Hydrolat aloesowy 100% |
||
| Nazwa wg. INCI: | Aloe Barbadensis Leaf Water | |
| Synonimy: | Aloe Vera | |
| Funkcja: | substancja aktywna, humektant | |
| Pochodzenie: | MEKSYK | |
| Metoda otrzymywania: | destylacja z parą wodną liści aloesu z rodzaju Aloe vera L. | |
| Postać: | lekko zielony, przezroczysty płyn | |
| Zapach: | neutralny, słabo wyczuwalny | |
| Typowy zakres pH: | 5.5 - 6.5 | |
| Substancje aktywne: | polisacharydy (acemannan, glukomannan, aloeryd, glukoza, mannoza, ramnoza, ksyloza, galaktoza, arabinoza), witaminy, aminokwasy, enzymy, związki fenolowe (aloina, aloeemodyna, aloinozyd A i B, aloezyna, aloerezyna), glikoproteiny, minerały, sterole, ligniny, saponiny, kwas salicylowy | |
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 5 - 100% | |
| Rozpuszczalność: | w wodzie, alkoholu, glikolu propylenowym | |
| Dodatkowe składniki: | Śladowe ilości konserwantu - Kathon CG: Metylochloroizotiazolinone (and) Metyloizotiazolinone (0.00012%) | |
Aloes (Aloe Barbadensis) to mięsista roślina, z rodziny liliowatych, charakterystyczna dla suchych rejonów Afryki, Azji i Ameryki Pd. Znanych jest ponad 240 różnych gatunków aloesu, z których największe znaczenie w lecznictwie i pielęgnacji ma odmiana Aloe vera barbadensis. Zarówno w lecznictwie i kosmetyce wykorzystuje się liście aloesu, a zwłaszcza ich mięsiste, galaretowate wnętrze. Cenne i często unikalne właściwości liści aloesu wynikają z zawartości charakterystycznych związków chemicznych. Aloes zawiera ponad 200 składników aktywnych, w tym 20 minerałów, 18 aminokwasów i 12 witamin. Najważniejsze składniki aktywne aloesu to polisacharydy (acemannan, glukomannan, aloeryd, glukoza, mannoza, ramnoza, ksyloza, galaktoza, arabinoza), które odpowiadają za silne własności nawadniające ekstraktu z liści aloesu. Mannany (głównie acemannan i aloeryd) oraz glikoproteiny działają również immunostymulująco, czyli wpływają na system odpornościowy skóry, wzmacniając naturalne mechanizmy ochronne skóry, które ulegają osłabieniu wraz z wiekiem. Dzięki temu zwiększają zdolności regenerujące skóry, zapobiegają stanom zapalnym i alergicznym. Aloes znany jest przede wszystkim ze swych własności gojących, był on od lat wykorzystywany do leczenia skaleczeń, oparzeń i innych uszkodzeń skóry. Składniki aktywne liści aloesu przyśpieszają procesy gojenia, poprzez stymulowanie do pracy fibroblastów, komórek skóry odpowiedzialnych za produkcję kolagenu i glikozaminoglikanów (GAG). Za zdolności gojące aloesu odpowiedzialne są niskocząsteczkowe glikoproteiny oraz związki fenolowe. Ekstrakt z liści aloesu nakładany na uszkodzenia skóry nie tylko sprzyja gojeniu i formowaniu zdrowego, nowego naskórka, ale także uśmierza ból i redukuje zapalenie. Własności gojące i odbudowujące aloesu zostały wkorzystwane także w produktach przeciwstarzeniowych. Stymulując produkcję kolagenu i składników macierzy komórkowej, aloes zwiększa elastyczność i jędrność skóry. Dodatkowo związki fenolowe w aloesie, hamują działanie enzymów z klasy metaloproteinaz, dzięki temu redukują degradację włókien kolagenu i elastyny. Aloes wykazuje również silne działanie przeciwzapalne i łagodzące, dzięki obecności pochodnych kromonu (m.in. aloerezyny), steroli i salicylanów. Jest on pomocny w przypadku łuszczycy, podrażnień, zaczerwienień, dermatoz oraz zmian trądzikowych. Aloes wykorzystywany jest również w pielęgnacji włosów i zapobieganiu ich wypadaniu. Działa on odżywczo na cebulki włosów oraz łagodząco na skórę głowy. Hydrolat aloesowy otrzymywany jest w wyniku destylacji liści aloesu. Ma on postać lekko zielonkawego, bezzapachowego płynu. Hydrolat aloesowy jest odpowiedni dla każdego typu cery, polecany głównie dla cery suchej, podrażnionej, dojrzałej, zniszczonej, delikatnej, po goleniu i depilacji. Hydrolat zawiera niewielką ilość aloiny. Aloina to składnik obecny pod skórką liścia aloesu, który nadaje mu gorzki smak i broni sam aloes przed zakażeniami. Aloina wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe, a także jest jednym ze związków fenolowych odpowiedzalnych za własności gojące i regenerujące aloesu. Jest to składnik kontrowersyjny, z powodu którego niesłusznie oskarża się wszystkie produkty na bazie aloesu o niekorzystne działanie. Aloina zastosowana w zbyt dużym stężeniu np. w skoncentrowanym ekstrakcie z całego liścia aloesu, może powodować uczulenie. Aloina zastosowana w odpowiednio niskim stężeniu, nie wykazuje niekorzystnych efektów, a wręcz przynosi dodatkowe korzyści, zwiększając zdolności gojące i uśmierzające aloesu oraz właściwości antyseptyczne. Hydrolat aloesowy zawiera odpowiednio niską dawkę aloiny, która wspólnie z pozostałymi składnikami aktywnymi aloesu, tworzy uzupełniający i efektynie działający kompleks. Hydrolat aloesowy jest tym samym w pełni bezpieczny w pielęgnacji skóry naczynkowej i wrażliwej. Hydrolat aloesowy stosowany na skórę: |
||
| Składnik obecny w następujących produktach: | ||
|
||
| Literatura: | ||
1. Dane techniczne producenta
|
||