Oferta sklepu => Masła i oleje roślinne


Olej (macerat) z kocanki 100% NATURALNY


50 ml / Cena: 13.90 zł Kupuj

Surowiec kosmetyczny
Nazwa surowca wg. INCI:
Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil; Helichrysum Italicum (Immortelle) Flower Extract
Pochodzenie: roślinne; Kwiat kocanki z Francji
Metoda otrzymywania: maceracja kwiatów kocanki włoskiej z rodzaju Helichrysum Italicum L. w bazie zimnotłoczonego oleju słonecznikowego; nierafinowany
Postać: płynny olej o ciemno-żółtym kolorze
Zapach: ziołowy, delikatny, dużo łagodniejszy od zapachu Hydrolatu z kocanki
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

Właściwości i działanie produktu:

Olej z kocanki - nieodzowny składnik na problemy z naczynkami!

Kocanka włoska (Helichrysum Italicum) - to krzew o drobnych żółtych kwiatach, charakterystyczny dla terenów Europy. Kwiatostany kocanki wykazują niezwykłą trwałość. Jeszcze kilka miesięcy po zasuszeniu utrzymują intensywną żółtą lub rdzawą barwę, dlatego są chętnie wykorzystywane w kompozycjach suchych bukietów. Z tego też faktu potoczna nazwa kocanki to nieśmiertelnik (ang. everlasting). Oprócz celów ozdobnych, kocanka była od kilkuset lat wykorzystywana w medycynie ludowej w leczeniu zapaleń, kaszlu, gorączki, bólu mięśni i stawów, w zapaleniu żył, chorobach wątroby i dróg moczowych oraz w zwalczaniu reakcji alergicznych i leczeniu astmy.

Kocanka to również istotny składnik w pielęgnacji skóry. Spotykanych jest kilka odmian kocanki, z których najcenniejsze własności kosmetyczne wykazuje oferowana kocanka włoska (Helichrysum Italicum = Helichrysum Angustifolium).

W kosmetyce kwiat kocanki spotykany jest przede wszystkim w formie olejku eterycznego, hydrolatu oraz niezwykle rzadko w postaci olejowego ekstraktu. Jako składnik kosmetyczny, kocanka nie jest zbyt popularna w Polsce, jest to natomiast nieodzowny składnik, który powinna wypróbować każda osoba mająca problem z naczynkami.

Oferowany olejowy ekstrakt powstał w wyniku maceracji kwiatów kocanki włoskiej w bazie zimnotłoczonego oleju słonecznikowego. W trakcie procesu moczenia (maceracji) przeprowadzanego w odpowiednich warunkach oraz okresie czasu, najcenniejsze składniki aktywne kwiatów kocanki są powoli uwalniane do bazowego oleju słonecznikowego. Otrzymany w ten sposób olej (macerat), ma postać płynnego oleju o ciemno-żółtym kolorze i ziołowym aromacie. Zapach oleju z kocanki jest dużo łagodniejszy w porównaniu z typowym aromatem Hydrolatu z kocanki.

Macerat łączy w sobie właściwości bazowego oleju słonecznikowego oraz ekstraktu roślinnego.
Olej słonecznikowy charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu linolowego. Olej ten wykazuje działanie gojące, antybakteryjne, wzmacnia barierę lipidową skóry, poprawia stopień nawilżenia, niweluje stany zapalne i normalizuje metabolizm skóry (kwas linolowy jest wbudowywany w struktury błony komórkowej oraz wykorzystywany do produkcji prawidłowo zbudowanych ceramidów). Kwas linolowy jest również naturalnym składnikiem łoju. W przypadku osób o cerze trądzikowej i zanieczyszczonej zaobserwowano spadek zawartości kwasu linolowego w składzie łoju, co wpływa na blokowanie porów skóry i w efekcie tworzenie licznych zaskórników i wyprysków. Zastosowanie kwasu linolowego na cerę tłustą i trądzikową powoduje regulację pracy gruczołów łojowych, odblokowanie porów skóry i redukcję zaskórników.

Olej słonecznikowy jest chętnie wykorzystywany jako olej bazowy maceratów, ze względu na dobrą tolerancję, delikatne, a jednocześnie skuteczne działanie (zgodnie z badaniami, wzmacnia barierę ochronną skóry już w kilka godzin po nałożeniu). Jest to olej odpowiedni zarówno do pielęgnacji skóry suchej i delikatnej, jak i skóry tłustej, gdyż zaliczany jest do olejów niekomedogennych (nie zatykających porów), które wręcz wspomagają regulację cery tłustej i trądzikowej.

