Oferta sklepu => Masła i oleje roślinne


Olej MONOI 100% NATURALNY



50 ml / Cena: 12.60 zł Kupuj

Nazwa surowca wg. INCI: Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Tiare (Gardenia Tahitensis) Flower Extract
Pochodzenie: roślinne - Polinezja francuska , wyspa TAHITI
Metoda otrzymywania: proces moczenia (maceracji) kwiatów gardenii z rodzaju Gardenia Tahitensis w bazie zimnotłoczonego oleju kokosowego z rodzaju Cocos nucifera L.
Postać: poniżej 25°C - kremowa masa tłuszczowa, powyżej 25°C - płynny, lekko żółty olej
Zapach: egzotyczny, delikatny zapach kwiatów tahitańskiej Gardenii
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

Właściwości i działanie produktu:

MONOI - to unikalny, tradycyjny olej wywodzący się z rejonów wyspy Tahiti, produkowany ręcznie od zamierzchłych czasów przez ludy Polinezji, według ściśle określonej procedury. Monoi, w starym języku Tahitańskim, oznacza "perfumowany olej". Jest to produkt, który łączy w sobie właściwości pielęgnacyjne z wyjątkowym zapachem egzotycznych kwiatów.

Olej MONOI stanowi połączenie dwóch, naturalnych składników:
- ekstraktu z kwiatów Gardenii tahitańskiej, o egzotycznym zapachu oraz
- bazowego oleju kokosowego, tłoczonego na zimno z kopry, czyli suszonej na słońcu pulpy owocu palmy kokosowej.

Spotykane gotowe oliwki Monoi, są zwykle sztucznie perfumowane i zawierają tylko od 10 do 50% prawdziwego oleju Monoi, zaś resztę stanowi w dużej mierze olej mineralny, dzięki któremu oliwki te są stale płynne i jednocześnie bardziej tłuste i komedogenne. Oferowany olej MONOI jest w 100% naturalny i nie jest sztucznie perfumowany. Tylko 100% olej MONOI wykazuje opisane działanie i krzepnie w temp. pokojowej, przybierając postać stałej masy tłuszczowej. Olej ten wchłania się dobrze w skórę, pozostawiając na jej powierzchni delikatny, jedwabisty, ochronny i pachnący film.

Kwiat Gardenii tahitańskiej, zwany też Tiare - od ang. słowa 'tiara' oznaczającego diadem / korona. Gardenia to rzeczywiście koronowana królowa kwiatów porastających kompleks wysp Polinezji, charakterystyczna głównie dla wyspy Tahiti. Jak drogocenne klejnoty, śnieżnobiałe kwiaty gardenii w kształcie gwiazdy, porastają krzewy o kontrastowo zielono-ciemnych, błyszczących liściach.
Kwiaty gardenii posiadają intensywny i egzotyczny zapach, którym przepojone jest powietrze Tahiti.
Są one symbolem, charakterystycznym od dawnych czasów dla wysp Polinezji. Świeże kwiaty tiare wykorzystywane są zarówno do dekoracji i przyozdabiania włosów, w formie naszyjników i broszek, jak i w medycynie jako środek pielęgnacyjny i leczniczy. Kwiaty Tiare są wymieniane w Polinezyjskiej farmakopei, jako składnik całkowicie nietoksyczny, łagodzący migreny, bóle uszu, leczący jęczmień na oku oraz jako substancja o działaniu przeciwzapalnym, która działa gojąco na drobne uszkodzenia i podrażnienia skóry, łagodzi ukąszenia owadów oraz wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry, w tym egzemy.
Właściwości kwiatów tiare zostały również przebadane w obecnych czasach od strony chemicznej. Analizy potwierdziły obecność w ekstrakcie z gardenii tahitańskiej substancji aktywnych m.in. salicylanu metylu o działaniu przeciwzapalnym, gojącym, przeciwbólowym i łagodzącym.

Palmy kokosowe na tle błękitnego nieba, to kolejny charakterystyczny akcent wysp Pacyfiku. Do produkcji oleju kokosowego stosuje się miąższ dojrzałych kokosów. Miąższ ten jest suszony na słońcu i następnie wykorzystywany w procesie tłoczenia oleju w odpowiednio niskiej temperaturze. Otrzymuje się w ten sposób płynny olej, o kokosowym zapachu, który w temp. poniżej 25 °C tężeje i przybiera postać białej masy tłuszczowej. Po wytłoczeniu na zimno, olej poddawany jest procesowi delikatnego oczyszczenia, dzięki temu stanowi odpowiednią bazę do produkcji MONOI.

