Glinka bentonitowa |
||
| Nazwa wg. INCI: | Bentonite | |
| Synonimy: | Montmorillonite, Glinka wulkaniczna | |
| Funkcja: | eksfoliant, substancja matująca | |
| Pochodzenie: | naturalne - USA, Wyoming | |
| Metoda otrzymywania: | suszenie i rozdrobnienie skamieniałego popiołu wulkanicznego | |
| Postać: | szary, drobny proszek, bezzapachowy | |
| Substancje aktywne: | minerały: krzem-SiO2 66.5%, glin-Al2O3 14.3%, magnez-MgO 3.2%, żelazo-Fe2O3 3.5%, wapń-CaO 2.2%, sód-Na2O 2.3%, potas-K2O 0.1%, tytan-TiO2 0.02% | |
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 10 - 50% | |
| Rozpuszczalność: | rozprasza się w wodzie | |
Glinka bentonitowa otrzymywana jest z odpowiednio wiekowego popiołu wulkanicznego, wydobywanego z głębi ziemi. Wykopane pokłady zastygłego popiołu suszone są naturalnie na słońcu i następnie odpowiednio rozdrabniane. W kosmetyce, stosowana zewnętrznie - działa wygładzająco, odtłuszczająco, pomaga oczyścić i zwęzić pory skóry. Glinka bentonitowa nie rozpuszcza się w wodzie, natomiast po zmieszaniu z wodą pęcznieje i nałożona na skórę w postaci maski jak porowata gąbka wchłania nadmiar tłuszczu, nieczystości oraz obumarłe komórki naskórka. Bogata w minerały: krzem, glin, żelazo, magnez, potas, sód, wapń. |
||
| Składnik obecny w następujących produktach: | ||
Maseczka wulkaniczna z limonką |
||
| Literatura: | ||
1. Dane techniczne producenta
|
||