Oferta sklepu => Masła i oleje roślinne


Skwalan z oliwek 100% NATURALNY



15 ml / Cena: 10.50 zł Kupuj

Nazwa surowca wg. INCI: Squalane
Pochodzenie: roślinne - z oliwek
Metoda otrzymywania: proces ekstrakcji z oliwy z oliwek
Postać: płynny, bezbarwny, przezroczysty, bezzapachowy olej
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

Właściwości i działanie produktu:

SKWALAN - to substancja aktywna w postaci bezbarwnego, bezzapachowego i transparentnego olejku, będącego naturalnym składnikiem ludzkiego sebum, czyli ochronnej warstewki łoju na powierzchni skóry.
SkwaLAN jest nasyconą i stabilną formą chemiczną skwaLENU. Pomimo, że oba związki różnią się tylko jedną literą w nazwie, to jednak pod względem właściwości chemicznych wykazują nieco większe różnice.

Skwalen został odkryty przez Japońskich naukowców w 1906r. dzięki badaniom nad rekinami. Wątroba rekina jest bardzo bogata w skwalen, dzięki temu mogą one żyć w głębinach bez dostępu słońca, w niskiej temperaturze i przy małej zawartości tlenu.

Do lat 80-tych skwalen był pozyskiwany głównie z wątroby rekinów, jako najbogatszego źródła tego związku, jednak obecnie jest on otrzymywany przede wszystkim z materiałów roślinnych, głównie z oliwy z oliwek.

Zainteresowanie skwalenem w kosmetyce wynikło z faktu, że jest on naturalnym składnikiem ochronnej warstwy lipidowej skóry i włosów produkowanej przez ludzkie gruczoły łojowe, a także wchodzi w skład spoiwa międzykomórkowego naskórka. Zawartość skwalenu w ludzkim sebum u młodej osoby mieści się w granicach 10-15%. Począwszy od 25 roku życia, ilość skwalenu w skórze maleje i w granicach 50 roku życia spada poniżej 5%.

SkwaLEN jako substancja chemiczna jest niestabilny i pod wpływem tlenu z powietrza i promieniowania UV, ulega łatwo utlenieniu i rozkładowi, dlatego jako składnik kosmetyczny wykorzystywana jest tylko stabilna, nasycona pochodna zwana SkwaLANEM. Pod względem właściwości kosmetycznych skwaLAN wykazuje takie samo działanie, a dodatkowo stosowany zewnętrznie na skórę, nie ulega rozkładowi do niekorzystnych związków chemicznych.

Skwalan zaliczany jest do drogich składników kosmetycznych, spotykanych głównie w ekskluzywnych kosmetykach. Jest on bardzo często wykorzystywany w kosmetykach japońskich.

Skwalan to bardzo istotny, naturalny składnik, decydujący o odpowiednim stanie skóry.

- Zaliczany jest do lekkich olejków, które szybko wnikają w skórę, bez pozostawiania poczucia tłustości, spotykanej przy niektórych olejach roślinnych.

- Jako składnik spoiwa międzykomórkowego, wpływa na utrzymanie odpowiedniej, ciekłej struktury wodno-lipidowej, która zapewnia prawidłowe nawodnienie skóry.

- Jako jeden z ważnych elementów sebum, czyli zewnętrznej warstwy lipidowej skóry, zapewnia miękkość, elastyczność oraz chroni przed parowaniem wody z wnętrza skóry, dodatkowo wykazuje działanie ochronne przed inwazją bakterii i grzybów oraz przed działaniem promieniowania UV i innymi czynnikami środowiska.

- Skwalan to również antyoksydant, chroniący lipidowe struktury skóry przed utlenianiem i wolnymi rodnikami.

- Działa nawilżająco, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, lekko natłuszcza. Jest on polecany w produktach przeciwzmarszczkowych, dla cer dojrzałych, które utraciły naturalną zawartość skwalenu.

- Posiada również właściwości gojące drobne uszkodzenia skóry i stany zapalne.

- Ważną funkcją skwalanu jest zwiększanie transportu składników aktywnych w głąb skóry. Skwalan jako drobna cząsteczka, o wysokim powinowactwie do lipidowych struktur naskórka, dobrze penetruje do głębszych warstw skóry i stanowi bardzo dobry nośnik dla składników biologicznie aktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach.

