Oferta sklepu => Masła i oleje roślinne


Olej z owoców rokitnika 100% NATURALNY


15 ml / Cena: 10.80 zł Kupuj

Nazwa wg. INCI: Hippophae rhamnoides (Seabuckthorn) Berry Oil
Pochodzenie: roślinne
Metoda otrzymywania: mechaniczne wytłaczanie na zimno pulpy owoców rokitnika zwyczajnego z rodzaju Hippophae rhamnoides, nierafinowany
Postać: płynny, gęsty olej o intensywnym pomarańczowo-czerwonym kolorze
Zapach: charakterystyczny, lekko owocowy
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

Właściwości i działanie produktu:

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) - to ciernisty krzew porastający tereny klimatu umiarkowanego Eurazji. Rokitnik jest ceniony przede wszystkim za niezwykle odżywcze i smaczne kuliste owoce, które dojrzewają po pierwszych przymrozkach nabierając intensywnego pomarańczowego koloru.

Rokitnik był już ceniony od czasów starożytnych, gdzie karmiono jego owocami konie, aby miały piękną, błyszczącą sierść. Rodzajowa nazwa łacińska rokitnika Hippophae, wywodzi się z greckich słów: hippos, czyli koń oraz phaos, czyli błyszczący.

Owoce rokitnika zaliczane są do najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy, minerały i polifenole oraz jako nieliczne w świecie roślin zawierają w miąższu od 8 do 12% oleju.
Owoce odmiany rokitnika zwyczajnego są cenione zarówno w kuchni, medycynie, jak i w kosmetyce. Najważniejszym produktem otrzymywanym z rokitnika jest olej rokitnikowy.

Należy zwrócić uwagę, że olej z rokitnika może być pozyskiwany tradycyjnie z drobnych nasion lub z pulpy owocowej, także bogatej w tłuszcze. Oba rodzaje olejów, z nasion lub owoców, znacznie różnią się miedzy sobą zarówno wyglądem, jak i właściwościami.

Najcenniejszym pod względem efektywności działania na skórę i jednocześnie najdroższym jest oferowany olej otrzymywany z czystej pulpy owocowej.

Olej z owoców rokitnika posiada charakterystyczny pomarańczowo-czerwony, mocny kolor oraz typowy owocowy zapach. Ze względu na mocną barwę, olej z owoców rokitnika zaleca się stosować na skórę w rozcieńczeniu do 5%.

Intensywna, czerwona barwa oleju, wynika z wysokiej zawartości witaminy A w postaci karotenoidów (beta-karotenu w ilości od 40 do 100mg% oraz likopenu, kryptoksantyny i zeaksantyny w ilości 180-250 mg%). Karotenoidy odpowiadają za własności regeneracyjne, przeciwzmarszczkowe oraz antyoksydacyjne oleju, a także poprawiają koloryt skóry i chronią przed promieniowaniem słonecznym.

Dodatkowo olej z owoców rokitnika zawiera wysoką dawkę witaminy E, minerałów oraz flawonoidów wpływających korzystnie na drobne naczynka krwionośne.

Wśród grupy olejów roślinnych, olej z owoców rokitnika charakteryzuje się unikalnym składem kwasów tłuszczowych. Jako nieliczny olej roślinny zawiera wysokie stężenie kwasu tłuszczowego palmityno-oleinowego - Omega-7, który jest nieobecny w oleju z nasion rokitnika. Kwas Omega-7 (palmityno-oleinowy) jest naturalnym składnikiem lipidów skóry, wpływa on na proces ziarninowania i regenerację naskórka, odpowiadając za gojące właściwości oleju rokitnikowego.

Zastosowanie oleju z owoców rokitnika w leczeniu oparzeń, odmrożeń, odleżyn, trudno gojących się ran, ran nekrotycznych, egzem, wyprysków, zmian alergicznych i stanów zapalnych skóry, zmian chorobowych i podrażnień skóry spowodowanych promieniowaniem słonecznym lub radioaktywnym (np. po naświetlaniach stosowanych w terapii chorób nowotworowych) - posiada duże tradycje w medycynie naturalnej (fitoterapii) i zostało udokumentowane wieloma publikacjami naukowymi.
Olej z rokitnika był np. wykorzystywany z dobrymi efektami do leczenia oparzeń popromiennych po wybuchu w Czarnobylu.

Badania potwierdzają, że olej z owoców rokitnika zastosowany odpowiednio wcześnie, wyraźnie przyśpiesza gojenie ran, formowanie się nowego, zdrowego naskórka oraz zmniejsza blizny.

W kosmetyce olej z owoców rokitnika stosuje się w pielęgnacji cery zniszczonej, przesuszonej, łuszczącej się, ze zmarszczkami, wymagającej regeneracji, podrażnionej np. opalaniem, jak również cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym. Jest on zaliczany do składników przeciwzmarszczkowych, chętnie stosowanych w produktach dla cer dojrzałych.

