Konserwanty |
|||||||||||||||||||||
NIE uważamy, że konserwanty, to substancje, których należy unikać w kosmetykach za wszelką cenę. W praktyce ryzyko zakażenia skóry spowodowane używaniem "zepsutych" kosmetyków bez konserwantów jest większe niż samo stosowanie konserwantów. Ponieważ produkty na bazie naszych zestawów mogą być wykonywane na świeżo i mają dość krótki okres ważności, dlatego nie wymagają użycia tak dużej ilości konserwantów, jak wiele gotowych kosmetyków. Szukamy różnych dróg konserwowania produktów i rodzajów konserwantów bardziej przyjaznych dla skóry. Dbamy także o świeżość dostarczanych półproduktów, dlatego przechowujemy je w warunkach laboratoryjnych i preferujemy tam, gdzie to niezbędne dodatek środków konserwujących, aniżeli groźbę dostarczenia klientowi zepsutego lub zjełczałego półproduktu. |
|||||||||||||||||||||
Rokonsal ND / Optiphen ND | |||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Rokonsal ND, znany też pod nazwą Optiphen ND - to jeden z konserwantów nowej generacji, uznany przez 'Cosmetic Ingredient Review' (CIR) za całkowicie nietoksyczny i niedrażniący dla skóry i oczu. Stosowany samodzielnie, skutecznie hamuje rozwój zarówno bakterii (gram - plus i gram-minus), pleśni i grzybów. Odpowiedni w formułach o dużej ilości wody. Działa skutecznie przy pH nie wyższym niż 6, także w roztworach o niskim, kwasowym pH. Rokonsal ND to konserwant wolny od parabenów, formaldehydu oraz wszelkich związków uwalniających formaldehyd. |
|||||||||||||||||||||
| Składnik obecny w następujących produktach: | |||||||||||||||||||||
Kremy Tonik różano-mleczny AHA 8% Tonik z kwasem PHA 6% |
|||||||||||||||||||||
| Literatura: | |||||||||||||||||||||
1. Dane techniczne producenta |
|||||||||||||||||||||
Pozostałe konserwanty, będące oryginalną składową oferowanych surowców: |
|||||||||||||||||||||
Benzoesan sodu |
Metyloparaben sodu |
||||||||||||||||||||
| Nazwa wg. INCI: | Sodium Benzoate | Nazwa wg. INCI: | Sodium Methylparaben | ||||||||||||||||||
| Synonimy: | Benzoate of soda, sól sodowa kwasu benzoesowego | Synonimy: | p-Hydroxybenzoic acid methyl ester sodium salt | ||||||||||||||||||
| Funkcja: | konserwant | Funkcja: | konserwant | ||||||||||||||||||
| Pochodzenie: | syntetyczne | Pochodzenie: | syntetyczne | ||||||||||||||||||
| Max. stężenie: | 2.5% (produkty do spłukiwania), 0.5% (produkty pozostające na skórze) | Max. stężenie: | 0.4% w krajach EU ( w Japonii 1%) | ||||||||||||||||||
Uznany przez Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich (SCCP) oraz inne organizacje za nietoksyczny i w odróżnieniu od kwasu benzoesowego niedrażniący dla skóry. Stosowany powszechnie jako konserwant w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym (zwłaszcza w tzw. naturalnych kosmetykach). |
Uznany przez Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich (SCCP) za bezpieczny w zastosowaniu, w dopuszczalnych dawkach. Stosowany powszechnie w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i spożywczym. Wzmianki o estrogennym wpływie parabenów nie zostały potwierdzone. |
||||||||||||||||||||
| Składnik obecny w następujących produktach: | |||||||||||||||||||||
Hydrolat geraniowy 100% Hydrolat rumiankowy 100% |
|||||||||||||||||||||
| Literatura: | |||||||||||||||||||||
1. Dane techniczne producenta |
|||||||||||||||||||||
