Oferta sklepu => Masła i oleje roślinne


Olej tamanu 100% EKOLOGICZNY


15 ml / Cena: 9.80 zł Kupuj
50 ml / Cena: 32.66 zł 28.50 zł Kupuj

Nazwa wg. INCI: Calophyllum Inophyllum (Tamanu) Oil
Pochodzenie: Madagaskar
Metoda otrzymywania: mechaniczne wytłaczanie na zimno pestek owoców drzewa Calophyllum Inophyllum L. pochodzącego z ekologicznych upraw; nierafinowany
Postać: gęsty, z możliwymi stałymi drobinami, płynny olej w kolorze zielonkawym, przechowywany w lodówce - tężeje
Zapach: intensywny, korzenny, ziołowy, lekko orzechowy
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

Właściwości i działanie produktu:

Drzewo tamanu (Calophyllum Inophyllum) - charakterystyczne dla tropikalnych rejonów południowej Azji, Afryki oraz wysp Pacyfiku. Porasta do wysokości 2-3 metrów, zakwita dwa razy do roku w postaci białych kwiatów o intensywnym zapachu. Po przekwitnięciu kwiatów, ich miejsce zajmują owoce, których skórka po dojrzeniu nabiera żółtej barwy. Są to owoce jadalne, w smaku przypominające owoc jabłka.

Pierwsze wzmianki na temat niezwykłych właściwości drzewa tamanu pochodzą z Polinezji. Drzewo to było traktowane przez ludy Polinezji jako święty podarunek od natury, w którym kryli się niewidoczni bogowie. Zgodnie z tradycjami ludowymi poszczególne partie drzewa tamanu (kora, liście, korzenie, owoce, pestki) były wykorzystywane zewnętrznie i wewnętrznie jako naturalne remedium w leczeniu wielu chorób.
Najcenniejszym i najbardziej znanym materiałem otrzymywanym z drzewa tamanu jest olej o niespotykanych właściwościach gojących, przeciwzapalnych, przeciwbólowych, antybakteryjnych, antywirusowych, przeciwgrzybiczych, antybiotycznych, przeciwreumatycznych, antyoksydacyjnych oraz intensywnie regenerujących skórę i redukujących blizny.

Olej tamanu otrzymuje się poprzez wytłaczanie wysuszonych pestek z dojrzałych owoców. Aby otrzymać ok. 5 kg zimnotłoczonego oleju tamanu, potrzeba zużyc aż 100 kg owoców tamanu, co jest jednym z czynników wpływających na dość wysoką cenę tego oleju.

Olej tamanu to przykład składnika roślinnego, którego niezwykłe właściwości zostały przekazane nie tylko w tradycjach ludowych, ale także potwierdzone wieloma badaniami naukowymi.

Ze względu na działanie przeciwbólowe, przeciwobrzękowe, antybiotyczne oraz przeciwzapalne - odpowiadające właściowościom leków steroidowych, olej tamanu był wykorzystywany tradycyjnie do leczenia reumatyzmu i trądu (zewnętrznie i w postaci domięśniowych zastrzyków). Stosowano go do leczenia otwartych ran, owrzodzeń, odleżyn, gangreny, stanów zapalnych skóry, trudno gojących się ran, łuszczycy, trądziku, egzemy, opryszczki, odmrożeń, bliznowców, popękanej, zniszczonej skóry, ran i blizn pooperacyjnych, oparzeń posłonecznych, środkami chemicznymi lub promieniowaniem X, chorób owłosionej skóry (łupież, łuszczyca, zapalenie mieszków włosowych, łysienie). Matki stosowały olej tamanu do łagodzenia odparzeń popieluszkowych u niemowląt.

Wpływ oleju tamanu na redukcję blizn oraz świeżych rozstępów został przebadany w 2001r. przez firmę BioScience Laboratories. Po 9 tygodniach zastosowania oleju tamanu na blizny (dwa razy na dzień), bez używania żadnych dodatkowych kosmetyków i preparatów, nastąpiła wyraźna poprawa stanu skóry. Blizny stały się mniej widoczne, zmniejszyła się ich szerokość i długość.

Właściwości oleju tamanu wynikają z obecności nietypowych, charakterystycznych tylko dla tego oleju związków chemicznych, które zostały zidentyfikowane dzięki badaniom naukowym. Dwa, główne składniki aktywne oleju to kwas kalofillowy i kallofilloidyna - naturalne flawonoidy o działaniu gojącym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, antybiotycznym i przeciwobrzękowym.

