Oferta sklepu => Pudry


Puder perłowy 100%


15 ml (5 g) / Cena: 12.80 zł Kupuj

Nazwa surowca wg. INCI: Pearl Powder
Pochodzenie: naturalne - autentyczne perły Freshwater
Metoda otrzymywania: mikronizacja, czyli odpowiednie rozdrobnienie czystych pereł
Postać: bardzo drobny, biały, bezzapachowy proszek
Trwałość: 3 lata; wg. japońskich tradycjonalistów puder z czystych pereł przechowywany prawidłowo, nie traci na jakości nawet po wielu latach
Warunki przechowywania: w temperaturze pokojowej, w ciemnym i suchym miejscu; unikać bezpośredniego dostępu wilgoci i nasłonecznionych miejsc.

Właściwości i działanie produktu:

Puder perłowy otrzymywany jest z autentycznych pereł, które po selekcji i dezynfekcji, są następnie rozdrabniane i mikronizowane do delikatnego, drobnego proszku. Jest to to składnik o bogatych tradycjach w medycynie i pielęgnacji skóry, stosowany od wieków w krajach azjatyckich, głównie Chinach i Japonii. Azjatyckie kobiety wykorzystywały proszek perłowy do pielęgnacji zarówno zewnętrznie na skórę, jak i przyjmowany wewnętrznie w formie suplementu. Przypisywano mu własności przeciwzmarszczkowe, gojące, poprawiające koloryt skóry i chroniące przed słońcem. Sproszkowana masa perłowa oraz czyste perły do dziś są wymieniane w chińskiej Farmakopei leków.

Puder perłowy jest bogaty w unikalną proteinę zwaną conchiolin, która odpowiada ludzkiej keratynie i stanowi ponad 50% masy pereł. Proteina perłowa zbudowana jest z ponad 20 różnych aminokwasów, odpowiadających za proces gojenia oraz prawidłowy metabolizm i stopień nawodnienia komórek skóry. Dzięki zawartości wapnia, w postaci krystalicznej (aragonit - 31%), puder perłowy posiada również działanie matujące, antyseptyczne i przeciwzapalne, korzystne w przypadku cery skłonnej do wyprysków.

Prof. E. Lopez z Instytutu naukowego we Francji, od 10 lat zajmuje się badaniami nad masą perłową i jej wpływem na skórę oraz w zastosowaniu wewnętrznym na stawy i kości. Zgodnie z jej badaniami proteiny obecne w masie perłowej wykazują duże powinowactwo do ludzkich białek skóry, dzięki temu zmikronizowana masa perłowa ma zdolność wnikania do warstw naskórka, wpływając na ujędrnienie i elastyczność skóry oraz działając regeneracyjnie i gojąco. Pudrowi perłowemu przypisuje się również działanie rozjaśniające przebarwienia oraz poprawiające koloryt skóry.

Produkty oparte na perłach stosowane w kosmetyce dzieli się na 3 podstawowe rodzaje:

1 - Masa perłowa (Mother of Pearl) - będąca sproszkowaną macierzą perłową, z której powstają charakterystyczne, czyste kuliste perły. Jest to proszek wykorzystywany jako eksfoliant i substancja nawilżająca w peelingach i maseczkach np. w Maseczce morskiej z perłami

2 - Hydrolizowany proszek perłowy (Hydrolyzed pearl powder) - rozpuszczalny w wodzie, stosowany w produktach do pielęgnacji skóry i włosów (np. w szamponach, tonikach, kremach, maseczkach).

3 - Puder perłowy (Pearl Powder) - najbardziej ekskluzywna i najdroższa forma, otrzymywana w wyniku odpowiedniego rozdrobnienia czystych, autentycznych pereł, mająca postać drobnego pyłku stosowanego w kosmetykach do makijażu oraz w pielęgnacji.

Oferowany naturalny Puder perłowy ma postać bardzo dobnego, białego, matowego proszku o wielkości cząsteczek do 3 mikronów. Wbrew oczekiwaniom nie jest to - kojarzony z perłami - mieniący się proszek z perłowymi drobinami. Perłowy efekt wykorzystywany w kosmetykach kolorowych jest osiągany dzięki błyszczącym skalnym minerałom. Puder perłowy jest natomiast głównie ceniony za właściwości pielęgnacyjne.

Puder perłowy:

- poprawia metabolizm skóry, działa przeciwzmarszczkowo,
- regeneruje, wzmacnia elastyczność i napięcie skóry,
- działa gojąco i antyseptycznie na drobne uszkodzenia skóry i wypryski,
- łagodzi,
- absorbuje nadmiar sebum, matowiąc skórę,
- zmniejsza widoczność drobnych zmarszczek i porów skóry,
- wygładza, rozjaśnia i ożywia koloryt,
- jest niekomedogenny (nie powoduje zatykania porów).

» Jest to puder biały, o transparentnym (bezbarwnym) wykończeniu, nadający się do każdego typu karnacji.

» Jako składnik neutralny, może być bez obaw stosowany do matowienia kremów z filtrami przeciwsłonecznymi.

Zastosowanie produktu:

» Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100%

» Puder perłowy polecany jest jako dodatek do pudrów do twarzy i innych kosmetyków kolorowych w proszku.

» Puder można również stosować samodzielnie jako pielęgnująco-matujący puder lub traktować jako bazę matująco-wygładzającą, stosowaną pod inne pudry lub podkłady mineralne koloryzowane.

» Puder można mieszać w dowolnie dobranych proporcjach z każdą wersją Pudru bambusowego, lub też lub innymi tradycyjnymi pudrami sypkimi w celu rozjaśnienia koloru lub zwiększenia ich właściwości matująco-pielęgnujących.

» Może być aplikowany miejscowo, bezpośrednio na skórę w przypadku drobnych ran, wyprysków, ze względu na działanie odkażające i gojące.

» Odpowiedni dla każdego typu skóry.

» Pakowany i sprzedawany w Słoiku kosmetycznym 20 ml.

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

FAQ - najczęstsze pytania i odpowiedzi

- Czy mikronizowany puder jest bezpieczny dla skóry? - Oferowany puder występuje w rozdrobnieniu jak najbardziej bezpiecznym dla skóry.


Opinie naszych Klientów:

"Brawa za puder perłowy. Bardzo fajnie matuje skórę oraz wspomaga regenerację uszkodzonego naskórka."
-------------------------------------------------------------

Więcej opinii >>


<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>