Podstawowym składnikiem MONOI, bez którego produkcja oleju nie byłaby możliwa, są kwiaty Tiare. Kwiaty te są zbierane ręcznie rankiem, jeszcze przed pełnym rozkwitem. Po zerwaniu kwiaty zawijane są w mięsiste liście krzewu Gardenii, w celu ochrony przed słońcem i wysychaniem w trakcie transportu. Następnie z kwiatów usuwane są pręciki i świeże kwiaty zanurzane są we wcześniej przygotowanym oleju kokosowym. Proces moczenia kwiatów zwany z języka francuskiego 'enfleurage' trwa 15 dni. Na każdy litr oleju kokosowego przypada dokładnie 15 kwiatów gardenii. W trakcie procesu moczenia (maceracji), najcenniejsze składniki aktywne oraz zapachowe kwiatów tiare są powoli uwalniane do bazowego oleju kokosowego i tym sposobem otrzymujemy wyjątkowy olej MONOI.

Zgodnie z tradycjami olej MONOI towarzyszył mieszkańcom Polinezji od zawsze, począwszy od niemowlęcych lat, kiedy to matki zaraz po urodzeniu nacierały olejem ciała dzieci, chroniąc ich delikatną skórę przed słońcem, wiatrem i chłodem. Ze względu na swe nawilżające, łagodzące i ochronne działanie - olej MONOI był wykorzystywany do pielęgnacji skóry i włosów. Tworząc na powierzchni ochronny film, chronił skórę i włosy przed słońcem, słoną wodą i zimnem. Stanowił również środek poślizgowy podczas tradycyjnego masażu ciała według technik polinezyjskich. Był on także wykorzystywany w religijnych rytuałach oraz jako środek zapachowy i afrodyzjak. Legendy, które przetrwały do obecnych czasów głoszą, że polinezyjki zawdzięczały swe gęste, długie i czarne włosy oraz oliwkową, zdrową i gładką cerę właśnie olejowi MONOI.

Unikalne właściwości oleju MONOI zostały udowodnione także badaniami naukowymi, potwierdzającymi zachowane przekazy na temat jego działania.

Olej MONOI:

» Jest olejem dobrze tolerowanym przez skórę, bez zanotowanych podrażnień lub reakcji alergicznych.
» Posiada właściwości nawilżające, wygładzające i zmiękczające skórę.
» Wmasowany w skórę pozostawia na jej powierzchni delikatny, jedwabisty film, który chroni przed czynnikami zewnętrznymi środowiska oraz dodatkowo wzmacnia i zwiększa elastyczność skóry.
» Wykazuje własności przeciwzapalne, łagodzące i gojące drobne uszkodzenia skóry, ukąszenia owadów.
» Działa antyseptycznie i przeciwgrzybiczo, dzięki czemu polecany jest również jako dodatek w pielęgnacji skóry łojotokowej i trądzikowej.
» Zastosowany po opalaniu delikatnie chłodzi rozgrzaną słońcem skórę oraz sprzyja regeneracji i złagodzeniu podrażnienia posłonecznego.
» W porównaniu z olejem kokosowym, właściwości nawadniające wierzchnie warstwy naskórka oleju MONOI są bardziej długotrwałe. Po aplikacji oleju MONOI stopień nawilżenia naskórka zwiększa się z czasem i utrzymuje do 8 godzin. W przypadku oleju kokosowego poziom nawilżenia spada po 4 godzinach od aplikacji.
» Bazowy olej kokosowy charakteryzuje się obfitą zawartością kwasu laurynowego, który wykazuje wysokie powinowactwo do włókna włosa, dzięki temu olej MONOI działa również regenerująco na włosy suche, z rozdwajającymi końcami. Nałożony na włosy wbudowuje się w ich strukturę, wygładzając je, zapobiegając mechanicznym zniszczeniom (np. podczas czesania) oraz chroniąc przed działaniem detergentów i słonej lub chlorowanej wody.
» Odpowiedni jako olejek chroniący włosy przed słońcem i morską wodą.
» Wykazuje właściwości przeciwłupieżowe oraz hamujące swędzenie i podrażnienie skóry głowy. Czytaj więcej >>

» Sprzedawany w plastikowym słoiku.

