Oferta sklepu => Masła i oleje roślinne


Olej z pestek czarnej porzeczki 100% SUROWY


15 ml / Cena: 11.80 zł Kupuj

Surowiec kosmetyczny
Nazwa surowca wg. INCI:
Ribes Nigrum (Blackcurrant) Seeds Oil
Pochodzenie: materiał roślinny - Polska
Metoda otrzymywania: mechaniczne wytłaczanie na zimno drobnych pestek owoców porzeczki czarnej z rodzaju Ribes Nigrum; olej nierafinowany, niefiltrowany
Postać: płynny olej o ciemnym, brunatno-zielonym kolorze, z możliwym, ciemnym osadem
Zapach: charakterystyczny dla czarnej porzeczki, lekko owocowy
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

Właściwości i działanie produktu:

Olej z pestek czarnej porzeczki - naturalny, przeciwzapalny i gojący kompres dla skóry!

Czarna porzeczka (Ribes Nigrum) - to krzew z rodziny agrestowatych, typowy dla klimatu umiarkowanego Europy i Azji, który wydaje jadalne, czarne owoce o charakterystycznym smaku i zapachu.

Oferowany Olej z czarnej porzeczki to rzadko spotykana całkowicie naturalna, nierafinowana i niefiltrowana (surowa) wersja oleju z czarnej porzeczki, która nie była poddawana żadnej obróbce chemicznej, ani mechanicznej, dzięki temu olej ten zachował naturalny kolor i bogactwo składników aktywnych. Surowa wersja tego oleju ma zachowany zielono-brunatny kolor i zapach charakterystyczny dla owoców czarnej porzeczki. Kolor oleju może być zmienny w zależności od partii surowca i zbiorów owoców, co jest całkowicie normalnym objawem w przypadku naturalnych olejów roślinnych.

Określenie 'olej surowy' oznacza, że po wytłoczeniu na zimno, czyli w odpowiednio niskiej temperaturze, olej nie jest poddawany filtrowaniu, dlatego w oleju mogą zdarzyć się obecne drobne pestki i osad owocowy. Olej z pestek czarnej porzeczki SUROWY, w porównaniu z typowym olejem zimnotłoczonym, filtrowanym, posiada ciemniejsze zabarwienie, możliwe osady oraz mocniejszy, bardziej owocowy aromat.

Co wyróżnia olej z pestek czarnej porzeczki?
Unikalną cechą oleju z czarnej porzeczki jest obecność w składzie dwóch kwasów tłuszczowych, rzadko spotykanych wśród olejów roślinnych tj. kwasu gamma-linolowego (GLA) oraz kwasu stearydynowego (SDA).
Olej z czarnej porzeczki zawiera większe stężenie kwasu GLA, aniżeli olej z wiesiołka, dodatkowo zawiera kwas stearydynowy, którego brak w oleju z wiesiołka. Są to składniki, które odpowiadają za działanie gojące i łagodzące oleju. Osoby z chorobami skóry typu egzemy, łuszczyca, łojotok, trądzik, dermatozy, atopowe zapalenie skóry, przewlekle sucha skóra mają w skórze za niski poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym często zupełny brak kwasu GLA. Dlatego też kwasy te muszą być dostarczane zarówno wewnętrznie w postaci suplementów, jak i zewnętrznie na skórę.
Olej z pestek czarnej porzeczki to również bogate źródło antyoksydantów, w tym antocyjanin, które odpowiadają za ciemne zabarwienie oleju oraz pełnią funkcje naturalnych filtrów przeciwsłonecznych.

Olej surowy z pestek czarnej porzeczki - podsumowanie:
- Rzadko spotykana naturalna wersja oleju z zachowanym ciemnym kolorem i owocowym zapachem oraz bogactwem składników aktywnych.
- Jako nieliczny olej roślinny zawiera dwa unikalne kwasy tłuszczowe: kwas GLA i SDA.
- Działa przeciwzapalnie, antyalergicznie i gojąco.
- Zmniejsza podrażnienie i zaczerwienienie skóry.
- Wzmacnia barierę lipidową naskórka, nawilża, uelastycznia , regeneruje.
- Reguluje skórę tłustą, polecany również przy trądziku.
- Działa antyoksydacyjnie, pomaga zwalczać wolne rodniki.
- Wspomaga ochronę przeciwsłoneczną.
- Wzmacnia naczynka krwionośne, polecany również przy cerze naczynkowej, trądziku różowatym.
- Poprawia stan skóry zniszczonej, wykazuje także działanie przeciwzmarszczkowe.
- Może być stosowany do każdego typu skóry, jak również na okolice oczu.
- Polecany przy problemach skóry takich jak: dermatozy, wypryski alergiczne, łuszczyce, łojotok, trądzik, atopowe zapalenie skóry, egzemy, chronicznie sucha skóra.
- Sprawdza się po opalaniu skóry oraz po kuracjach złuszczających kwasami lub retinoidami.
- Odpowiedni również w pielęgnacji małych dzieci. Czytaj więcej >>

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.

Zastosowanie produktu:

» Sugerowane stężenie w kosmetykach: 1-100%

» Jako faza tłuszczowa w recepturach kosmetycznych.

» Jako pielęgnacyjny olejek do twarzy stosowany samodzielnie lub w rozcieńczeniu do 20% z innymi olejami (przetrzyj skórę wybranym Hydrolatem, kilka kropli oleju rozgrzej między palcami i aplikuj na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu, delikatnie wklepując).

» Jako Dwufazowy nawilżacz w połączeniu z wybranym Żelem hialuronowym. Dwufazowy nawilżacz można według upodobania aplikować w dwojaki sposób:

1 - Nałożyć na zagłębienie dłoni porcję Żelu hialuronowego, dodać kilka kropli olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę. Stosunek fazy olejowej do żelowej reguluje się w zależności od potrzeb i rodzaju cery. W przypadku cery tłustej dodajemy mniejszą ilość olejku, w przypadku cery suchej większą ilość olejku.
2 - Najpierw zaaplikować kilka kropli olejku, odczekać od kilku do 20 minut i dopiero następnie nałożyć warstwę Żelu hialuronowego, dobrze wmasowując i wklepując w skórę.

» Jako gojący i przeciwzapalny kompres stosowany po opalaniu, na drobne skaleczenia, obtarcia, po ukąszeniu owadów, na wypryski, alergiczne wysypki.

» Do zastosowania na podrażnioną, łuszczącą się skórę dorosłych i małych dzieci (polecany przy dermatozach, atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy, łojotoku, trądziku, chronicznie suchej skórze itp.)

» Porcję oleju można dodać do tradycyjnego balsamu do ciała tuż przed użyciem (mieszać małe porcje balsamu i oleju na dłoni i od razu aplikować na ciało).

» Odrobinę oleju można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości antyoksydacyjne preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać odrobinę oleju, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

» Jako dodatek do wzbogacenia porcji maseczek w proszku.

» Jako kuracja sprzyjająca gojeniu i regeneracji naskórka, po opalaniu, po kuracjach złuszczających kwasami lub retinoidami.

» Polecany do pielęgnacji każdego typu cery, zwłaszcza skóry podrażnionej, wrażliwej, naczynkowej, atopowej, alergicznej, łuszczącej się, suchej, jak i podrażnionej skóry tłustej.

» Może być stosowany także w produktach na okolice oczu, szyję, dekolt, jak i na całe ciało.

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Ribes Nigrum (Blackcurrant) Seeds Oil, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract


<< Powrót do oferty sklepu Do góry >>