Oferta sklepu => Hydrolaty


Hydrolat z liści oczaru 100%

200 ml / Cena: 18.90 zł Kupuj

Surowiec kosmetyczny
Nazwa surowca wg. INCI:
Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Leaf Water
Pochodzenie: materiał roślinny
Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną liści oczaru wirginijskiego z rodzaju Hamamelis Virginiana L.
Postać: bezbarwny lub słomkowy, przezroczysty płyn, z możliwym osadem
Zapach: leśno-ziołowy, świeży
pH: 4.0 - 5.5
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

Właściwości i działanie produktu:

Hydrolat oczarowy zwany też hamamelisowym, o leśno-ziołowym, świeżym zapachu to jeden z hydrolatów o silnych właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Cenne właściwości oczaru odkryli już setki lat temu Indianie Północno-Amerykańscy, wykorzystując napar z liści oczaru do leczenia trudno gojących się ran, zadrapań i owrzodzeń. Nazywano go wówczas 'Świętą rośliną Indian' lub w nawiązaniu do żółtego koloru kwiatów 'Złotem Indian'.

Oferowany hydrolat produkowany jest z liści krzewu oczarowego, które zawierają dużą ilość garbników, w tym najcenniejszą hamamelitaninę - substancję odpowiadającą za właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne wody oczarowej.

Zapach hydrolatu z liści oczaru jest bardziej ziołowy, w porównaniu z hydrolatem otrzymywanym z kwiatów i liści oczaru, natomiast działanie bardziej intensywne ze względu na wyższe stężenie hamamelitaniny obecnej w liściach.

Hydrolat oczarowy, stosowany na skórę działa ściągająco, antybakteryjnie, łagodząco, promuje gojenie i regenerację podrażnionej skóry, odświeża, zmniejsza zaczerwienienie i drobne wybroczyny , wzmacnia i zwęża naczynka, reguluje pracę gruczołów łojowych, zmniejszając produkcję sebum, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i przedwczesnymi oznakami starzenia. Czytaj więcej >>

» Hydrolat oczarowy jest polecany dla cery naczynkowej, zaczerwienionej, podrażnionej, tłustej, trądzikowej, dojrzałej i zniszczonej.

» Konserwanty użyte w celu przedłużenia trwałości i zachowania czystości mikrobiologicznej produktu znajdują się na liście dopuszczonej do użytku przez organizację ECOCERT.

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.

Zastosowanie produktu:

# Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100%

# Jako faza wodna w recepturach kosmetycznych.

# Jako codzienny tonik do twarzy, stosowany po umyciu rano lub/i wieczorem (zwilżonym płatkiem kosmetycznym przecierać twarz, włącznie z okolicami oczu oraz szyję i dekolt).

# Jako płyn łagodzący stosowany przed i po goleniu lub depilacji (zapobiega stanom zapalnym).

# Do rozrabiania peelingów lub maseczek w proszku.

# Do stosowania kilkakrotnie w ciągu dnia jako gojący i łagodzący okład w przypadku lekkiego oparzenia lub skaleczenia skóry, podrażnienia posłonecznego, ukąszenia owadów, obtarcia i uszkodzenia skóry.

# Jako płyn łagodzący i ściągający stosowany w postaci kompresu na opuchnięte okolice oczu (nawilżyć hydrolatem 2 płatki kosmetyczne, położyć się i nałożyć na 5-10 minut na zamknięte powieki, kompres można zastosować jednocześnie z dowolną maseczką na twarz).

# Do rozcieńczania szamponów do włosów w stosunku 1:1, aby złagodzić ich działanie i jednocześnie wygładzić włosy i odżywić skórę głowy (do plastikowego kubeczka nalewamy odrobinę szamponu i dolewamy drugie tyle hydrolatu, mieszamy i stosujemy bezpośrednio na włosy).

# Jako tonik do skóry głowy, pomocny zwłaszcza przy łupieżu i podrażnionej, swędzącej skórze głowy (wcierać w skórę głowy po umyciu lub w suche włosy).

# Odrobinę hydrolatu można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, w przypadku tłustej skóry zmniejsza to możliwość "zatykania" porów, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu, a jednocześnie dodaje walorów pielęgnacyjnych (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać kilka kropli hydrolatu, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Leaf Water + Konserwant ECOCERT: Gluconolactone (1.1%); Sodium Benzoate (0.4%); Potassium Sorbate (0.1%); Calcium Gluconate (0.015%)



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>