Olej tamanu zaliczany jest do tzw. bio-olejów, czyli olejów o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) niezbędnych do utrzymania zdrowej i odpowiednio nawilżonej skóry. Kwasy NNKT nie są produkowane przez nasz organizm, dlatego muszą być dostarczane z zewnątrz w pożywieniu lub na skórę w postaci odpowiednich preparatów kosmetycznych. Objawem niedoboru kwasów tłuszczowych jest osłabienie bariery ochronnej skóry, spowolniony proces gojenia, suchość naskórka, dermatozy, łuszczenie, stany zapalne, zwiększona skłonność do zaskórników i wyprysków oraz częste podrażnienie i zaczerwienienie skóry.

Główne nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w oleju tamanu to kwas linolowy i oleinowy.
Kwas linolowy odgrywa istotną rolę zarówno w odpowiednim funkcjonowaniu cery suchej, jak i tłustej. W przypadku cery suchej kwas linolowy poprawia barierę lipidową naskórka, chroni przed utratą wody i normalizuje metabolizm skóry (jest on wbudowywany w struktury błony komórkowej oraz wykorzystywany do produkcji prawidłowo zbudowanych ceramidów). Kwas linolowy jest również naturalnym składnikiem łoju. W przypadku osób o cerze trądzikowej i zanieczyszczonej zaobserwowano spadek zawartości kwasu linolowego w składzie łoju, co wpływa na blokowanie porów skóry i w efekcie tworzenie licznych zaskórników i wyprysków. Zastosowanie kwasu linolowego na cerę tłustą i trądzikową powoduje regulację pracy gruczołów łojowych, odblokowanie porów skóry i redukcję zaskórników.
Kwas oleinowy jest jedną z substancji zwiększających penetrację składników aktywnych w głąb skóry. Kwas ten zwiększa płynność bariery lipidowej naskórka, która dzięki temu staje się bardziej przepuszczalna dla składników aktywnych. Obecność kwasu oleinowego w oleju tamanu jest jednym z czynników, dzięki którym olej ten zastosowany zewnętrznie wykazuje tak intensywne i efektywne działanie oraz dodatkowo zmniejsza tłustość oleju, jednocześnie przyśpieszając jego wchłanianie w skórę. Oleje bogate w kwas oleinowy, są zwykle odradzane do stosowania w stanie nierozcieńczonym w przypadku cery skłonnej do wyprysków. Olej tamanu pomimo dużego udziału kwasu oleinowego, z racji obecności wielu innych substancji chemicznych o działaniu antyseptycznym, wykazuje wysoką biozgodność także z cerą tłustą i trądzikową. W razie wątpliwości, w przypadku tego typu cer, olej można stosować w stanie rozcieńczonym.
Olej tamanu zawiera również liczne fitosterole, głównie stigmasterol, będące roślinnym odpowiednikiem steroli występujących w skórze, które podobnie jak NNKT, także wpływają na wzmocnienie bariery lipidowej skóry, hamują ubytek wody, działają regenerująco i przeciwzapalnie. Czytaj więcej >>

» Olej dostępny w ofercie powstał w wyniku wytłaczania na zimno odpowiednio przygotowanych pestek z owoców drzewa tamanu pochodzącego z ekologicznych upraw. Jest to olej całkowicie naturalny, nierafinowany, pozyskany bez użycia rozpuszczalników, ani innych środków chemicznych. Jest to typ oleju dziewiczego, który po wytłoczeniu nie był poddawany żadnym innym procedurom.

» Olej tamanu należy do olejów dość stabilnych, może być przechowywany w temperaturze pokojowej, jednak nie powinien być podgrzewany do wysokich temperatur, gdyż obniża to jego właściwości i stabilność. W celu zagwarantowania trwałości i świeżości, olej tamanu zawiera dodatek stężonego ekstraktu z rozmarynu.

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.

» Produkt posiada certyfikat organizacji ECOCERT potwierdzający jego czystość ekologiczną.

Zastosowanie produktu:

Oferowany ekologiczny olej tamanu to gęsty olej o intensywnym korzennym zapachu i zielonkawym kolorze. Pomimo gęstej, tłuszczowej formy, wchłania się dobrze w skórę, dając poczucie nawilżenia, uelastycznienia i odżywienia. Jest to olej bardzo wydajny w użytkowaniu.

» Olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę. W stanie nierozcieńczonym zaleca się go stosować punktowo na wypryski, zmiany chorobowe skóry, drobne skaleczenia, poparzenia i blizny. W pozostałych przypadkach fitoterapeuci zalecają stosowanie oleju tamanu w rozcieńczeniu do 50% z innymi olejami, gdyż już w stężeniu 5-20% olej ten wykazuje intensywne działanie (przetrzyj skórę wybranym Hydrolatem, kilka kropli oleju rozgrzej między palcami i aplikuj na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu, delikatnie wklepując).

» Jako Dwufazowy nawilżacz w połączeniu z wybranym Żelem hialuronowym. Dwufazowy nawilżacz można według upodobania aplikować w dwojaki sposób:

1 - Nałożyć na zagłębienie dłoni porcję Żelu hialuronowego, dodać kilka kropli olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę. Stosunek fazy olejowej do żelowej reguluje się w zależności od potrzeb i rodzaju cery. W przypadku cery tłustej dodajemy mniejszą ilość olejku, w przypadku cery suchej większą ilość olejku.
2 - Najpierw zaaplikować kilka kropli olejku, odczekać od kilku do 20 minut i dopiero następnie nałożyć warstwę Żelu hialuronowego, dobrze wmasowując i wklepując w skórę.

» Porcję oleju można dodać do tradycyjnego balsamu do ciała tuż przed użyciem (mieszać małe porcje balsamu i olejku na dłoni i od razu aplikować na ciało).

» Odrobinę oleju można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości pielęgnujące preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać odrobinę olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

» Kilka kropli oleju tamanu (od 5 do 10 kropli) można dodać do dowolnego Serum-olejku w celu wzbogacenia formuły.

» Przeznaczenie oleju tamanu:
- Polecany do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej, mieszanej, zanieczyszczonej - sprzyja gojeniu wyprysków, zapobiega tworzeniu zaskórników, łagodzi stany zapalne, redukuje blizny potrądzikowe. W stanie nierozcieńczonym, może być stosowany punktowo na wypryski i blizny. W przypadku codziennej pielęgnacji twarzy zaleca się 20-50% stężenie oleju. Olej można mieszać z innymi naturalnymi olejami roślinnymi np. Olejem z kocanki, Skwalanem lub stosować w formie Dwufazowego nawilżacza, w połączeniu z Żelem hialuronowym.
- W przypadku łojotoku, egzemy, łuszczycy, trądziku różowatego.
- Odpowiedni dla skóry podrażnionej np. po peelingach kwasami lub po zastosowaniu retinoidów, jako kuracja łagodząca i sprzyjająca regeneracji i formowaniu się nowego, zdrowego naskórka.
- Jako kuracja redukująca blizny i świeże rozstępy skóry - polecany w połączeniu z Hydrolatem z kwiatu kocanki, stosowany wytrwale i regularnie przez kilka miesięcy.
- Polecany w preparatach intensywnie regenerujących dla cery dojrzałej i zniszczonej.
- Jako środek gojący i łagodzący zaczerwienienia, podrażnienia, ból i swędzenie w przypadku ran i uszkodzeń skóry, stanów zapalnych skóry, po oparzeniu posłonecznym, ukąszeniu owadów - polecany zwłaszcza w połączeniu z Żelem hialuronowym z pantenolem.
- W preparatach stosowanych na dzień o działaniu antyoksydacyjnym, wzmacniającym ochronę anty-UV.
- Do wcierania w owłosioną skórę główy w przypadku łupieżu, łuszczycy, swędzenia, zapalenia mieszków włosowych, łysienia.
- Może być stosowany także na okolice oczu, szyję, dekolt, jak i na całe ciało.

!! Reakcja na dany kosmetyk jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Organic Calophyllum Inophyllum (Tamanu) Oil, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract (0.05%)


Opinie naszych Klientów:

