Oferta sklepu => Masła i oleje

Olej z pestek malin 100% SUROWY


15 ml / Cena: 10.80 zł Kupuj >>

Nazwa wg. INCI: Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil
Pochodzenie: materiał roślinny - Polska
Metoda otrzymywania: mechaniczne wytłaczanie na zimno drobnych pestek owoców malin z rodzaju Rubus Idaeus
Postać: płynny olej o ciemno-żółtym kolorze, z możliwym osadem lub drobnymi pestkami malin
Zapach: charakterystyczny, lekko owocowy
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

Właściwości i działanie produktu:

Malina (Rubus Idaeus) - krzew z rodziny Rosacea o charakterystycznych, czerwonych, słodkich i smacznych owocach. Krzewy malin porastają rejony klimatu umiarkowanego Azji, Ameryki Północnej i Europy.
Roślina ta znana jest od czasów starożytnych, a jej nazwa łacińska Rubus Idaeus, odnosi sie do czerwonego koloru (Rubus) oraz góry Ida na Krecie, gdzie po dziś dzień można spotkać maliny.

Owoce jagodowe, do których należy malina są cenione przede wszystkim za bogactwo składników o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią komórki i materiał genetyczny (DNA) skóry przed działaniem wolnych rodników, będących jedną z przyczyn przedwczesnego starzenia i niszczenia skóry, jak i całego organizmu. Wolne rodniki to reaktywne cząsteczki, których nadmiar powstaje m.in. pod wpływem promieniowania słonecznego, dymu nikotynowego, zanieczyszczeń środowiska i niektórych leków.

Olej z pestek malin to nowy, ekskluzywny dodatek do listy już znanych i popularnych olejów roślinnych. Spośród wszystkich olejów otrzymywanych z pestek owoców jagodowych, olej malinowy został najlepiej przebadany od strony składu i efektywnego działania na skórę.

Określenie 'olej surowy' oznacza, że po wytłoczeniu na zimno, czyli w odpowiednio niskiej temperaturze, olej nie jest poddawany filtrowaniu, dlatego w oleju mogą zdarzyć się obecne drobne pestki malin i osad owocowy. Olej z pestek malin SUROWY, w porównaniu z typowym, dostępnym uprzednio olejem zimnotłoczonym, filtrowanym, posiada ciemniejsze zabarwienie, możliwe osady oraz mocniejszy, bardziej owocowy aromat.

Maliny należą do nietrwałych i podatnych na psucie owoców jagodowych, o krótkim okresie owocowania, dodatkowo pozyskiwanie oleju z bardzo drobnych pestek jest pracochłonne i mało wydajne (potrzeba ogromnej ilości malin, aby otrzymać niewielką ilość oleju), co tłumaczy wysoką cenę oraz ograniczoną dostępność oleju malinowego.

Olej z pestek malin jest zaliczany do tzw. bio-olejów, czyli olejów o wysokiej zawartości - Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). NNKT, zwłaszcza kwas linolowy i alfa-linolenowy, stanowią główny składnik płaszcza lipidowego skóry. Lipidowe struktury skóry podlegają stałym przemianom i odbudowie, poza tym naturalne związki tłuszczowe skóry ulegają zniszczeniom pod wpływem działania promieniowania słonecznego, wolnych rodników, nikotyny, alkoholu i innych czynników.
Kwasy NNKT nie są produkowane przez nasz organizm, dlatego muszą być stale dostarczane z zewnątrz w pożywieniu lub na skórę w postaci odpowiednich preparatów kosmetycznych. Zastosowanie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe jest niezbędne do utrzymania zdrowej i odpowiednio nawilżonej skóry, zwłaszcza, że jak wykazały badania, niedobory NNKT w skórze zdarzają się nawet w przypadku osób o diecie bogatej w odpowiednie tłuszcze, gdyż skóra stoi na ostatnim miejscu w kolejce podczas rozdziału przez organizm składników odżywczych z pożywienia. Objawem niedoboru kwasów tłuszczowych w skórze jest osłabienie bariery ochronnej skóry, spowolniony proces gojenia, suchość naskórka, marszczenie i wiotczenie skóry, dermatozy, łuszczenie, stany zapalne, zwiększona skłonność do zaskórników i wyprysków oraz częste podrażnienie i zaczerwienienie skóry.

