Olej z zielonej kawy 100% |
||||||||||||||||||||||||||
| Nazwa wg. INCI: | Coffea Arabica (Green Coffee) Seed Oil | |||||||||||||||||||||||||
| Funkcja: | emolient, substancja aktywna | |||||||||||||||||||||||||
| Pochodzenie: | Brazylia | |||||||||||||||||||||||||
| Metoda otrzymywania: | mechaniczne wytłaczanie na zimno zielonych ziaren niedojrzałych owoców kawy z rodzaju Coffea arabica, nierafinowany |
|
||||||||||||||||||||||||
| Postać: | płynny, lekko mętny olej o żółto-zielonym, do brązowego kolorze | |||||||||||||||||||||||||
| Zapach: | intensywny, ziołowy, świeży | |||||||||||||||||||||||||
| Substancje aktywne: | frakcja substancji niezmydlających: tokoferole (wit. E - 500mg/kg), sterole (7000 mg/kg), w tym beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol, delta-7-stigmasterol, delta-5-avenasterol; nienasycone kwasy tłuszczowe - Omega-6, kwas palmitynowy, związki fenolowe (kwas chlorogenowy, kwas ferulowy) | |||||||||||||||||||||||||
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 5 - 30% | |||||||||||||||||||||||||
| Rozpuszczalność: | w tłuszczach | |||||||||||||||||||||||||
| Dodatkowe składniki: | Antyoksydanty - Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract (0.05%) | |||||||||||||||||||||||||
Zielona kawa (Coffea arabica) - drzewo kawowe osiąga wysokość 3-4 metrów i porasta tereny Ameryki Południowej, Azji i Afryki. Kawa kojarzona jest przede wszystkim ze znanym na całym świecie napojem, otrzymywanym w wyniku obróbki ziaren kawy. Dojrzałe owoce kawy mają kolor czerwony, każdy owoc zawiera dwa ziarna kawy, które po zbiorze są fermentowane i następnie odpowiednio palone, a po ich zmieleniu otrzymujemy znany, ciemno-brązowy proszek o charakterystycznym kawowym zapachu. Proces fermentacji i palenia ziaren kawy zupełnie zmienia ich właściwości chemiczne oraz powoduje powstawanie związków aromatycznych (caffeol), które odpowiadają za charakterystyczny zapach palonej kawy. W ostatnim czasie w kosmetyce i suplementacji, docenione zostały właściwości świeżych, niedojrzałych, zielonych owoców kawy, niezwykle bogatych w antyoksydanty zwalczające wolne rodniki i chroniące DNA - materiał genetyczny komórek. Unikalny i egzotyczny olej z zielonej kawy, należący do nowej w kosmetyce gamy naturalnych i dość drogich produktów z Puszczy amazońskiej, otrzymywany jest w wyniku tłoczenia na zimno świeżych ziaren z zielonych owoców drzewa kawowego. W ten sposób otrzymywany jest zielono-brązowy, dość gęsty olej, o bardzo wyrazistym i mocnym zapachu, zupełnie innym niż charakterystyczny zapach palonych ziaren kawy. Olej z zielonej kawy posiada intensywny, ziołowy i świeży aromat, kojarzony z zapachem soczystej, świeżo skoszonej trawy lub letniej łąki. Bardziej 'wytrawne nosy' wyczują w nim delikatną nutę znanego aromatu kawy. Olej z zielonej kawy wyróżnia się wśród olejów roślinnych dwoma, głównymi właściwościami: 1 - Jest to olej roślinny o wysokich zdolnościach zatrzymywania wilgoci w skórze, dzięki czemu znacząco poprawia stopień nawilżenia skóry, działa zmiękczająco i wygładzająco. Zgodnie z badaniami, naturalny Olej z zielonej kawy nawilża 6 razy skuteczniej niż olej jojoba lub olej migdałowy. Własności nawilżające oleju z zielonej kawy wynikają z wyjątkowo wysokiej jak na olej, naturalnej zawartości fitosteroli, przy jednocześnie bogatym udziale kwasu linolowego - Omega 6. Fitosterole należące do tzw. frakcji niezmydlającej, to związki pochodzenia roślinnego, będące odpowiednikiem naturalnych steroli występujących w skórze. Niedobór steroli powoduje zaburzenie bariery ochronnej skóry. Sterole wzmacniają barierę naskórkową, dzieki czemu hamują utratę wody ze skóry, działają przeciwzapalnie, łagodząco, przeciwalergicznie, immunostymulująco oraz pobudzają regenerację i gojenie naskórka. Fitosterole wpływają również na poprawę elastyczności i spójności skóry, wykazując działanie przeciwzmarszczkowe. 2 - Jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych, zwalczających wolne rodniki przyczyniające się do przedwczesnego niszczenia i starzenia komórek skóry. Właściwości przeciwutleniające Oleju z zielonej kawy wynikają z wysokiej zawartości witaminy E (tokoferoli) oraz związków fenolowych, w tym szczególnie kwasu chlorogenowego. Zielone, niefermentowane ziarna kawy zawierają ok. 6-7% kwasu chlorogenowego. Podczas procesu palenia kawy, ilość antyoksydantów, w tym związków fenolowych ulega znacznemu obniżeniu, dlatego tylko Olej z zielonej kawy wykazuje tak silne działanie antyoksydacyjne. Olej z zielonej kawy to olej dość gęsty i treściwy, który jednocześnie dobrze penetruje w głąb skóry bez nadmiernego poczucia tłustości. Ze względu na intensywne działanie i dość mocny zapach, polecany jest do stosowania w rozcieńczeniu. Olej z zielonej kawy polecany jest w pielęgnacji: Oferowany olej z zielonej kawy jest olejem naturalnym, nierafinowanym, pozyskanym w wyniku tłoczenia na zimno. Jest to olej o dość wysokiej stabilności. W celu przedłużenia jego trwałości i świeżości został wzbogacony ekstraktem z rozmarynu. |
||||||||||||||||||||||||||
| Składnik obecny w następujących produktach: | ||||||||||||||||||||||||||
Serum odbudowujące Serum-olejek odmładzający RENEW Serum-olejek z witaminą C |
||||||||||||||||||||||||||
| Literatura: | ||||||||||||||||||||||||||
1. Dane techniczne producenta |
||||||||||||||||||||||||||