» Oferowany Olej monoi nie zawiera dodatku sztucznych substancji zapachowych oraz posiada certyfikat 'Monoi de Tahiti Appellation D'Origine' (dekret francuski No 92-340 z kwietnia 1992r.) potwierdzający autentyczność i jakość oleju, zgodną z oryginalną recepturą produkcji oleju MONOI.
Zastosowanie produktu:

» Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100%

» Jako faza tłuszczowa w recepturach kosmetycznych.

» Jako naturalne, delikatne perfumy w kremie. Zapach MONOI jest dość trwały jak na naturalny olej. W postaci twardej, nałożony na skórę natychmiast topi się przy kontakcie z ciepłem skóry, nasycając ją aromatem MONOI (należy uwzględnić, że naturalne zapachy, będą zawsze mniej trwałe, w porównaniu do sztucznych substancji zapachowych stosowanych w perfumach).

» Jako olejek pielęgnujący końcówki włosów, odpowiedni do stosowania zarówno na suche i mokre włosy, bez spłukiwania (nabrać odrobinę oleju, rozgrzać i rozetrzeć między palcami, następnie wmasować w końce włosów, nie spłukiwać).

» Jako maska do włosów, stosowana przed umyciem (w suche, nieumyte jeszcze włosy i skórę głowy wmasować olej, zawinąć włosy w foliowy czepek i/lub ręcznik, trzymać na włosach przez ok. półgodziny do godziny i następnie umyć włosy szamponem. W przypadku problemów ze zmyciem oleju, wylej porcję nierozcieńczonego szamponu na dłonie, rozetrzyj i wmasuj w suche włosy i następnie zmocz włosy wodą i umyj jak zwykle).
- Opcjonalnie, porcję oleju MONOI można przed nałożeniem na włosy, wymieszać z Olejkiem myjącym, co ułatwi późniejsze spłukanie oleju z włosów.

» Olej MONOI można stosować bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną skórę, w formie natłuszczająco-nawilżającego olejku lub masła (przetrzyj skórę wybranym Hydrolatem, odrobinę olejku rozgrzej między palcami i aplikuj na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu, delikatnie wklepując).

» Jako Dwufazowy nawilżacz w połączeniu z wybranym Żelem hialuronowym. Dwufazowy nawilżacz można według upodobania aplikować w dwojaki sposób:

1 - Nałożyć na zagłębienie dłoni porcję Żelu hialuronowego, dodać kilka kropli olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę. Stosunek fazy olejowej do żelowej reguluje się w zależności od potrzeb i rodzaju cery. W przypadku cery tłustej dodajemy mniejszą ilość olejku, w przypadku cery suchej większą ilość olejku.
2 - Najpierw zaaplikować kilka kropli olejku, odczekać od kilku do 20 minut i dopiero następnie nałożyć warstwę Żelu hialuronowego, dobrze wmasowując i wklepując w skórę.

» Porcję oleju można dodać do tradycyjnego balsamu do ciała tuż przed użyciem (mieszać małe porcje balsamu i oleju na dłoni i od razu aplikować na ciało).

» Odrobinę oleju można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości natłuszczające preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać odrobinę oleju, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

» Polecany do pielęgnacji włosów suchych, zniszczonych, skłonnych do rozdwojonych końcówek oraz dla cery suchej, przesuszonej, łuszczącej się i swędzącej.
» W przypadku cery tłustej i trądzikowej jako Dwufazowy nawilżacz. Tolerancja oleju MONOI przez osoby o cerze tłustej jest kwestią indywidualną.
»
Może być stosowany także na okolice oczu, szyję, dekolt, jak i na całe ciało.

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Tiare (Gardenia Tahitensis) Flower Extract


Opinie naszych Klientów:

"Przesyłkę otrzymalam dzisiaj rano ,zdążyłam zastosować olej monoi ,coś cudownego !!!!! Pachnie przepięknie na moją suchą naczynkową skórę podziałał jak balsam .Resztę produktów będę testować ,jak na razie jestem zachwycona .Chciałam dodać że mam alergiczną skórę i nie mogę uzywac prawie niczego co nie wywołałoby pieczenia i swędzenia skóry ,a tu od rana nic nie czuję oprócz przyjemności !!!"
---------------------------------------------------------------
"Polecam olej monoi jako dodatek do kapieli - skora jest gladka, nawilzona i nie potrzebuje balsamu :)"
---------------------------------------------------------------
"Jestem zachwycona zapachem oleju monoi, uzywam go jak perfumy, ciało nasmarowane tym olejem jest gładkie i pięknie pachnie."
---------------------------------------------------------------

Więcej opinii >>


<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>