Ekologiczny Hydrolat z róży damascena 100% |
|||||
| Nazwa wg. INCI: | Rosa Damascena (Bulgarian Rose) Flower Water | ||||
| Synonimy: | Róża damasceńska | ||||
| Funkcja: | substancja aktywna, substancja aromatyczna | ||||
| Pochodzenie: | BUŁGARIA - Dolina Róż - Kazanlyk | ||||
| Metoda otrzymywania: | destylacja z parą wodną kwiatów bułgarskiej róży damasceńskiej z rodzaju Rosa Damascena Mill. Var. Kazanlika pochodzącej z ekologicznych upraw | ||||
| Postać: | bezbarwny, przezroczysty płyn, z możliwym osadem | ||||
| Zapach: | charakterystyczny dla róży damascena - intensywny, słodko-miodowy, różany, głęboki, kobiecy, dużo słodszy od zapachu hydrolatu z róży stulistnej | ||||
| Typowy zakres pH: | 6.0 - 7.0 | ||||
| Substancje aktywne: | taniny (garbniki), antocyjanozydy (flawonoidy), saponiny, olejek eteryczny do 1% (cytronelol, geraniol, nerol, eugenol, fenyloetanol, rosofuran, beta-damascenon) | ||||
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | 5 - 100% | ||||
| Rozpuszczalność: | w wodzie, alkoholu, glikolu propylenowym | ||||
| Dodatkowe składniki: | do 2% naturalnego alkoholu, BRAK konserwantów | ||||
Róża - królowa kwiatów, symbol miłości, siły i piękna. Nazwa 'Rosa' czyli róża, wywodzi się od greckiego słowa 'roden' = czerwony, uważa się bowiem, że róże w starożytnych czasach miały wyłącznie kolor karmazynowy, czyli barwę głębokiej czerwieni. Kolebką róż była starożytna Persja, stamtąd róże rozprzestrzeniły się po całym świecie. Obecnie znanych jest ponad 10 tys. odmian róż, z których od strony aromatycznej najbardziej znane to Róża stulistna (Rosa centifolia) i Róża damasceńska (Rosa damascena). Róża damasceńska uprawiana jest na skalę produkcyjną w Bułgarii, Indiach, Turcji, Chinach i Rosji. Najlepsze jakościowo i aromatycznie są surowce otrzymywane z róży damasceńskiej uprawianej w Bułgarii w słynnej Dolinie Róż, o specyficznych warunkach klimatycznych, mających wpływ na jakość i zapach kwiatów róży. Oferowany hydrolat otrzymywany jest w wyniku destylacji świeżych, ekologicznych kwiatów róży damasceńskiej (Rosa Damascena) z rodzaju Kazanlika, uprawianej w znanej na całym świecie Dolinie Róż w Bułgarii. Uprawa róż w tym rejonie Bułgarii posiada kilkusetletnie tradycje. Świeże kwiaty róży zbiera się ręcznie raz do roku na przełomie wiosny i lata, tuż o świcie przed ich otwarciem, wtedy bowiem kwiaty są najbardziej bogate w aromatyczne związki lotne. Destylację przeprowadza się w tym samym dniu. Oferowany Hydrolat z róży damascena pochodzi ze świeżo wyprodukowanej partii, bezpośrednio od renomowanego producenta w Bułgarii. Hydrolat ten NIE zawiera konserwantów i w związku z tym powinien być przechowywany w lodówce. Róża damascena zaliczana jest do ekskluzywnych i droższych materiałów roślinnych. W odróżnieniu od Hydrolatu z róży stulistnej, który posiada bardziej świeży, różany zapach, Hydrolat z róży damascena charakteryzuje się głębokim, słodko-miodowym, różanym aromatem. Stosowany zewnętrznie na skórę działa gojąco, łagodząco, nawilżająco i antyseptycznie, polecany jest przy drobnych ranach i poparzeniach oraz w formie okładów na podrażnione i zmęczone powieki. Poza tym wykazuje działanie antyzapalne, antyoksydacyjne, przeciwzmarszczkowe, reguluje krążenie i wzmacnia naczynka. Hydrolat z róży damascena polecany jest dla cery suchej, naczynkowej, dojrzałej, wiotkiej, podrażnionej, także tłustej i trądzikowej (w tym z trądzikiem różowatym). Od strony aromaterapeutycznej, zapach różany wykazuje działanie uspokajające, stosowany przed snem łagodzi napięcia, stresy i jest źródłem 'słodkich snów'.
