Korzeń lukrecji (Glycyrrhiza glabra) był znany i stosowany w lecznictwie od kilku tysięcy lat. Nazwa Glycyrrhiza wywodzi się od greckiego słowa 'glycos', które oznacza słodki i 'rhiza', czyli korzeń.
Korzeń lukrecji ma słodki smak, stąd lukrecja to częsty składnik słodzący herbat owocowych.
W zastosowaniu wewnętrznym ekstrakt z korzenia lukrecji wykorzystywany jest w pastylkach na kaszel - jako środek wykrztuśny, w leczeniu chorób wątroby, pęcherza moczowego, nerek i żołądka. Przypisuje mu się właściwości antyzapalne, antywirusowe i antyseptyczne oraz przeciwnowotworowe.
Głównym składnikiem aktywnym ekstraktu z korzenia lukrecji jest kwas glicyryzynowy (glicyryzyna) - trójterpenoid, który odpowiada za charakterystyczny słodki smak i aromat korzenia lukrecji oraz jego cenne właściwości. Glicyryzyna posiada silne własności wiązania wody w skórze, jest więc skutecznym składnikiem nawilżającym. Składową kwasu glicyryzynowego jest kwas glicyretynowy. Oba związki odpowiadają za działanie antyalergiczne, immunostymulujące, przeciwłojotokowe, antyzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antyobrzękowe, redukujące zaczerwienienie, antyoksydacyjne i łagodzące korzenia lukrecji.
Oprócz kwasu glicyryzynowego i glicyretynowego, korzeń lukrecji zawiera wiele innych związków aktywnych, które w sumie stanowią 40-50% suchej masy korzenia lukrecji. Zaliczamy do nich liczne flawonoidy (likwirytyna, izolikwirytyna, likwirytygenina, likoflawonol), izoflawony (glabrydyna,glabren, hispaglabrydyna A i B oraz formononetyna), saponiny, polisacharydy, fitosterole, pektyny, olejek eteryczny, wolne aminokwasy i minerały.
Właściwości i działanie na skórę ekstraktu z korzenia lukrecji EKO:
- Posiada silne właściwości łagodzące, przeciwalergiczne, stymulujące układ immunologiczny i przeciwpodrażnieniowe.
- Łagodzi stany zapalne skóry, podrażnienia, swędzenie i działa przeciwobrzękowo, przy mało nasilonych zmianach może zastępować środki steroidowe (hydrokortyzon).
- Polecany jako środek wspomagający leczenie zmian atopowych skóry, egzemy, łuszczycy.
- Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i antywirusowo.
- Zmniejsza zaczerwienie skóry i wzmacnia naczynka krwionośne.
- Wspomaga regenerację komórkowką oraz przyśpiesza gojenie ran, drobnych uszkodzeń skóry i wyprysków.
- Wspomaga ochronę anty-UV oraz zmniejsza zaczerwienienie i podrażnienie powodowane poparzeniem promieniowaniem słonecznym UVB.
- Jest skutecznym składnikiem nawilżającym; glicyryzyna posiada silne własności wiązania wody w skórze.
- Dzięki obecności flawonoidów i izoflawonów wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, porównywalne do syntetycznego antyoksydanta – BHT (butyl-hydroxytoluene).
- Wspomaga walkę z trądzikiem; działa antybakteryjnie oraz zmniejsza produkcję sebum, poprzez hamowanie działania enzymu 5-LOX (5-lipooksygenazy).
- Dzięki własnościom immunostymulującym i antyoksydacyjnym, wzmaga regenerację komórek skóry, która obniża się wraz z wiekiem, dlatego jest polecany także jako składnik przeciwzmarszczkowy.
- Hamuje aktywność tyrozynazy, enzymu, który przyczynia się do tworzenia brązowego barwnika skóry. Nadmierna aktywność tyrozynazy powoduje tworzenie przebarwień skóry. Ekstrakt z lukrecji jest zaliczany do składników o charakterze depigmentacyjnym.
- Jest dobrze tolerowany przez skórę i łatwo penetruje w głąb skóry.
Oferowany ekologiczny ekstrakt z korzenia lukrecji:
» otrzymano w wyniku ekstrakcji rozpuszczalnikami pochodzenia naturalnego (gliceryna i woda, 50:50),
» został standaryzowany na zwiększoną zawartość łagodzącego kwasu glicyryzynowego (min.0.2%).
» Produkt posiada certyfikat organizacji ECOCERT potwierdzający jego czystość ekologiczną. Konserwanty użyte w celu przedłużenia trwałości i zachowania czystości mikrobiologicznej produktu znajdują się także na liście dopuszczonej do użytku przez organizację ECOCERT. |
1. Dane techniczne producenta
2. 'Licorice I and II' L.Baumann; Skin&Allergy News, March, April 2007
3. 'The treatment of atopic dermatitis with licorice gel' Saeedi M, Morteza-Semnani K, Ghoreishi MR; Journal of Dermatological Treatment, Volume 14, Number 3, September 2003
4. 'Lukrecja gładka' Dr Henryk Różański - wgląd listopad 2007
5.
'Trójterpenoidy w kosmetyce i kosmetologii' B. Bednarczyk-Cwynar, L. Zaprutko; Polish J. of Cosmet. 4/03
|