Ekologiczny Olej z róży rdzawej 100% |
|||||||||||||||||||||||||||||
| Nazwa wg. INCI: | Rosa Moschata (Musk Rose) Seed Oil | ||||||||||||||||||||||||||||
| Synonimy: | Róża piżmowa, Rosa mosqueta, Rosa eglanteria, Rosa rubiginosa, Rosehip, Róża muszkatołowa | ||||||||||||||||||||||||||||
| Funkcja: | emolient, substancja aktywna | ||||||||||||||||||||||||||||
| Pochodzenie: | CHILE | ||||||||||||||||||||||||||||
| Metoda otrzymywania: | mechaniczne wytłaczanie na zimno nasion z owocu róży rdzawej z rodzaju Rosa off. rubiginosa L. pochodzącej z ekologicznych upraw; nierafinowany |
|
|||||||||||||||||||||||||||
| Postać: | płynny olej o pomarańczowym kolorze | ||||||||||||||||||||||||||||
| Zapach: | charakterystyczny dla owocu róży | ||||||||||||||||||||||||||||
| Substancje aktywne: | 80-90% nienasycone kwasy tłuszczowe (duża ilość kwasu alfa-linolenowego ok. 35%), witamina E (alfa-tokoferol), witamina A (beta-karoten, kwas retinowy, likopen, rubiksantyna, zeaksantyna), flawonoidy (izokwercytyna, antocyjanozydy), polifenole (katechiny EC, GC), minerały - magnez, potas | ||||||||||||||||||||||||||||
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 5 - 20% (dopuszczalne do 100%) | ||||||||||||||||||||||||||||
| Rozpuszczalność: | w tłuszczach | ||||||||||||||||||||||||||||
| Dodatkowe składniki: | Antyoksydanty - Mixed Tocopherols (wit. E - 1%) | ||||||||||||||||||||||||||||
Róża rdzawa (Rosa rubiginosa) - znana również pod nazwą róża muszkatołowa lub róża piżmowa - to dziki, kolczysty krzew wyrastający do 2 m wysokości. Nazwa rubiginosa oznacza po łacinie rdzawy, w nawiązaniu do lekko brązowo-czerwonego odcienia liści tego gatunku róży. Kwiaty pojawiają się raz w roku, a ich aromat przypomina zapachem piżmo, stąd inna nazwa tego gatunku - Róża piżmowa. Po przekwitnięciu, krzak zostaje obsypany czerwonymi, mięsistymi owocami, które zawierają wiele drobnych nasion. Oferowany naturalny, nierafinowany Olej z róży pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno drobnych nasion owocu róży rdzawej pochodzącej z Chile. Jako olej całkowicie naturalny, posiada on wyrazisty pomarańczowy kolor. Ponieważ jest to olej tłoczony z nasion, nie można spodziewać się typowego zapachu różanego, natomiast posiada on delikatny aromat charakterystyczny dla owoców róży. Olej z róży rdzawej cechuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z rodzaju Omega-6 i Omega-3 (kwas linolowy i alfa-linolenowy). cd. w przygotowaniu... |
|||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||
| Składnik obecny w następujących produktach: | |||||||||||||||||||||||||||||
Ekologiczny Olej z róży rdzawej 100% Krem z kwasem liponowym Serum-olejek na blizny Serum-olejek regenerujący 3xROSE |
|||||||||||||||||||||||||||||
| Literatura: | |||||||||||||||||||||||||||||
1. Dane techniczne producenta |
|||||||||||||||||||||||||||||