Keratyna hydrolizowana |
||
| Nazwa wg. INCI: | Water; Hydrolyzed Keratin | |
| Funkcja: | humektant, substancja regenerująca | |
| Pochodzenie: | naturalne | |
| Postać: | brązowy, przezroczysty płyn, o charakterystycznym, mocnym zapachu, kojarzonym z zapachem stężonej przyprawy maggi | |
| Typowy zakres pH: | 4.0 - 5.0 | |
| Substancje aktywne: | aminokwasy (lizyna, histydyna, arginina, kwas asparaginowy, treonina, seryna, kwas glutaminowy, prolina, glicyna, alanina, cystyna, walina, metionina, izoleucyna, leucyna, tyrozyna, fenyloalanina, tryptofan) | |
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 2 - 5% | |
| Rozpuszczalność: | w wodzie | |
| Dodatkowe składniki: | Konserwanty: Potassium Sorbate (0.2%), Methylchloroisothiazolinone (0.0011%), Methylisothiazolinone (0.0003%) | |
Keratyna to naturalna proteina o wysokiej zawartości aminokwasów siarkowych, występująca w skórze, włosach i paznokciach organizmów zwierzęcych i ludzi. Białka, czyli proteiny to duże cząsteczki, zbudowane z pojedynczych, połączonych ze sobą w łańcuchy „ogniw” zwanych aminokwasami. Na jedno białko może przypadać kilka tyś. aminokwasów. Jako składniki kosmetyczne białka stosowane były już od dawna, zarówno do pielęgnacji skóry i włosów. Większość protein stosowanych w preparatach kosmetycznych to produkty częściowej lub całkowitej hydrolizy białek naturalnych. Proces hydrolizy, czyli rozkładu pozwala uzyskać mniejsze cząsteczki białek o lepszym stopniu przyswajalności przez skórę i włosy. Keratyna jest głównym składnikiem budulcowym łodygi i osłonki włosa, produkowanym w mieszkach włosowych. Wnętrze łodygi włosa zwane korą, zbudowane jest ze spiralnie skręconych włókienek keratyny połączonych ze sobą poprzecznymi wiązaniami siarczkowymi, które odpowiadają za elastyczność włosa. Keratyna wchodzi również w skład zewnętrznej osłonki włosa, od ciągłości której zależy zdrowy i błyszczący wygląd włosów oraz brak tendencji do rozdwajania. Włosy ulegają niszczeniu pod wpływem czynników zewnętrznych środowiska (promieniowania słonecznego, wiatru, niskiej i wysokiej temperatury), jak również pod wpływem czesania, mycia oraz w dużej mierze w wyniku zabiegów fryzjerskich (farbowania, rozjaśniania i trwałej ondulacji). Hydrolizat keratyny otrzymywany z wełny owczej, ma postać płynnego roztworu, rozpuszczalnego w wodzie, zawierającego mniejsze cząsteczki protein keratynowych, które wnikają do wnętrza włosa. Skład aminokwasowy keratyny hydrolizowanej jest podobny do ludzkiego włosa i charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów siarkowych: cystyny i metioniny, które odpowiadają za prawidłową, wewnętrzną strukturę włosa. Dzięki tym własnościom, keratyna hydrolizowana zastosowana w pielęgnacji włosów: Keratyna hydrolizowana jest cennym składnikiem kondycjonującym włosy, stosowanym w wielu profesjonalnych preparatach do pielęgnacji włosów. Jest ona podstawowym składnikiem odżywek do włosów typu 'włos w płynie'. Keratyna polecana jest w pielęgnacji włosów wymagających regeneracji, zniszczonych zabiegami fryzjerskimi, łamliwych, przesuszonych, cienkich, jak również włosów zdrowych w celu ochrony przed czynnikami zewnętrznymi i zniszczeniami. Keratyna hydrolizowana jest także wykorzystywana w pielęgnacji paznokci: |
||
| Składnik obecny w następujących produktach: | ||
|
||
| Literatura: | ||
1. Dane techniczne producenta |
||