprysków, olej Tsubaki polecany jest do zastosowania jako dodatek, a nie w stężeniu 100%.

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.

Zastosowanie produktu:

» Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100%

» Jako faza tłuszczowa w recepturach kosmetycznych.

» Jako pielęgnacyjny olejek do twarzy stosowany samodzielnie (przetrzyj skórę wybranym Hydrolatem, odrobinę olejku rozgrzej między palcami i aplikuj na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu, delikatnie wklepując).

» Jako Dwufazowy nawilżacz w połączeniu z wybranym Żelem hialuronowym. Dwufazowy nawilżacz można według upodobania aplikować w dwojaki sposób:

1 - Nałożyć na zagłębienie dłoni porcję Żelu hialuronowego, dodać kilka kropli olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę. Stosunek fazy olejowej do żelowej reguluje się w zależności od potrzeb i rodzaju cery. W przypadku cery tłustej dodajemy mniejszą ilość olejku, w przypadku cery suchej większą ilość olejku.
2 - Najpierw zaaplikować kilka kropli olejku, odczekać od kilku do 20 minut i dopiero następnie nałożyć warstwę Żelu hialuronowego, dobrze wmasowując i wklepując w skórę.

» Jako olejowa baza pod makijaż. Co to jest olejowa baza pod makijaż i jak się ją stosuje czytaj tutaj >>

» Jako natłuszczająco-nawilżający olejek do ciała stosowany bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę.

» Porcję oleju można dodać do tradycyjnego balsamu do ciała tuż przed użyciem (mieszać małe porcje balsamu i olejku na dłoni i od razu aplikować na ciało).

» Odrobinę oleju można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości pielęgnujące preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać odrobinę olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

» Jako olejek pielęgnujący końcówki włosów, odpowiedni do stosowania zarówno na suche i mokre włosy, bez spłukiwania (nabrać odrobinę oleju, rozgrzać i rozetrzeć między palcami, następnie wmasować w końce włosów, nie spłukiwać). Używaj olejku oszczędnie, aby nie przetłuścić i zbytnio nie obciążyć włosów.

» Jako maska do włosów, stosowana przed umyciem (w suche, nieumyte jeszcze włosy i skórę głowy wmasować olej, zawinąć włosy w foliowy czepek i/lub ręcznik, trzymać na włosach przez ok. półgodziny do godziny i następnie umyć włosy szamponem).

» Jako dodatek do wzbogacenia porcji maseczek w proszku.

» Jako olejek pielęgnujący, wcierany w zniszczoną skórę rąk i paznokcie.

» Jako olejek do wstępnego demakijażu oczu i twarzy, wspomaga usunąć wodooporne produkty.

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Camellia Japonica Seed Oil



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>