|
|||||
| Składnik obecny w następujących produktach: | |||||
Ekologiczny Hydrolat z róży damascena 100% |
|||||
Naturalny olejek eteryczny róży damasceńskiej |
|||||
| Nazwa wg. INCI: | Rosa Damascena (Bulgarian Rose Otto) Oil | ||||
| Synonimy: | Damask Rose, Otto of Rose, Attar of Rose | ||||
| Funkcja: | substancja aktywna, substancja aromatyczna | ||||
| Pochodzenie: | BUŁGARIA - Dolina Róż - Kazanlyk | ||||
| Metoda otrzymywania: | destylacja z parą wodną świeżych kwiatów bułgarskiej róży damasceńskiej z rodzaju Rosa Damascena Mill. Var. Kazanlika | ||||
| Postać: | jasno-żółty, przezroczysty płyn | ||||
| Zapach: | charakterystyczny dla róży damascena - mocno kwiatowo-miodowy, dużo słodszy od zapachu hydrolatu z róży stulistnej lub absolutu | ||||
| Substancje aktywne: | cytronelol, geraniol, nerol, eugenol, fenyloetanol, rosofuran, beta-damascenon, flawonoidy | ||||
| Sugerowane stężenie w kosmetykach: | do 1 % | ||||
| Rozpuszczalność: | w alkoholu, tłuszczach, nierozpuszczalny w wodzie | ||||
Róża - królowa kwiatów, symbol miłości, siły i piękna. Nazwa 'Rosa' czyli róża, wywodzi się od greckiego słowa 'roden' = czerwony, uważa się bowiem, że róże w starożytnych czasach miały wyłącznie kolor karmazynowy, czyli barwę głębokiej czerwieni. Kolebką róż była starożytna Persja, stamtąd róże rozprzestrzeniły się po całym świecie. Obecnie znanych jest ponad 10 tys. odmian róż, z których od strony aromatycznej najbardziej znane to Róża stulistna (Rosa centifolia) i Róża damasceńska (Rosa damascena). Róża damasceńska uprawiana jest na skalę produkcyjną w Bułgarii, Indiach, Turcji, Chinach i Rosji. Najlepsze jakościowo i aromatycznie są surowce otrzymywane z róży damasceńskiej uprawianej w Bułgarii w słynnej Dolinie Róż, o specyficznych warunkach klimatycznych, mających wpływ na jakość i zapach kwiatów róży. Naturalny olejek eteryczny z róży damasceńskiej to jeden z najdroższych olejków na świecie. Na wyprodukowanie 1 kg olejku potrzeba zebrać ok. 5 ton kwiatów róży, co oznacza, że do otrzymania jednej kropli olejku potrzeba aż 30 róż. Olejek różany można otrzymywać za pomocą dwóch metod ekstrakcji: 1 - Drogą destylacji z parą wodną, tą metodą otrzymuje się olejek najbardziej wartościowy pod względem działania zewnętrznego na skórę. Olejek ten ma postać przezroczystego płynu o bardzo słodkim, różanym zapachu. 2 - Ekstrakcją przy użyciu rozpuszczalnika chemicznego - heksanu, w wyniku czego otrzymuje się konkret, będący gęstą czerwono-pomarańczową cieczą o zapachu bardziej zbliżonym do świeżych róż. Konkret poddany ekstrakcji alkoholem daje absolut. Konkrety i absoluty zawierają pozostałości rozpuszczalników organicznych (heksan, alkohol), mają głównie znaczenie aromatyczne w perfumiarstwie, natomiast nie mają one większej wartości pielęgnacyjnej. Naturalny olejek eteryczny z róży damascena posiada mocny, różano-miodowy aromat, dużo słodszy i bardziej głęboki w porównaniu ze świeższym aromatem absolutu różanego lub zapachem róży stulistnej. Od strony aromaterapeutycznej, naturalny olejek różany wykazuje działanie uspokajające, stosowany przed snem łagodzi napięcia, stresy i jest źródłem 'słodkich snów'. Stosowany zewnętrznie działa gojąco, łagodząco, regenerująco, antyseptycznie, polecany jest przy drobnych ranach i poparzeniach. Poza tym wykazuje działanie antyzapalne, antyoksydacyjne, przeciwzmarszczkowe, poprawia odporność, elastyczność i strukturę skóry, jak również poziom odżywienia komórek skóry, przyspiesza podziały i odnowę komórkową oraz reguluje krążenie i wzmacnia drobne naczynka krwionośne skóry. Olejek eteryczny z róży damascena polecany jest jako dodatek w pielęgnacji cery naczynkowej, delikatnej, podrażnionej, wymagającej regeneracji, suchej i dojrzałej, z pierwszymi lub zaawansowanymi zmarszczkami. Oferowany olejek nie jest absolutem, ale najbardziej wartościowym, naturalnym olejkiem eterycznym, otrzymywanym w wyniku destylacji świeżych kwiatów róży damasceńskiej (Rosa Damascena) z rodzaju Kazanlika, uprawianej w znanej na całym świecie Dolinie Róż w Bułgarii. Uprawa róż w tym rejonie Bułgarii posiada kilkusetletnie tradycje. Świeże kwiaty róży zbiera się ręcznie raz do roku na przełomie wiosny i lata, tuż o świcie przed ich otwarciem, wtedy bowiem kwiaty są najbardziej bogate w aromatyczne związki lotne. Destylację przeprowadza się w tym samym dniu. Oferowany Olejek eteryczny z róży damascena (Rose Otto) pochodzi bezpośrednio od renomowanego producenta w Bułgarii i posiada cetyfikat potwierdzający jego autentyczność.
|
|||||
| Składnik obecny w następujących produktach: | |||||
Serum-olejek regenerujący 3xROSE |
|||||
| Literatura: | |||||
1. 'The illustrated encyclopedia of Essential Oils' Julia Lawless, 1995 |
|||||