Oferta sklepu => Pudry


Puder jedwabny 100%


15 ml (5 g) / Cena: 12.80 zł Kupuj

Nazwa surowca wg. INCI: Silk Powder
Pochodzenie: naturalne
Metoda otrzymywania: mikronizacja, czyli odpowiednie rozdrobnienie jedwabiu naturalnego
Postać: bardzo drobny, kremowo-biały, bezzapachowy proszek
Trwałość: 3 lata; wg. japońskich tradycjonalistów puder jedwabny przechowywany prawidłowo, nie traci na jakości nawet po wielu latach
Warunki przechowywania: w temperaturze pokojowej, w ciemnym i suchym miejscu; unikać bezpośredniego dostępu wilgoci i nasłonecznionych miejsc.

Właściwości i działanie produktu:

Jedwab to naturalna proteina składająca się w 70-75% z fibroiny - elastycznego białka i w 25-30% serycyny - białka pełniące funkcję cementu, o działaniu nawilżającym. Białko jedwabiu zbudowane jest z 18 różnych aminokwasów.

Jedwabne włókno produkowane przez jedwabniki Bombyx mori, zostało po raz pierwszy odkryte i wykorzystane w Chinach 4 tyś lat temu. Jedwab należy do najbardziej odpornych włókien, był on wykorzystywany tysiące lat temu w przemyśle tekstylnym do produkcji drogich sukien, a także do wytwarzania strun do instrumentów, papieru, strzał, jak również w lecznictwie i do upiększania skóry i włosów.

W obecnych czasach, jedwab to nadal luksusowy surowiec, wykorzystywany także w przemyśle kosmetycznym, jako cenny składnik w pielęgnacji skóry i włosów.

Oferowany całkowicie naturalny Puder jedwabny został wyprodukowany w wyniku specjalnego procesu rozdrobnienia i mikronizacji proteiny jedwabnej, tak, aby zachowana została naturalna struktura jedwabiu oraz jego cenne składniki odżywcze (aminokwasy i minerały).

Puder ma postać bardzo dobnego, kremowo-białego proszku o wielkości cząsteczek do 3 mikronów i jedwabistym dotyku.

Puder jedwabny:

- dzięki zawartości licznych aminokwasów, dodaje pudrom własności nawilżających i odżywczych, tworząc na powierzchni skóry cienki film, który zapobiega utracie wilgoci i chroni przed czynnikami zewnętrznymi,
- w delikatny sposób absorbuje nadmiar sebum,
- zmienia kąt odbicia światła od powierzchni skóry, nadając cerze delikatny blask, zmiękczając rysy skóry oraz zmniejszając widoczność zmarszczek,
- wykazuje działanie antybakteryjne,
- nadaje pudrom jedwabistego dotyku i konsystencji,
- odbija i częściowo absorbuje promieniowanie UV,
- odpowiedni jako puder wykańczający makijaż,
- jest niekomedogenny (nie powoduje zatykania porów). Czytaj więcej >>

» Jest to puder biały, o transparentnym (bezbarwnym) wykończeniu, nadający się do każdego typu karnacji.

» Jako składnik neutralny, może być bez obaw stosowany do matowienia kremów z filtrami przeciwsłonecznymi.

Zastosowanie produktu:

» Sugerowane stężenie w kosmetykach: 1-100%

» Puder jedwabny polecany jest jako dodatek do pudrów do twarzy i innych kosmetyków kolorowych w proszku.

» Puder można również stosować samodzielnie jako pielęgnująco-matujący puder lub traktować jako bazę matująco-wygładzającą, stosowaną pod inne pudry lub podkłady mineralne koloryzowane.

» Puder można mieszać w dowolnie dobranych proporcjach z Pudrem bambusowym, lub też lub innymi tradycyjnymi pudrami sypkimi w celu rozjaśnienia koloru lub zwiększenia ich właściwości pielęgnujących.

» Odpowiedni dla każdego typu skóry.

» Pakowany i sprzedawany w Słoiku kosmetycznym 20 ml.

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

FAQ - najczęstsze pytania i odpowiedzi

- Czy mikronizowany puder jest bezpieczny dla skóry? - Oferowany puder występuje w rozdrobnieniu jak najbardziej bezpiecznym dla skóry.



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>