Olej z pestek malin charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 - kwasu linolowego i alfa-linolenowego (ponad 80%).

Kwas linolowy - Omega-6 - odgrywa istotną rolę zarówno w odpowiednim funkcjonowaniu cery suchej, jak i tłustej. W przypadku cery suchej kwas linolowy poprawia barierę lipidową naskórka, chroni przed utratą wody i normalizuje metabolizm skóry (jest on wbudowywany w struktury błony komórkowej oraz wykorzystywany do produkcji prawidłowo zbudowanych ceramidów). Kwas linolowy jest naturalnym składnikiem łoju, w przypadku osób o cerze trądzikowej i zanieczyszczonej zaobserwowano spadek zawartości kwasu linolowego w składzie łoju, co wpływa na blokowanie porów skóry i w efekcie tworzenie licznych zaskórników i wyprysków. Zastosowanie kwasu linolowego na cerę tłustą i trądzikową powoduje regulację pracy gruczołów łojowych, odblokowanie porów skóry i redukcję zaskórników.

Kwas alfa-linolenowy - Omega-3 - jest rzadko spotykany w większej ilości w świecie roślin. Wykazuje on silne działanie przeciwzapalne, łagodzące i gojące skórę. Jego braki pojawiają się w przypadku łuszczycy, egzemy, nadwrażliwości skóry, podatnej na reakcje alergiczne. W obecności witaminy E kwas alfa-linolenowy, jak również kwas linolowy, wzmacniają odporność i ochronę skóry przeciw promieniowaniu UVB, zmniejszają zaczerwienienie i reakcje zapalne w komórkach skóry.

Dodatkowo oba kwasy linolowy i alfa-linolenowy zastosowane na skórę, wykazują działanie rozjaśniające i hamujące produkcję melaniny - brązowego barwnika skóry, który produkowany w nadmiarze pod wpływem słońca powoduje tworzenie nieregularnych przebarwień. Kwasy te zaliczane są również do promotorów przejścia przezskórnego, czyli składników zwiększających penetrację substancji aktywnych w głąb skóry

Olej z pestek malin to również bogate źródło witaminy E w postaci alfa-tokoferolu i bardziej unikalnego gamma-tokoferolu. Witamina E to naturalny i najskuteczniejszy antyoksydant i wymiatacz wolnych rodników rozpuszczalny w tłuszczach. Forma gamma-tokoferolu, chroni dodatkowo przed bardzo reaktywną formą rodnika, zwaną nadtlenoazotynem, z którym nie radzi sobie popularny alfa-tokoferol. Witamina E w naturalnej formie aplikowana zewnętrznie, wnika głęboko w skórę, chroniąc przed stresem oksydacyjnym składniki tłuszczowe skóry. Zapobiega fotostarzeniu, czyli przedwczesnemu starzeniu skóry powodowanemu niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Działa regenerująco, nawilżająco, przeciwzapalnie oraz sprzyja gojeniu i łagodzeniu rumienia posłonecznego. Stosowana na skórę wspomaga ochronę przeciw promieniowaniu UV oraz podwyższa wartość faktora SPF. Gamma-tokoferol zapobiega także tworzeniu przebarwień.

Oprócz witaminy E, olej malinowy zawiera także inne silne przeciwutleniacze, jak karotenoidy oraz flawonoidy, w tym elagotaniny, będące prekursorem kwasu elagowego, składnika o intensywnym działaniu przeciwrodnikowym oraz chroniącym DNA (materiał genetyczny) komórek, a także posiadającym własności antybakteryjne i antyseptyczne oraz antypigmentacyjne, chroniące przed przebarwieniami.

Zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez kanadyjskich naukowców, olej z pestek malin pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, absorbującego promieniowanie w zakresie głównie UVB i UVA. Wszystko to dzięki odpowiedniemu kompleksowi antyoksydantów oraz kwasów tłuszczowych. Własności ochronne oleju porównywane są z filtrami mineralnymi, jednak w praktyce olej ten nie ma dokładnie określonego faktora SPF i nie może być traktowany jako samodzielny olej ochronny podczas opalania lub intensywnego kontaktu ze słońcem. Natomiast produkty z dodatkiem oleju malinowego (Dwufazowy nawilżacz, czyli olej wymieszany z żelem hialuronowym lub Serum z dodatkiem tego oleju), mogą być stosowane na co dzień, jako samodzielny produkt wzmacniający ochronę przeciwsłoneczną w przypadku osób nie używających produktów z filtrami anty-UV lub jako Serum pod kremy z filtrami. Czytaj więcej >>

Właściwości naturalnego oleju z pestek malin:
- Rzadko spotykany, naturalny olej, o charakterystycznym, lekko owocowym aromacie. Nałożony na skórę nie powoduje zabarwienia naskórka. Jest to olej treściwy, który po aplikacji wyczuwalnie natłuszcza i uelastycznia skórę, wchłaniając się po czasie.
- Pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, który w pewnym stopniu absorbuje promieniowanie z zakresu głównie UVB i UVA.
- Jest silnym antyoksydantem, zmiatającym wolne rodniki, tym samym chroni przed fotostarzeniem skóry.
- Działa przeciwzapalnie i łagodząco, sprzyja gojeniu i łagodzeniu rumienia posłonecznego.
- Wykazuje działanie antyseptyczne i lekko rozjaśniające.
- Wpływa na poprawę bariery lipidowej naskórka, zwiększa nawilżenie i elastyczność skóry, poprawia jej zdolności ochronne oraz pracę gruczołów łojowych.
- Sprzyja penetracji w głąb skóry składników aktywnych naturalnie obecnych w oleju, jak i tych dodanych w formulacjach z użyciem oleju malinowego.

» Olej z pestek malin dostępny w ofercie jest olejem całkowicie naturalnym, zimnotłoczonym, nierafinowanym, pozyskanym bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych. Ze względu na wysoką zawartość substancji o działaniu przeciwrodnikowym, należy do olejów dość stabilnych, może być przechowywany w temperaturze pokojowej, jednak nie powinien być podgrzewany do wysokich temperatur, gdyż obniża to jego właściwości i stabilność. W celu zagwarantowania trwałości i świeżości, olej z pestek malin zawiera dodatek witaminy E w postaci kompleksu wszystkich rodzajów tokoferoli.
» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.

Zastosowanie produktu:

Oferowany olej z pestek malin, może być stosowany bezpośrednio na skórę twarzy i ciała, jednak ze względu na jego intensywne działanie, zaleca się stosować olej w rozcieńczeniu do max. 20%.

» Jako pielęgnacyjny olejek do twarzy stosowany samodzielnie lub w rozcieńczeniu do 20% z innymi olejami (przetrzyj skórę wybranym Hydrolatem, kilka kropli oleju rozgrzej między palcami i aplikuj na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu, delikatnie wklepując).

» Jako Dwufazowy nawilżacz w połączeniu z wybranym Żelem hialuronowym (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję Żelu hialuronowego, dodać odrobinę oleju, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę. Stosunek fazy olejowej do żelowej reguluje się w zależności od potrzeb i rodzaju cery. W przypadku cery tłustej dodajemy mniejszą ilość oleju, w przypadku cery suchej większą ilość oleju).

» Porcję oleju można dodać do tradycyjnego balsamu do ciała tuż przed użyciem (mieszać małe porcje balsamu i oleju na dłoni i od razu aplikować na ciało).

» Odrobinę oleju można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości antyoksydacyjne preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać odrobinę oleju, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

» Jako dodatek do wzbogacenia porcji maseczek w proszku.

» Polecany do pielęgnacji każdego typu cery, zarówno suchej, tłustej, delikatnej i dojrzałej.
»
Może być stosowany także w produktach na okolice oczu, szyję, dekolt, jak i na całe ciało.

Skład produktu:

Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil, Mixed Tocopherols (wit. E)


Opinie naszych Klientów:

"Olej z pestek malin, stosuję na noc a w połączeniu z żelem na dzień, na zmianę z serum. Buzia jest miękka a wszelkie zaczerwienienia znikają. Używam te dwa produkty miesiąc i uważam że bardzo mi pomogły po tak krótkim czasie"
- Karolina W (wpis z Księgi gości - 30.03.2009)
-------------------------------------------------------------

Więcej opinii >>


<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>