Ekstrakt z białych kwiatów |
||
| Nazwa wg. INCI: | Water; Glycerin; Rosa Centifolia (Pale Rose) Flower Extract; Jasminum Grandiflorum (Jasmine) Flower Extract; Bellis Perennis (Daisy) Flower Extract; Xanthan Gum | |
| Funkcja: | substancja aktywna | |
| Pochodzenie: | roślinne | |
| Postać: | jasno-brązowy, gęsty płyn, o delikatnym zapachu | |
| Substancje aktywne: | bioflawonoidy, aminokwasy, antocyjaniny, substancje aromatyczne, taniny | |
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 1-10% | |
| Rozpuszczalność: | w wodzie | |
| Dodatkowe składniki: | Konserwanty ECOCERT: Potassium Sorbate (0.25%), Sodium Benzoate (0.25%) | |
Ekstrakt z płatków białych kwiatów to substancja aktywna, w postaci płynnej emulsji, oparta na trzech kwiatowych ekstraktach: z płatków białej róży stulistnej, jaśminu oraz stokrotki. 1 - Ekstrakt z płatków białej róży stulistnej (Rosa Centifolia) - Odmiana białej róży stulistnej spotykana w Maroko lub Francji. Kwiaty róży zbiera się ręcznie przed otwarciem i pełnym rozkwitem, wtedy bowiem płatki są najbardziej bogate w związki aromatyczne i pielęgnacyjne. Najważniejsze substancje aktywne w płatkach białej róży to olejek eteryczny oraz taniny, dodatkowo ekstrakt różany zawiera aminokwasy, śluzy i walczące z wolnymi rodnikami antocyjanozydy. Ekstrakt z róży stulistnej wykazuje działanie nawilżające, antyseptyczne, gojące, łagodzące podrażnienia i lekko ściągające, dodatkowo posiada właściwości antyoksydacyjne, regenerujące, poprawia elastyczność i gładkość skóry. 2 - Ekstrakt z kwiatu jaśminu indyjskiego (Jasminum Grandiflorum) - Jaśmin uprawiany jest w ciepłym klimacie krajów azjatyckich, głównie ze względu na dekoracyjne i pięknie pachnące kwiaty. Nazwa jaśmin (Jasminum) pochodzi od arabskiego słowa 'yasmine', oznaczającego 'prezent od boga'. Znanych jest kilka odmian jaśminu, z których najbardziej cenione są Jasminum Grandiflorum i Jasminum Sambac. Odmiana jaśminu indyjskiego rozkwita tylko o świcie przed wschodem słońca, wtedy też musi odbywać się ręczny zbiór kwiatów. Oprócz działania aromatycznego, ekstrakt z kwiatu jaśminu posiada własności łagodzące i przeciwzapalne w przypadku podrażnień skóry, anstyseptyczne i antybakteryjne, regenerujące, antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe. Ekstrakt z jaśminu stosowany jest często w kosmetykach dla cery dojrzałej. Właściwości kwiatu jaśminu wynikają z obecności charakterystycznych związków biologicznie czynnych: 3 - Ekstrakt z kwiatu stokrotki (Bellis Perennis) - Stokrotka to drobna roślina z rodziny astrowatych, porastająca tereny Europy, o charakterystycznych białych kwiatach, rozkwitających wczesną wiosną. Główne składniki aktywne kwiatów stokrotki to saponozydy, flawonoidy (kwercetyna, apigenina) oraz antocyjany. Ekstrakt ze stokrotki wykazuje działanie przeciwobrzękowe, łagodzące oraz ujędrniające zwiotczałą skórę, dodatkowo posiada silne działanie gojące drobne uszkodzenia i stany zapalne skóry. Ekstrakt z delikatnych, białych kwiatów nadaje skórze odczucie gładkości, miękkości i jedwabistości, poprawia nawilżenie i elastyczność skóry, zmiękcza szorstki naskórek, łagodzi i goi podrażnienia, działa antyoksydacyjnie oraz regenerująco. |
||
| Składnik obecny w następujących produktach: | ||
Kwiatowy żel hialuronowy |
||
| Literatura: | ||
1. Dane techniczne producenta |
||