Hydrolat cytrynowy 100% |
||
| Nazwa wg. INCI: | Citrus Medica Limonum (Lemon) Peel Water | |
| Synonimy: | Cytryna właściwa, Cytryna zwyczajna | |
| Funkcja: | substancja aktywna, antyoksydant, substancja aromatyczna | |
| Pochodzenie: | materiał roślinny z upraw w Hiszpanii | |
| Metoda otrzymywania: | destylacja z parą wodną skórki owocu cytryny z rodzaju Citrus Limonum Risso | |
| Postać: | słomkowy, przezroczysty płyn | |
| Zapach: | lekko cytrusowy, świeży, czysty, delikatny | |
| Typowy zakres pH: | 3.5 - 6.5 | |
| Substancje aktywne: | hesperydyna, naringina, rutyna (flawonoidy-antyoksydanty), kwasy cytrynowy i jabłkowy, witamina C, potas, olejek eteryczny do 1% (limonen, terpinen, pinen, sabinen, myrcen, cytral, linalol, geraniol, cytronelal) | |
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 5 - 100% | |
| Rozpuszczalność: | w wodzie, alkoholu, glikolu propylenowym | |
| Dodatkowe składniki: | Konserwant - Phenonip: Phenoxyethanol (and) Methylparaben (and) Ethylparaben (and) Butylparaben (and) Propylparaben (and) Isobutylparaben (0.3%) | |
Drzewo cytrynowe oryginalnie pochodzi z Azji. Do Europy cytryna została sprowadzona przez kupców arabskich. Obecnie największe plantacje cytryn mają miejsce w krajach śródziemnomorskich, USA (Kalifornia, Floryda) oraz w Argentynie i Brazylii. Dzięki obecności bioflawonoidów cytrusowych oraz D-limonenu, hydrolat cytrynowy działa antyoksydacyjnie i przeciwzmarszczkowo. Działanie hydrolatu cytrynowego: Hydrolat cytrynowy jest polecany dla cery naczynkowej, podrażnionej, tłustej, trądzikowej, mieszanej i dojrzałej. Od strony aromatycznej zapach cytrynowy działa na organizm stymulująco, odświeżająco, antyseptycznie, łagodzi stany lękowe i rozjaśnia umysł. !! Ze względu na obecność śladowych ilości cytrynowego olejku eterycznego, który działa fotouczulająco, nie należy stosować hydrolatu w stanie nierozcieńczonym tuż przed intensywnym kontaktem z promieniowaniem UV (opalanie na słońcu lub w solarium). |
||
| Składnik obecny w następujących produktach: | ||
Serum antyoksydacyjne flavo-C15EF |
||
| Literatura: | ||
1. 'The illustrated encyclopedia of Essential Oils' Julia Lawless, 1995 |
||