Kolejną istotną cechą oleju z owoców rokitnika wynikającą z wysokiej zawartości karotenoidów, witaminy E oraz polifenoli, jest jego zdolność częściowej absorbcji promieniowania słonecznego z zakresu UVB oraz wysoka aktywność antyoksydacyjna zwalczająca wolne rodniki, co zalicza go do naturalnych filtrów przeciwsłonecznych. Olej z rokitnika jest więc odpowiednim dodatkiem do kosmetyków wzmacniających naturalną ochronę anty-UV.

Dodatkowo olej z rokitnika dzięki intensywnej barwie, dodaje cerze zdrowego kolorytu i może być wykorzystywany do przyciemnienia skóry i nadania jej złocistego odcienia.

Olej z owoców rokitnika wykorzystywany jest również w produktach do pielęgnacji włosów. Zapobiega wypadaniu, działa przeciwłupieżowo oraz poprawia stan samych włosów dodając im połysku.

Właściwości naturalnego oleju z owoców rokitnika:
- Olej o unikalnym składzie kwasów tłuszczowych (wysoka zawartość kwasu Omega-7), dobrze wchłaniający się w skórę, bez poczucia tłustości. Zastosowany jako dodatek, zmniejsza poczucie tłustości mieszanek olejowych.
- Ze względu na intensywne zabarwienie, nie jest polecany do stosowania bezpośrednio na skórę, bez rozcieńczenia.
- Wykazuje intensywne działanie gojące, polecany jako dodatek w preparatach gojących drobne uszkodzenia skóry, poparzenia posłoneczne, blizny pourazowe i potrądzikowe, rozstępy, egzemy, stany zapalne i alergiczne skóry.
- Polecany w pielęgnacji cery dojrzałej, ze zmarszczkami, wymagajacej regeneracji.
- Poprawia koloryt cery, nadaje skórze złocisty odcień.
- Wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz absorbujące promieniowanie UV, chroniąc przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników i słońca.
- Odpowiedni również w pielęgnacji włosów i skóry głowy, wzmacnia i dodaje włosom połysku. Czytaj więcej >>

» Oferowany olej z owoców rokitnika jest olejem naturalnym, nierafinowanym, pozyskanym w wyniku tłoczenia na zimno. Jest to olej o dość wysokiej stabilności. W celu przedłużenia jego trwałości i świeżości został wzbogacony kompleksem witaminy E.

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.

Zastosowanie produktu:

» Sugerowane stężenie w kosmetykach: 1-5%

» Zalecenie rozcieńczania oleju wynika z jego intensywnej, czerwonej barwy. Olej z rokitnika aplikowany bezpośrednio na skórę powoduje nietrwałe, zażółcenie skóry. Jeśli kolor nie stanowi problemu, olej może być używany w wżyszym niż 5% stężeniu.

» Jako element fazy tłuszczowej w recepturach kosmetycznych.

» W stanie nierozcieńczonym olej można stosować punktowo na gojące się wypryski, zmiany chorobowe skóry, drobne skaleczenia, poparzenia i blizny.

» Kilka kropli oleju z rokitnika (od 2 do 5 kropli) można dodać do dowolnego Serum-olejku w celu wzbogacenia formuły. Polecany zwłaszcza jako dodatek do Serum GRANAT EKO lub Serum z wit. C 10%, ze względu na działanie przeciwsłoneczne i antyoksydacyjne oleju z rokitnika.

» Jako dodatek do innych olejów roślinnych (od kilku do kilkunastu kropli oleju z rokitnika dodać do porcji dowolnego oleju roślinnego).

» Jako Dwufazowy nawilżacz w połączeniu z wybranym Żelem hialuronowym (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję Żelu hialuronowego, dodać 1-2 krople oleju, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

» Porcję oleju można dodać do tradycyjnego balsamu do ciała tuż przed użyciem (mieszać małe porcje balsamu i 1-2 krople oleju na dłoni i od razu aplikować na ciało).

» Odrobinę oleju można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości antyoksydacyjne preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać 1-2 krople oleju, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

» Jako dodatek do wzbogacenia porcji maseczek w proszku.

» Jako dodatek do Oleju kokosowego lub Oleju monoi, stosowanego w formie maski do włosów, aplikowanej przed umyciem (w suche, nieumyte jeszcze włosy i skórę głowy wmasować porcję oleju kokosowego lub monoi z dodatkiem od kilku do kilkunastu kropli Oleju z owoców rokitnika, zawinąć włosy w foliowy czepek i/lub ręcznik, trzymać na włosach przez ok. półgodziny do godziny i następnie umyć włosy szamponem. W przypadku problemów ze zmyciem oleju, wylej porcję nierozcieńczonego szamponu na dłonie, rozetrzyj i wmasuj w suche włosy i następnie zmocz włosy wodą i umyj jak zwykle).

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Hippophae rhamnoides (Seabuckthorn) Berry Oil, Mixed Tocopherols (wit. E)



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>