Kathon CG | |||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Konserwant znany i używany w przemyśle kosmetycznym od 25 lat. Stosowany głównie w produktach do spłukiwania, ale dozwolony również w mniejszym stężeniu w produktach pozostających na skórze. Polskie przepisy dopuszczają go również w produktach dla dzieci w stężeniu maksymalnym: 0.05%. W naszych hydrolatach został zastosowany w śladowych ilościach, ponad 100 razy mniejszych niż zalecane stężenie maksymalne. Badania potwierdziły, że nie działa on kancerogennie, ani teratogennie. Jest biodegradowalny i nie kumuluje się w środowisku. |
|||||||||||||||||||||
| Składnik obecny w następujących produktach: | |||||||||||||||||||||
Hydrolat aloesowy 100% Hydrolat oczarowy 100% Hydrolat różany 100% Hydrolat z kwiatu pomarańczy 100% |
|||||||||||||||||||||
| Literatura: | |||||||||||||||||||||
1. Dane techniczne producenta |
|||||||||||||||||||||
Phenonip | |||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Jeden z najdłużej stosowanych w przemyśle kosmetycznym konserwantów, o szerokim spektrum działania - skutecznie hamuje rozwój zarówno bakterii, pleśni i grzybów. W zalecanych dawkach jest nietoksyczny i niedrażniący dla skóry i oczu. Wzmianki o estrogennym wpływie parabenów nie zostały potwierdzone. Stosowany powszechnie w przemyśle kosmetycznym i chemicznym. Jest biodegradowalny i nie kumuluje się w środowisku. Nie był testowany na zwierzętach od ponad 10 lat. W naszych produktach został użyty w minimalnym zalecanym zakresie stężeń. |
|||||||||||||||||||||
| Składnik obecny w następujących produktach: | |||||||||||||||||||||
Hydrolat cytrynowy 100% Żele hialuronowe |
|||||||||||||||||||||
| Literatura: | |||||||||||||||||||||
1. Dane techniczne producenta |
|||||||||||||||||||||
Germall 115 |
Sorbinian potasu |
||||||||||||||||||||
| Nazwa wg. INCI: | Imidazolidinyl Urea | Nazwa wg. INCI: | Potassium Sorbate | ||||||||||||||||||
| Funkcja: | konserwant | Funkcja: | konserwant | ||||||||||||||||||
| Pochodzenie: | syntetyczne | Pochodzenie: | syntetyczne | ||||||||||||||||||
| Max. stężenie: | 0.6% w krajach EU | Max. stężenie: | 0.6% w krajach EU | ||||||||||||||||||
Powszechnie stosowany konserwant, bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, o szerokim zakresie bakteriostatycznym. Zgodnie z badaniami nie jest cytotoksyczny, ani mutagenny nawet po zastosowaniu w dawkach przekraczających przyjęte normy. Zgodnie z brytyjskim badaniem przeprowadzonym w latach 1982-1993, wykazano, że częstotliwość alergii na Imidazolidinyl Urea u przebadanych 5167 pacjentów z zapaleniem skóry wynosiła 0.99%. Wśród konserwantów uwalniających małe ilości formaldehydu, zaliczany jest do najbezpieczniejszych (uwalnia najmniejszą ilość formaldehydu na 1 mol roztworu). Dopuszczalna ilość wolnego formaldehydu w kosmetykach wynosi 0.05%. W przypadku przebadanych w latach 90-tych kosmetyków zawierających Imidazolidinyl Urea - ilość uwolnionego formaldehydu wynosiła - od 0.0007% do 0.007%. |
Konserwant występujący naturalnie w roślinach, stosowany powszechnie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, który chroni przed zakażeniem pleśniami i drożdżakami. Uznany za Komisję EU za w pełni bezpieczny, często spotykany w tzw. naturalnych kosmetykach. |
||||||||||||||||||||
| Składnik obecny w następujących produktach: | |||||||||||||||||||||
Hydrolat rozmarynowy 100% |
|||||||||||||||||||||
| Literatura: | |||||||||||||||||||||
1. Dane techniczne producenta
|
|||||||||||||||||||||