"Olej Tamanu stosuję z żelem hialuronowym i lepszej kuracji na tłustą skórę nigdy nie stosowałam. Używam tego zestawu pod makijaż i skóra nie błyszczy się długo. Olej pachnie bardzo specyficznie, ale po pewnym czasie zapach ten stał się dla mnie bardzo przyjemny. Skóra jest po zastosowaniu wyraźnie gładsza, ale nie ma zapchanych porów. NA noc stosuję serum tamanu [Serum-olejek LEMON], także działa rewelacyjnie. Wszelkie zmiany skórne leczą się bardzo szybko, a po pewnym czasie przestają się pojawiać jakiekolwiek wypryski (nawet przed miesiączką). Może warto dodać, że mam 28 lat i tłustą skórę."
- Ania (wpis z Księgi gości - 27.02.2009)
---------------------------------------------------------------
"....Olejek tamanu jest idealnym lekiem na opryszczkę, zlikwidował objawy w ciagu 2 dni nie pozwalając sie jej rozwinąć."
- Elżebita (wpis z Księgi gości - 28.10.2008)
-------------------------------------------------------------
"Też spróbowałam tamanu na problemy kobiece (nawracając grzybice) zadziwiająco szybko zadziałało, odstawiłam wszystkie apteczne maści. Używam tamanu również jako lek na wypryski i blizny, potwierdzam w zupełności to co napisała Teresa!"
- Patrycja (wpis z Księgi gości - 28.09.2008)
---------------------------------------------------------------
"Będą same peany na temat oleju tamanu. Również chciałam się podzielić moim doświadczeniem z tym olejem, zwłaszcza,że jestem sama zaskoczona. Obecnie traktuję ten olej jako lekarstwo i stoi on w mojej apteczce a nie kosmetyczce. Z dobrodziejstw tego oleju korzysta cała moja rodzina łącznie z psem. Zapach akceptujemy wszyscy, nawet pies, w moim odczuciu jest on przyjemny. Wymienię kilka zastosowań: stosuję na trądzik u syna, który ma wrażliwą skórę, częste wypryski, olej mieszam z żelem hialuronowym, sama mu aplikuję mimo, że już stary z niego chłop, ale jeszcze sam o siebie nie zadba jak należy,pięknie goi to co już wyszło, jak i zanikają mu blizny po starych wypryskach, służy mu po goleniu. Pies miał ostatnio wypadek, skaleczona głęboka łapa,użyłam tamanu na otwartą ranę, po dwóch dniach rana zasklepiona, pies już normalnie chodzi, najpierw użyłam antybiotyku w maści, ale nie pomagało, rana zaczynała już wonieć, bo za późno się zorientowałam,tamanu wyleczyło ranę w dwa dni to jest niesamowite dla mnie, - na sobie i mniejszym dzieku używałam tamanu na drobne skaleczenia, co w kuchni mi się często zdarza, pięknie goiło, a mam skłonności do blizn. Używam go też ma moje stare blizny, ale tutaj jestem cierpliwa, choć już zaczynam widzieć jakby lekkie zmiany, na całkowite wyleczenie nie liczę, ale jakakolwiek zmiana na lepsze będzie mile widziana. Używam też tamanu na moje sprawy kobiece (nawracające grzybice)jestem zaskoczona skutecznością i szybkością działania, leki na receptę mi tak szybko nie pomagały, co mnie tak cieszy, bo wolę naturę. Wszyscy używamy tamanu na opryszczkę, goi super. U męża stosuję tamanu po goleniu, niestety również muszę sama, bo on sam niczym się nie smaruje, ale docenia, ja też, bo nie ma już podrażnień a i skóra robi mu się taka miła. I wreszcie na końcu używam tamanu sama jako kosmetyku na twarz, nie mam wyprysków, skóra raczej dojrzała, ale chętnie przyjmuje ten olej, który wyraźnie ją odżywia, czuję korzystną zmianę po obudzeniu, skóra ma ładny kolor, jest dobrze napięta i nawilżona i bardziej jędrna i spoista. Na koniec chciałam podziękować za ciekawy i dokładny opis na stronie, który natchnął mnie do wykorzystania oleju w tak różnych celach. Pozdrawiam"
- Teresa (wpis z Księgi gości - 19.09.2008)
---------------------------------------------------------------

"Chciałam się z Wami podzielić odkryciem jakie dokonałam dzieki olejowi tamanu. Od wielu lat mam problemy z opryszczką (tzw. zimnem), stosowałam już wszysko co możliwe: zovirax, vratizolin,haskovir, maści cynkowe itd. Generalnie zawsze leczenie trwało ponad tydzień. Spróbowałam wiec oleju tamanu i stał się cud!! Już na drugi dzień po zastosowaniu opryszczka  przestała rosnąć a ślad szybko zniknął."

- Emi (wpis z Księgi gości - 27.08.2008)
---------------------------------------------------------------

Więcej opinii >>


<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>