Hydrolat różany (róża stulistna) 100% |
||||||||||||||||||||||||||
| Nazwa wg. INCI: | Rosa Centifolia (Rose) Flower Water | ![]() |
||||||||||||||||||||||||
| Synonimy: | Rosa Gallica, Cabbage Rose, Róża stulistna | |||||||||||||||||||||||||
| Funkcja: | substancja aktywna, substancja aromatyczna | |||||||||||||||||||||||||
| Pochodzenie: | MAROKO | |||||||||||||||||||||||||
| Metoda otrzymywania: | destylacja z parą wodną kwiatów róży stulistnej z rodzaju Rosa Centifolia L | |||||||||||||||||||||||||
| Postać: | bezbarwny, przezroczysty płyn | |||||||||||||||||||||||||
| Zapach: | charakterystyczny dla róży - mocno kwiatowy, słodki, raczej ciężki, jednak lżejszy i świeższy w porównaniu z hydrolatem różanym z Rosa Damascena | |||||||||||||||||||||||||
| Typowy zakres pH: | 4.0 - 5.0 | |||||||||||||||||||||||||
| Substancje aktywne: | taniny (garbniki), antocyjaniny (flawonoidy), saponiny, olejek eteryczny do 1% (fenyloetanol, cytronelol, geraniol, nerol) | |||||||||||||||||||||||||
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 5 - 100% | |||||||||||||||||||||||||
| Rozpuszczalność: | w wodzie, alkoholu, glikolu propylenowym | |||||||||||||||||||||||||
| Dodatkowe składniki: | Śladowe ilości konserwantu - Kathon CG: Metylochloroizotiazolinone (and) Metyloizotiazolinone (0.0003%) | |||||||||||||||||||||||||
Róża - królowa kwiatów, symbol miłości, siły i piękna. Nazwa 'Rosa' czyli róża, wywodzi się od greckiego słowa 'roden' - czerwony, uważa się bowiem, że róże w starożytnych czasach miały wyłącznie kolor karmazynowy. Kolebką róż była starożytna Persja, stamtąd róże rozprzestrzeniły się po całym świecie. Obecnie znanych jest ponad 10 tys. odmian róż, z czego pod względem aromatycznym i pielęgnacyjnym najbardziej znane to Róża stulistna (Rosa centifolia) i Róża damasceńska (Rosa damascena). Róża stulista (Rosa centifolia) - to krzew z rodziny różowatych, o pachnących różowych lub purpurowych kwiatach, uprawiany głównie w Maroko lub we Francji. Oferowany hydrolat otrzymywany jest w wyniku destylacji świeżych kwiatów róży stulistnej uprawianej na terenach Maroko. Kwiaty róży zbiera się ręcznie przed otwarciem i pełnym rozkwitem, zawsze o świcie, wtedy bowiem płatki są najbardziej bogate w aromatyczne związki lotne. Destylację przeprowadza się w tym samym dniu. Hydrolat z róży stulistnej posiada świeży, kwiatowy zapach, charakterystyczny dla róży. Aromat tego hydrolatu jest dużo lżejszy i mniej słodki w porównaniu z Hydrolatem z róży damascena. Najważniejsze substancje aktywne w płatkach róży to olejek eteryczny oraz flawonoidy z rodzaju antocyjanin, które nadają płatkom róży charakterystyczną, mocną barwę. Antocyjaniny posiadają silne właściwości przeciwrodnikowe, dodatkowo wzmacniają ściany naczyń krwionośnych oraz działają antyzapalnie. Działanie hydrolatu z róży stulistnej: Hydrolat z róży stulistnej polecany jest do każdego typu cery, głównie tłustej, mieszanej i dojrzałej, a także do skóry suchej, wrażliwej, naczynkowej i trądzikowej (w tym z trądzikiem różowatym). Od strony aromaterapeutycznej, zapach różany wpływa relaksacyjnie i rewitalizacyjnie na cały organizm oraz poprawia samopoczucie. |
||||||||||||||||||||||||||
| Składnik obecny w następujących produktach: | ||||||||||||||||||||||||||
Hydrolat różany 100% Tonik mleczny AHA 8% Tonik z kwasem PHA 6% |
||||||||||||||||||||||||||
Olej (macerat) z płatków róży |
||||||||||||||||||||||||||
| Nazwa wg. INCI: | Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil; Rosa Centifolia Flower Extract | |||||||||||||||||||||||||
| Funkcja: | emolient, substancja aktywna | |||||||||||||||||||||||||
| Pochodzenie: | roślinne; Róża stulistna z Maroko | |||||||||||||||||||||||||
