Hydrolat rozmarynowy |
||
| Nazwa wg. INCI: | Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Water | |
| Funkcja: | substancja aktywna, antyseptyczna, antyoksydant | |
| Pochodzenie: | materiał roślinny - Francja | |
| Metoda otrzymywania: | destylacja z parą wodną liści rozmarynu lekarskiego z rodzaju Rosmarinus Officinalis L. | |
| Postać: | bezbarwny, przezroczysty lub lekko mętny płyn | |
| Zapach: | charakterystyczny dla rozmarynu, ziołowy, delikatny, świeży | |
| Typowy zakres pH: | 5.0 - 6.0 | |
| Substancje aktywne: | flawonoidy (heterozydy luteololu, diosometolu), kwasy fenolowe (kwas rozmarynowy, chlorogenowy), terpenoidy (kwas karnozowy, kwas ursolowy, kwas oleanolowy, karnozol, rozmanol, rozmaridifenol, rozmarichinon), olejek eteryczny (alfa-pinen, 1,8-cineol, kamfora, kamfen, borneol, octan bornylu, alfa-terpineol) | |
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 5 - 100% | |
| Rozpuszczalność: | w wodzie, alkoholu, glikolu propylenowym | |
| Dodatkowe składniki: | Konserwanty: Alcohol (0.4%), Potassium Sorbate (0.2%), Imidazolidinyl Urea (0.2%) | |
Rozmaryn (Rosmarinus Officinalis) - to powszechnie znana, aromatyczna przyprawa ziołowa. Krzew rozmarynu porasta głównie ciepłe kraje śródziemnomorskie. Olejek eteryczny i hydrolat rozmarynowy produkowane są przede wszystkim we Francji, Hiszpanii i Tunezji. Ze względu na swe właściwości medyczne, zapachowe i spożywcze, jest on jedną z najbardziej cenionych aromatycznych roślin od czasów starożytnych. Rozmaryn był symbolem wierności, dlatego przyozdabiano nim ceremonie ślubne. Był on również symbolem czystości i nieśmiertelności, ozdabiano nim gospodarstwa domowe, w celu oczyszczenia powietrza i umysłu oraz stymulowania pamięci. W medycynie, rozmaryn zapisał się jako środek wspomagający trawienie, wydzielanie żółci, uspokajający, przeciwskurczowy, antyseptyczny, nadciśnieniowy, napotny, przeciwbólowy, wspomagający gojenie oraz porost włosów. Jest on również stosowany w przemyśle spożywczym do przyprawiania mięs i produkcji likierów. Od strony aromaterapeutycznej, zapach rozmarynu oczyszcza umysł, sprzyja zapamiętywaniu, łagodzi migreny, odświeża, stymuluje, jednocześnie łagodząc podenerwowanie. Rozmaryn był obok lawendy, głównym składnikiem słynnej wody królowej węgier (Larendorgi), wynalezionej przez królową Elżbietę Łokietkówną. Larendogrze przypisywano cudowne właściwości odmładzające i lecznicze, dzięki którym królowa Elżbieta zachowała na długo młodą i świeżą cerę. Wyróżniamy kilka typów rozmarynu lekarskiego, z których najbardziej popularny, o najsilniejszych właściwościach antyoksydacyjnych i pielęgnacyjnych w stosunku do skóry i włosów to rozmaryn z przewagą pochodnych kamfory, z którego otrzymano oferowany Hydrolat rozmarynowy. Główne składniki biologicznie czynne w liściach rozmarynu to: - Olejki eteryczne i diterpeny - odpowiadające za silne własności antybakteryjne, antygrzybicze, przeciwwirusowe i antyseptyczne rozmarynu. W badaniach wykazują one aktywność przeciwko szerokiemu spektrum szczepów bakterii i drożdżaków, w tym przeciwko Probionibacterium acnes, powodujących trądzik pospolity. Działanie hydrolatu rozmarynowego: # Ze względu na działanie bakteriobójcze, odkażające i przeciwzapalne - Hydrolat rozmarynowy polecany jest do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej i podrażnionej. # Własności ujędrniające, przeciwzmarszczkowe, antyoksydacyjne, czynią go również odpowiednim w pielęgnacji cery dojrzałej. # Hydrolat rozmarynowy, na równi z oczarowym należy do grupy hydrolatów najbardziej trwałych o najintensywniejszych własnościach antyoksydacyjnych. Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami oraz przeciwdziała zmianom nowotworowym skóry, z tego względu polecany jest również do stosowania w celach ochronnych na dzień oraz jako składnik prewencyjny, chroniący przed przedwczesnym starzeniem skóry. # Ze względu na działanie stymulujące krążenie i przeciwobrzękowe - rozmaryn jest stosowany również w pielęgnacji okolic oczu oraz w produktach na cellulit. # Hydrolat z rozmarynu polecany jest także do pielęgnacji włosów. Zarówno do wcierania w skórę głowy, działając przeciwłupieżowo, łagodząco, wzmacniając cebulki włosów, tym samym zapobiegając wypadaniu oraz stymulując do wzrostu, jak i w formie mgiełki na włosy chroniąc włókno włosa przed niszczeniem i płowieniem oraz nadając mu blasku i gładkości. Zgodnie z japońskim badaniem przeprowadzonym w 2003 r., wodne ekstrakty z rozmarynu, zastosowane zewnętrznie na włosy, wykazały wysoki stopień ochrony włókna włosa przed niszczeniem powodowanym czynnikami zewnętrznymi np. promieniowaniem słonecznym, w tym również zabiegami koloryzacji i trwałej ondulacji. Rozmaryn dzięki silnym własnościom przeciwutleniającym chronił również kolor włosów przed płowieniem, zwiększał ich odporność na łamanie się oraz zapobiegał niszczeniu i rozdwajaniu końcówek włosów. |
||
| Składnik obecny w następujących produktach: | ||
|
||
| Literatura: | ||
1. Dane techniczne producenta
|
||