Mocznik |
||
| Nazwa wg. INCI: | Urea | |
| Synonimy: | Karbamid, karbonylodiamid | |
| Funkcja: | eksfoliant, humektant | |
| Pochodzenie: | syntetyczne | |
| Postać: | biały, krystaliczny proszek | |
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 1 - 10% (do 40% w preparatach silnie złuszczających) | |
| Rozpuszczalność: | w wodzie, alkoholu | |
Mocznik to substancja występująca naturalnie w naszym organizmie. Jest on jedną z istotnych składowych NMF (Natural Moisturizing Factor) - naturalnego czynnika nawilżającego skóry, który odpowiada za odpowiednie nawodnienie warstwy rogowej naskórka. Mocznik zastosowany w stężeniu poniżej 10% pełni funkcję składnika nawilżającego, zmiękczającego oraz zwiększającego przenikanie składników aktywnych w głąb skóry. Mocznik zastosowany w stężeniach powyżej 10% działa złuszczająco, reguluje rogowacenie naskórka, zmiękcza skórę oraz zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej naskórka, dzięki czemu ułatwia wnikanie składników aktywnych w głębsze warstwy skóry. Mocznik stosowany jest w preparatach nawilżających, likwidujących szorstkość skóry, zmiękczających i złuszczających, wykorzystywany jest również w specyfikach do leczenie chronicznie suchej skóry, łuszczycy oraz rogowacenia przymieszkowego. Ze względu na niestabilność mocznika w obecności wody, w produktach jest on zwykle łączony z kwasem mlekowym lub jego solami (mleczanen sodu). Mocznik stosowany w recepturach kosmetycznych ma postać bezwonnego, białego, krystalicznego proszku. Zgodnie z badaniami, jest to składnik nietoksyczny i dobrze tolerowany nawet przez osoby skłonne do alergii i podrażnień. |
||
| Składnik obecny w następujących produktach: | ||
Tonik mleczny AHA 8% Tonik z kwasem PHA 6% |
||
| Literatura: | ||
1. Dane techniczne producenta
|
||