| Metoda otrzymywania: | maceracja płatków kwiatów róży stulistnej z rodzaju Rosa centifolia Mill. w bazie zimnotłoczonego oleju słonecznikowego | |||||||||||||||||||||||||
| Postać: | płynny olej o żółtym kolorze |
|
||||||||||||||||||||||||
| Zapach: | słodko-miodowy, delikatnie wyczuwalny | |||||||||||||||||||||||||
| Substancje aktywne: | 80-90% nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E, fitosterole (kampesterol, stigmasterol, beta-sitosterol), minerały (selen, cynk, miedź, żelazo), taniny (garbniki), antocyjaniny, flawonoidy, saponiny, olejek eteryczny (fenyloetanol, cytronelol, geraniol, nerol) | |||||||||||||||||||||||||
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 5 - 100% | |||||||||||||||||||||||||
| Rozpuszczalność: | w tłuszczach | |||||||||||||||||||||||||
| Dodatkowe składniki: | Antyoksydanty - Mixed Tocopherols (witamina E - 1%), Ascorbyl Palmitate (wit.C - 0.01%), BHT (0.03%) | |||||||||||||||||||||||||
Róża - królowa kwiatów, symbol miłości, siły i piękna. Nazwa 'Rosa' czyli róża, wywodzi się od greckiego słowa 'roden' - czerwony, uważa się bowiem, że róże w starożytnych czasach miały wyłącznie kolor karmazynowy. Kolebką róż była starożytna Persja, stamtąd róże rozprzestrzeniły się po całym świecie. Obecnie znanych jest ponad 10 tys. odmian róż, z czego pod względem aromatycznym i pielęgnacyjnym najbardziej znane to Róża stulistna (Rosa centifolia) i Róża damasceńska (Rosa damascena). Róża stulista (Rosa centifolia) - to krzew z rodziny różowatych, o pachnących różowych lub purpurowych kwiatach, uprawiany głównie w Maroko lub we Francji. Kwiaty róży zbiera się ręcznie przed otwarciem i pełnym rozkwitem, zawsze o świcie, wtedy bowiem płatki są najbardziej bogate w aromatyczne związki lotne. Do otrzymania 1 kg ekstraktu z płatków róży potrzebne jest ok. 5 ton kwiatów. Oferowany olejowy ekstrakt powstał w wyniku maceracji płatków róży stulistnej w bazie zimnotłoczonego oleju słonecznikowego. W trakcie procesu moczenia (maceracji) przeprowadzanego w odpowiednich warunkach oraz okresie czasu, najcenniejsze składniki aktywne płatków róży są powoli uwalniane do bazowego oleju słonecznikowego. Otrzymany w ten sposób olej (macerat), ma postać płynnego oleju o żółtym kolorze i delikatnym aromacie. Macerat łączy w sobie właściwości bazowego oleju słonecznikowego oraz ekstraktu roślinnego. Olej słonecznikowy jest chętnie wykorzystywany jako olej bazowy maceratów, ze względu na dobrą tolerancję, delikatne, a jednocześnie skuteczne działanie (zgodnie z badaniami, wzmacnia barierę ochronną skóry już w kilka godzin po nałożeniu). Jest to olej odpowiedni zarówno do pielęgnacji skóry suchej i delikatnej, jak i skóry tłustej, gdyż zaliczany jest do olejów niekomedogennych (nie zatykających porów), które wręcz wspomagają regulację cery tłustej i trądzikowej. Dodatkowo olej zawiera znaczną dawkę witaminy E, która działa antyoksydacyjnie i regenerująco Ekstrakt z płatków róży stulistnej jest bogaty w olejek eteryczny oraz antocyjaniny - flawonoidy, które nadają płatkom róży charakterystyczną, mocną barwę. Antocyjaniny posiadają silne właściwości przeciwrodnikowe, dodatkowo wzmacniają ściany naczyń krwionośnych oraz działają antyzapalnie. Olej (macerat) z płatków róży: Polecany jest do pielęgnacji każdego typu cery, zwłaszcza cery suchej, wiotkiej, dojrzałej, naczynkowej i delikatnej, skłonnej do podrażnień i przesuszenia, z pierwszymi lub zaawansowanymi zmarszczkami. |
||||||||||||||||||||||||||
| Składnik obecny w następujących produktach: | ||||||||||||||||||||||||||
Serum-olejek regenerujący 3xROSE |
||||||||||||||||||||||||||
| Literatura: | ||||||||||||||||||||||||||
1. 'The illustrated encyclopedia of Essential Oils' Julia Lawless, 1995 |
||||||||||||||||||||||||||