Ekstrakt z kocanki jest najbardziej ceniony za dwa unikalne kierunki działania:

1 - Posiada korzystny wpływ na naczynka, działa obkurczająco oraz zmniejsza opuchnięcia, sprzyja szybkiemu zanikowi siniaków, obtłuczeń i zaczerwienień skóry, przyśpiesza wchłanianie i niwelowanie wybroczyn oraz krwiaków powstałych po urazach, zabiegach medycznych i kosmetycznych. W przypadku drobnych zranień, hamuje krwawienie i uśmierza ból. Jednocześnie wykazuje intensywne działanie przeciwzapalne i łagodzące. Przypomina działaniem witaminę K, od której w zastosowaniu zewnętrznym jest skuteczniejszy oraz pozbawiony skutków ubocznych istniejących w przypadku witaminy K stosowanej na skórę. Jest polecany w przypadku cery z poszerzonymi naczynkami, z trądzikiem różowatym, skóry podrażnionej, na okolice oczu w przypadku cieni, obwódek i opuchnięć.

2 - Posiada intensywne właściwości regeneracyjne, sprzyja gojeniu i zabliźnianiu ran pourazowych, minimalizuje tworzenie blizn, sprzyja również redukcji już istniejących blizn, rozstępów i śladów potrądzikowych. Stosowany zewnętrznie stymuluje odbudowę naskórka i tworzenie nowych, zdrowych komórek skóry, jest polecany w sytuacjach wymagających regeneracji skóry, np. po zabiegach złuszczających.

Dodatkowo Olej z kocanki:
- Wykazuje własności antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki, przyczyniające się do przedwczesnego niszczenia skóry.
- Działa antybakteryjnie, antyseptycznie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. W badaniach wykazuje aktywność przeciwko bakteriom i drożdżakom z rodzaju Staphyllococcus aureus, Candida albicans i Mycobacterium phlei.
- Redukuje zapalenia i stany alergiczne skóry.
- Dzięki bazowemu olejowi słonecznikowemu - nawilża, natłuszcza i wygładza skórę oraz wzmacnia barierę lipidową naskórka.
- Zaliczany jest do lekkich, szybko wchłaniających się w skórę olejów.

Właściwości kwiatów kocanki wynikają z zawartości licznych, specyficznych związków chemicznych, zwłaszcza diketonów, charakterystycznych tylko dla Kocanki (Helichrysum italicum). Czytaj więcej >>

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.

Zastosowanie produktu:

» Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100%

» Jako faza tłuszczowa w recepturach kosmetycznych.

» Jako pielęgnujący olejek do twarzy stosowany samodzielnie (przetrzyj skórę wybranym Hydrolatem, odrobinę olejku rozgrzej między palcami i aplikuj na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu, delikatnie wklepując).

» Jako Dwufazowy nawilżacz w połączeniu z wybranym Żelem hialuronowym. Dwufazowy nawilżacz można według upodobania aplikować w dwojaki sposób:

1 - Nałożyć na zagłębienie dłoni porcję Żelu hialuronowego, dodać kilka kropli olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę. Stosunek fazy olejowej do żelowej reguluje się w zależności od potrzeb i rodzaju cery. W przypadku cery tłustej dodajemy mniejszą ilość olejku, w przypadku cery suchej większą ilość olejku.
2 - Najpierw zaaplikować kilka kropli olejku, odczekać od kilku do 20 minut i dopiero następnie nałożyć warstwę Żelu hialuronowego, dobrze wmasowując i wklepując w skórę.

» Jako natłuszczająco-nawilżający olejek do ciała stosowany bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę.

» Porcję oleju można dodać do tradycyjnego balsamu do ciała tuż przed użyciem (mieszać małe porcje balsamu i olejku na dłoni i od razu aplikować na ciało).

» Odrobinę oleju można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości pielęgnujące preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać odrobinę olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

» Jako kuracja sprzyjająca gojeniu oraz redukująca świeże, zagojone rany, blizny po oparzeniach i pourazowe, blizny potrądzikowe oraz rozstępy - polecany zwłaszcza w połączeniu z Hydrolatem z kwiatu kocanki lub Hydrolatem aloesowym i Żelem hialuronowym z pantenolem, stosowany wytrwale i regularnie przez kilka miesięcy.

» Olej z kocanki polecany jest do pielęgnacji cery naczynkowej, zaczerwienionej, delikatnej i podrażnionej, zasinionej, z wybroczynami podskórnymi, dojrzałej, zniszczonej, z trądzikiem różowatym i pospolitym, z bliznami pourazowymi i potrądzikowymi. Jest również odpowiedni do pielęgnacji skóry ciała, zwłaszcza nóg w przypadku problemu z rozszerzonymi naczynkami tzw. pajączkami. Może być stosowany także na okolice oczu, szyję, dekolt, jak i na całe ciało.

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil; Helichrysum Italicum (Immortelle) Flower Extract (ekstrakt z kocanki - 5%), Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract (ekstrakt z rozmarynu)



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>