Kwas alfa-liponowy |
||
| Nazwa wg. INCI: | Lipoic Acid | ![]() |
| Synonimy: | alpha-lipoic acid, Thioctic acid, Kwas tioktowy | |
| Funkcja: | antyoksydant, substancja aktywna | |
| Pochodzenie: | syntetyczne | |
| Postać: | żółty, drobny, krystaliczny proszek | |
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 1 - 3% | |
| Rozpuszczalność: | w tłuszczach, w alkoholu, częściowo w wodzie | |
Kwas alfa-liponowy to naturalny składnik występujący w komórkach żywych organizmów, zarówno roślinnych i zwierzęcych oraz człowieka. Naturalna biosynteza kwasu liponowego zachodzi w mitochondriach, organellach komórkowych będących 'fabryką' energii. Jest to składnik odgrywający ważną rolę w procesach metabolizmu i oddychania organizmu człowieka. Kwas liponowy to uniwersalny antyoksydant, rozpuszczalny zarówno w środowisku wodnym i tłuszczowym, dlatego może jednocześnie chronić błony lipidowe komórek skóry jak i przestrzenie międzykomórkowe, do których wstęp mają składniki rozpuszczalne w wodzie. Potrafi penetrować w głąb skóry, gdzie ulega przekształceniu w formę kwasu dehydroliponowego o jeszcze silniejszych własnościach antywolnorodnikowych aniżeli sam kwas liponowy. Stanowi zgraną parę z witaminą C i E, które potrafi skutecznie regenerować i przedłużać ich żywotność i efektywność działania.
|
||
| Składnik obecny w następujących produktach: | ||
Krem regenerujący z kwasem liponowym Serum rozjaśniające |
||
| Literatura: | ||
1. Dane techniczne producenta |
||