- Skwalan utrwala również zapachy.

- Jest to produkt hypoalergiczny, zgodnie z badaniami stosowany nawet w stężeniu 100% nie powoduje podrażnienia skóry. Jest on opcją dla cer bardzo wrażliwych, które nie tolerują naturalnych olejów roślinnych.

- Jest zaliczany do składników o niskim stopniu komedogenności (nie zatykający porów).

- Skwalan dostępny w ofercie jest produktem całkowicie roślinnym, otrzymywanym z oliwy z oliwek. Jest to olejek o niezwykle wysokiej trwałości i stabilności. Czytaj więcej >>

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.

Zastosowanie produktu:

» Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100%

» Jako faza tłuszczowa w recepturach kosmetycznych.

» Jako pielęgnacyjny olejek do twarzy stosowany samodzielnie lub w rozcieńczeniu do 30% z innymi olejami (przetrzyj skórę wybranym Hydrolatem, odrobinę olejku rozgrzej między palcami i aplikuj na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu, delikatnie wklepując).

» Jako Dwufazowy nawilżacz w połączeniu z wybranym Żelem hialuronowym. Dwufazowy nawilżacz można według upodobania aplikować w dwojaki sposób:

1 - Nałożyć na zagłębienie dłoni porcję Żelu hialuronowego, dodać kilka kropli olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę. Stosunek fazy olejowej do żelowej reguluje się w zależności od potrzeb i rodzaju cery. W przypadku cery tłustej dodajemy mniejszą ilość olejku, w przypadku cery suchej większą ilość olejku.
2 - Najpierw zaaplikować kilka kropli olejku, odczekać od kilku do 20 minut i dopiero następnie nałożyć warstwę Żelu hialuronowego, dobrze wmasowując i wklepując w skórę.

» Jako natłuszczająco-nawilżający olejek do ciała stosowany bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę.

» Porcję skwalanu można dodać do tradycyjnego balsamu do ciała tuż przed użyciem (mieszać małe porcje balsamu i oleju na dłoni i od razu aplikować na ciało).

» Odrobinę skwalanu można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości natłuszczające preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać odrobinę oleju, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

» Kilka kropli skwalanu (od 5 do 10 kropli) można dodać do dowolnego Serum-olejku w celu wzbogacenia formuły.

» Jako dodatek do wzbogacenia porcji maseczek w proszku.

» Polecany do pielęgnacji każdego typu cery, zarówno cery suchej, delikatnej, podrażnionej, naczynkowej, dojrzałej oraz również dla cery mieszanej i tłustej-przesuszonej. Po 20 roku życia.

» Polecany do pielęgnacji przesuszonej skóry wokół oczu oraz w przypadku skóry podrażnionej i odwodnionej, wymagającej regeneracji płaszcza lipidowego, jak również jako dodatek zwiększający penetrację składników aktywnych w głąb skóry.

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Squalane (100%)


Opinie naszych Klientów:

"Za mną kilka zamówień na biochemii. Chciałam podzielić się doświadczeniami na temat skwalanu - uwagę w opisie produktu: \"Skwalan utrwala również zapachy.\" traktowałam z przymróżeniem oka, ale kiedyś przypadkowo posmarowałam dłoń olejek monoi frangipani, po pół godzinie zapach był lekko wyczuwalny, i wtedy nawilżyłam dłonie skwalanem i zapach monoi stał się bardziej intensywny (przy czym zapach skwalanu nie był wyczuwalny na szczęście). Ciekawe zastosowanie :)"
-------------------------------------------------------------
".. Jestem zachwycona - skwalanu muszę kupić chyba wiaderko :) Wchłania się super, nie zostawia tłustego filmu, skóra jest idealna."
-------------------------------------------------------------
"Odebralam kolejna paczke, przetestowalam nowe produkty. Skwalan zmieszany wraz z zelem hialuronowym rewelacyjnie nawilzyl mi skore, nadal sprezystosc - mimo ze mam cere mieszana, od przebywania w klimatyzowanych pomieszczeniach w pracy i ogrzewania w mieszkaniu wysusza mi sie skora. Skwalan plus zel hialuronowy pomagaja w walce z powyzsza dolegliwoscia. Polecam.")
---------------------------------------------------------------

Więcej opinii >>


<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>