Ekstrakt z czarnego pieprzu 100% |
||
| Nazwa wg. INCI: | Piper Nigrum (Black Pepper) Fruit Extract | |
| Funkcja: | substancja zwiększająca penetrację składników aktywnych | |
| Pochodzenie: | roślinne | |
| Postać: | lekko żółty proszek | |
| Substancje aktywne: | piperyna 98%, tetrahydropiperyna | |
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 0.01 - 0.05% | |
| Rozpuszczalność: | w alkoholu, nierozpuszczalny w wodzie | |
Główny składnik aktywny zwykłego czarnego pieprzu, odpowiadający za jego charakterystyczne właściwości to alkaloid piperyna (3-9%) oraz tetrahydropiperyna (0.7%). Substancje te działają antyzapalnie, antybakteryjnie oraz przeciwbólowo. Od strony chemicznej tetrahydropiperyna, to uwodorniona pochodna piperyny. Obie substancje mają identyczne działanie, różni je głównie inna wartość temperatury topnienia (tetrahydropiperyna posiada niższą temp. topnienia niż piperyna). Standaryzowany ekstrakt z czarnego pieprzu, zawiera 98% piperyny oraz drobne ilości tetrahydropiperyny. W kosmetyce, ekstrakt z pieprzu stosowany w bardzo małych ilościach zwiększa penetrację i przyswajalność przez skórę cennych składników aktywnych, które z natury ciężko wprowadzić do głebszych warstw skóry. Nowe badania potwierdziły, iż już 0.01% ekstraktu z pieprzu zwiększa o 30% przezskórną biodostępność trudno przyswajalnych ekstraktów roślinnych, w tym polifenoli z zielonej herbaty. Ekstrakt z pieprzu jako substancja o charakterze tłuszczowym zwiększa płynność bariery lipidowej naskórka, która dzięki temu staje się bardziej przepuszczalna dla składników aktywnych. Jednocześnie potwierdzono, że ekstrakt z pieprzu stosowany w zalecanych stężeniach jest całkowicie bezpieczny w zastosowaniu zewnętrznym i nie powoduje podrażnienia, ani zaczerwienienia skóry. |
||
| Składnik obecny w następujących produktach: | ||
Krem sojowy Płyn rozmarynowy do włosów Serum z zieloną herbatą |
||
| Literatura: | ||
1. Dane techniczne producenta |
||