| Oferta sklepu => Pudry | ||||
|
Puder bambusowy 100% |
|||
| 50 ml (10 g) / Cena: 11.80 zł | ||||
Nazwa wg. INCI: Bambusa Arundinacea Stem Extract |
||||
| Właściwości i działanie produktu: | ||||
Roślinna alternatywa dla pudrów mineralnych. Puder bambusowy otrzymywany jest ze specjalnego gatunku bambusa porastającego lesiste wzgórza Indii. Drzewo bambusowe jest najszybciej rosnącą rośliną na świecie, osiągającą wysokość, aż do 35-40 metrów. Drewno bambusa jest wysoce trwałe i dekoracyjne, z tego powodu jest powszechnie wykorzystywane w budownictwie i do produkcji mebli. Łodygi bambusa są niezwykle bogate w roślinne związki krzemu (krzemionkę). Puder bambusowy otrzymuje się z ekstraktu z rdzenia łodygi, poprzez odpowiednie rozdrobnienie do postaci zmikronizowanego pyłku, którego cząsteczki mają wielkość do 5 mikronów. (Dla porównania sproszkowane ekstrakty roślinne mają wielkość cząsteczek w granicach od 400 do 250 mikronów.) Jest to bardzo drobny puder, którego wielkość cząsteczek nadal mieści się w granicach bezpieczeństwa w zastosowaniu na skórę i jest akceptowana przez firmy produkujące tzw. naturalne kosmetyki. Puder bambusowy zawiera ponad 90% krzemionki. Ma on postać białego, lekkiego i puszystego pyłku, który aplikowany na skórę daje transparentne wykończenie, bez efektu bielenia skóry. Puder posiada intensywne właściwości matujące. Ze względu na porowatą strukturę cząsteczek wykazuje wysokie zdolności do absorbowania nadmiaru sebum, nadając cerze matowy wygląd i odczuwalną gładkość. Dzięki wysokiej zawartości krzemionki, oprócz działania wygładzająco-matującego, puder bambusowy wykazuje dodatkowo właściwości pielęgnujące skórę. Działa antybakteryjnie, łagodząco, wspomaga gojenie i reguluje aktywność gruczołów łojowych. Puder może z powodzeniem zastąpić talk, mikę, skrobie lub glinki stanowiące bazę pudrów sypkich lub prasowanych. Jest to składnik neutralny, który może być bez obaw stosowany do matowienia kremów z filtrami przeciwsłonecznymi. Nie powoduje zatykania porów (niekomedogenny). |
||||
| Zastosowanie produktu: | ||||
» Puder bambusowy polecany jest jako całkowicie naturalny, silnie matujący, transparentny puder sypki do twarzy. Odpowiedni dla każdej karnacji skóry. » Puder można stosować samodzielnie jako matujący puder wykończeniowy lub traktować jako bazę matująco-wygładzającą, stosowaną pod inne pudry lub podkłady mineralne koloryzowane. » Puder można mieszać w dowolnie dobranych proporcjach z tradycyjnymi pudrami sypkimi w celu rozjaśnienia koloru lub zwiększenia ich właściwości matujących. » Do pudru można według życzenia dodawać porcje sypkich pudrów brązujących lub innych, w celu nadania mu bardziej cielistego koloru. » Odpowiedni głównie dla cery przetłuszczającej się, mającej problem ze 'świeceniem się' skóry w ciągu dnia oraz dla każdego innego typu cery w celu zmatowienia dziennych kremów, zwłaszcza kremów z filtrami przeciwsłonecznymi. » Puder aplikuje się najlepiej za pomocą dużego pędzla kosmetycznego (odpowiedni jest również pędzel typu 'kabuki'). » Podręczne porcje pudru można wg. życzenia przechowywać w zakupionym osobno, specjalnym Pudełku na puder sypki. » Sprzedawany w plastikowym słoiku.
|
||||
| Skład produktu: | ||||
Bambusa Arundinacea Stem Extract (100%) |
||||
| FAQ - najczęstsze pytania i odpowiedzi | ||||
- Czy mikronizowany puder jest bezpieczny dla skóry? - Oferowany puder występuje w rozdrobnieniu jak najbardziej bezpiecznym dla skóry. |
||||
|
||||
<< Powrót do oferty sklepu |
Do góry >> | |||