Naturalny olejek eteryczny pomarańczowy |
|||
| Nazwa wg. INCI: | Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Oil | ![]() |
|
| Funkcja: | antyoksydant, substancja aromatyczna | ||
| Pochodzenie: | Brazylia lub Kalifornia (klasa farmaceutyczna) | ||
| Metoda otrzymywania: | wytłaczanie na zimno skórki dojrzałego owocu pomarańczy słodkiej | ||
| Postać: | żółto-pomarańczowy, przezroczysty płyn | ||
| Zapach: | charakterystyczny zapach świeżych pomarańczy - słodki, świeży, owocowy | ||
| Substancje aktywne: | 90% monoterpeny, głównie D-limonen | ||
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 0.5 - 1.0% | ||
| Rozpuszczalność: | w alkoholu, tłuszczach, nierozpuszczalny w wodzie | ||
Olejek pomarańczowy pozyskiwany jest ze skórki owoców drzewa słodkiej pomarańczy (Citrus Aurantium Dulcis/Citrus Aurantium Sinensis). Znane są dwie metody ekstrakcji tego olejku: 1 - Destylacja z parą wodną skórek owocu pomarańczy, w wyniku której otrzymuje się jasno żółty lub bezbarwny olejek, o słabym zapachu, który łatwo ulega utlenieniu (zepsuciu) i działa fototoksycznie, czyli uwrażliwa skórę na promieniowanie UV. Wersja ta pochodzi głównie z Ameryki Północnej i krajów śródziemnomorskich. 2 - Wytłaczanie na zimno skórek dojrzałych owoców pomarańczy, w wyniku której otrzymuje się dużo lepszej jakości, żółto-pomarańczowy olejek, o intensywnym zapachu świeżych pomarańczy. Olejek ten jest generalnie nietoksyczny, nie uczula i nie uwrażliwia skóry na promieniowanie słoneczne (wg. J. Lawless). Wersja ta pochodzi głównie z Brazylii, Izraela, Cypru i Ameryki Północnej. Niektóre źródła podają, że wszystkie odmiany olejku pomarańczowego mogą działać fototoksycznie i zalecają 12h odstęp pomiędzy zastosowaniem olejku pomarańczowego na skórę, a kontaktem ze słońcem. Pomarańczowy olejek eteryczny - budzi uczucie relaksu,dobrego samopoczucia, łagodzi napięcia nerwowe, rozładowuje stresy, pomaga przy bezsenności i depresji. W zastosowaniu zewnętrznym na skórę, olejek działa dezynfekująco, polecany jest dla poszarzałej, mieszanej i tłustej cery oraz w przypadku cellulitu. Antyoksydacyjne właściwości olejku pomarańczowego
|
|||
| Składnik obecny w następujących produktach: | |||
Olejek myjący - pomarańczowy |
|||
| Literatura: | |||
1. 'The illustrated encyclopedia of Essential Oils' Julia Lawless, 1995 |
|||