Ekstrakt z centella asiatica |
||
| Nazwa wg. INCI: | Centella Asiatica (Gotu Kola) Extract | |
| Synonimy: | Wąkrotka azjatycka, Pępownica azjatycka, Hydrocotyle asiatica, Brahmi | |
| Funkcja: | substancja aktywna | |
| Pochodzenie: | roślinne | |
| Postać: | zielono-beżowy, drobny proszek | |
| Substancje aktywne: | trójterpenoidy i glikozydy (azjatykozydy -10.5%, madekasozydy, kwas azjatykowy, kwas madekasowy), kumaryny, kwasy fenolowe, alkaloidy (hydrokotylina), gorycze (walaryna), witaminy, aminokwasy (kwas glutaminowy, alanina, seryna) | |
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 0.5 - 2 % | |
| Rozpuszczalność: | w wodzie | |
Ekstrakt z centella asiatica w postaci proszku, standaryzowany na zawartość azjatykozydu - 10.5%. Centella asiatica, zwana po polsku wąkrotką azjatycką, to zielona bylina porastająca bagienne, wilgotne tereny Indii. Jest to ziele znane i stosowane od dawnych czasów przez tubylców, cenione za niezwykłe właściwości gojące i łagodzące rany, podrażnienia i ukąszenia owadów. Centella asiatica jest wymieniana w Farmakopei indyjskiej i określana jako "magiczne zioło". Właściwości centella asiatica wynikają z obecności charakterystycznych tylko dla tej rośliny trójterpenoidów: Ekstrakt z centella asiatica jest stosowany i doceniany zarówno w kosmetyce i farmacji. Jest to składnik wykorzystywany zarówno w preparatach gojących, łagodzących, przeciwtrądzikowych, jak i produktach przeciwzmarszczkowych, których zadaniem jest wygładzenie i regeneracja skóry dojrzałej oraz w produktach dla cery naczynkowej i antycellulitowych. Ekstrakt z centella asiatica: |
||
| Składnik obecny w następujących produktach: | ||
Serum migdałowe |
||
| Literatura: | ||
1. Dane techniczne producenta |
||